Mõistagi ei söö me seda sõna otseses mõttes lusikaga sisse. Vaid manustame nö peidetud kujul, sest soola leidub valmistoitudes (pitsa, leib, juust, kalatooted, hommikuhelbed jt valmistooted). Muide, ühe varasema uuringu kohaselt saame me tarbitavast soolakogusest vaid 10 % ise toidule lisades ehk nö peale raputades.

Suures koguses soola tarbimine võib viia kõrge vererõhuni, mis omakorda põhjustab hiljem südameprobleeme ning insulti. Kõrge vererõhk on levinud probleem — selle all kannatab umbes 20-40% arenenud riikide täiskasvanud elanikkonnast. Eestis on vererõhk kõrgenenud igal kolmandal mehel ja neljandal naisel.

Liigne sool on kahjulik naatriumi sisalduse tõttu, tõrjudes organismist kaaliumi ja magneesiumi. Mõlemad ained on aga olulised südame- ja veresoonkonna tööks. Liigne naatrium rikub ka kaltsiumi tasakaalu organismis, soodustab luude hõrenemist ehk osteoporoosi. Kuna naatrium seob vett, siis tõuseb soolaarmastajatel ka vererõhk ja tekivad tursed. Muuhulgas raskendab naatrium mitmete haiguste kulgu.

Kuigi soola liigne tarbimine on inimese organismile kahjulik, võib see siiski olla just naatriumi sisalduse tõttu organismile ka vajalik, sest reguleerib vee hulka kudedes, mõjutab vererõhku, reguleerib happe-leelise tasakaalu ning mängib olulist osa närvisüsteemi töös närviimpulsside edasikandmisel.

Pittsburghi ülikooli epidemioloog Lewis H. Kuller on arutlenud teadusajakirjas Journal of Clinical Hypertension, et kui inimesed ei suuda oma soola liigtarbimise harjumusi vähendada, sobiks neile paremini ehk hoopis ravimikeskne lähenemine — võtta kord päevas diureetikume ehk ravimeid, mis viivad organismist vett välja ja koos veega ka ülemäärase soola. Soovituslik päevane soola kogus naistel on maksimaalselt 5 ja meestel maksimaalselt 6 grammi.

Mõned näpunäited soolatarbimise vähendamiseks:

  • Soola asemel maitsesta toitu ürtidega.
  • Toidu valmistamisel lisa soola valminud toidule, sest siis on soola maitse tugevam.
  • Lisa soola alles pärast toidu maitsmist, võib-olla eelistad siis soolale hoopis teisi maitseaineid.
  • Eelista vähetöödeldud toiduaineid.
  • Võimalusel vali sarnaste toiduainete seast vähema soolasisaldusega toode.
  • Kui tunned, et toit on mage, ära kohe soola järgi haara, vaid proovi uue maitsega harjuda.
  • Salatite valmistamisel kasuta õli ja veiniäädikat, proovi vältida valmis salatikastmeid, sest need sisaldavad palju soola.
  • Väljas einestades palu endale valmistada vähemsoolane roog.
  • Päevaste vahepaladena tarbi soolaste suupistete asemel puu- ja juurvilju. 
Kui Sa ei suuda soolast siiski loobuda, soovitame seda kasutada välispidiselt, sest soola tuntakse ja tarvitatakse juba ammusest ajast ning vanarahval on seepärast kogunenud palju tarkusi, kuidas selle abil oma tervist parandada:

  • Kurguvalu korral kurista kurku tugeva soolalahusega, segades teelusikatäis soola pooles kruusitäies vees ja kuristades seejärel sellega kurku. Korda protseduuri 2-3 korda päevas.
  • Algava huuleohatise korral hõõru peenikese soolaga ohatise tekkekohta, surudes samal ajal soolaga kastetud sõrmega antud kohta vastu hammast masseerivate liigutustega kuni nõrga valutunde tekkeni.
  • Mädanevatele haavadele asetada soolalahusega immutatud mähised.
  • Nina-põskkoopa põletiku korral kallata sool väikesesse riidest kotikesse, soendada soolakotti ning hoida sooja kotti 20-30 minutit põletikulisel kohal.
  • Soe soolakott aitab ka liigesevalude korral. Soolakott asetada valutavale kohale 7-10 minutiks.
  • Unetuse korral soovitab vanarahvas jalgu soolveega pesta.
  • Peanaha kuiva ekseemi ja juuste väljalangemise korral on soovitav hõõruda pead kord nädalas pärast pesemist veerand tundi järjest keedusoolaga ja siis sooja veega loputada. Ekseem pidi kaduma kuue sellise protseduuri järel.