Ta on elu jooksul proovinud mitmeid dieete, kuid lõpuks leidnud kaalu jälgimiseks õige mooduse, mida usub — nimelt kirjutab ta iga päev toidupäevikusse oma suhupistetud toidud ja katsub Kaaluabi lehelt saadud soovitusi silmas pidada.

Tiit Sukk tunnistab, et näitlejana on ta loomulikult edev mees ning peab paratamatult oma välimuse eest hoolt kandma. Oma 185cm pikkuse juures oleks tema ideaalkaal 85-90 kilo, kuid viimastel aastatel on see kusagil saja kilo ringis kõikunud, tihtipeale ka üle selle. Varem on ta proovinud nii proteiini- kui ka Levini dieeti, kuid ikka on südames kripeldanud, et kas see nüüd just kõige õigem on — mingeid ained üldse mitte süüa ja mingeid jälle justkui ülearu. Ja lõpuks on kõik raske tööga kaotatud kilod ikka tagasi tulnud, sest kui ükskord dieet lõpeb, siis tahaks ju kõike, mis vahepeal keelatud oli, kohe topelt proovida.

Tegelikult avastas uudse kaalujälgimise meetodi internetis kolades Tiidu naine Eliis-Beth. Tiit vaatas peale ja see tundus tema meheliku loogika järgi täiesti arusaadav — söö mida tahad, ainult jälgi koguseid, kirjuta kõik sissesöödud toidud kenasti üles ja jälgi kaalukõikumise graafikut puust ja punasena otse silme ees. Tiit uhkustab, et suudab iga nädalaga ennast täpselt ühe kilo jagu kergemaks süüa, kuigi nädalavahetusetel kipub endiselt vahel "patustama" ja lubatud kalorinormi ületama.

„Kodus meil toidukaal laualt ei lahku,“ kirjeldab Tiit, kuidas neil kodus söömine käib. Iga pala käib enne suhu jõudmist kaalult läbi. „No mina panen võileiva kohta kirja, et see kaalub umbes 40 grammi, aga naine kaalub ikka täpselt, et vot, 37 grammi.“ Kõige raskem on Tiidu enda sõnul praegu toitumises tasakaalu saavutada — et oleks just õige norm rasvu, süsivesikuid ja valke. Iga kord ei saa ma päris täpselt aru, kuidas ma saan sisse süüa vajaliku hulga rasva, näiteks rasvase kala näol, aga nii, et valke ei tuleks, kirjeldab Tiit.

Ta sõidab palju rattaga — nädalas 4-5 korda, iga kord 20km järjest. Aga ainult sporti tehes kaalust alla võtmist Tiit enda puhul võimalikuks ei pea. Oma praeguseid edusamme kaalu alandamisel silmas pidades on Tiit hakanud vaikselt juba kartma, et teatri kostümeerijatel tuleb varsti hakata tema etenduste kostüüme kitsamaks õmblema, aga õnneks on seda kergem teha kui laiemaks lasta.

Mis Tiidule Kaaluabi meetodi juures kõige rohkem meeldib, on see, et ei ole pidanud millegi söömisest loobuma, vaid ainult jälgima koguseid — et liiga palju ei sööks. Mingeid muudatusi oma menüüs on ta siiski teinud. Näiteks pani teda imestama, et apelsinimahl annab väga palju kaloreid, sama palju kui õlu. Seepeale jättis ta menüüst välja … pigem mahla, sest oma sõprust õllega ei raatsinud ta kuidagi purustada. Varem ostis ta tihti ka light-tooteid, kuid nüüd enam mitte — sööb parem tavalisi tooteid, aga vähem. Vett on hakanud rohkem jooma ja nõustub, et see on hea. Ja veel rõõmustab teda see, et pühapäevahommikuste pannkookide traditsioon peres saab jätkuda. Pere kombe kohaselt teeb puhkepäevadel süüa Tiit ja talle kangesti maitsevad pannkoogid. Mõni muu dieet on sundinud teda neist loobuma, aga nüüd sööb ta kahe asemel ainult ühe suure pannkoogi ja on rahul.

Kuigi Kaaluabi kehamassiindeksi kalkulaator annab Tiidu ideaalkaaluks 85kg, arvab mees ise, et kui ta ka kusagil 85-90kg vahel püsiks, oleks see väga hea. Ta on kindel, et suudab jätkata iga nädal ühe kilo kaotamise tempot — alustas ju 101 kilost ja napi viie nädalaga on number kahanenud juba 95 peale.

„Eks ma olen siiani hämmingus, et kalorite lugemise meetod töötab. Esimene nädal oli kõige raskem, siis ei muutunud veel midagi. Tahtnuks helistada kuhugi, et hei, miks te mu kaalu olete ära rikkunud,“ meenutab ta. Suveks loodab Tiit küll juba soovitud kaalu saavutada, kuid pärast seda ei kavatse ta mitte käega lüüa, nagu kõigi eelmiste dieetidega on läinud, vaid oma toitumise tasakaalu ka edaspidi toidupäevikusse kirja panna. Et kõik saavutatu jälle rasvasse ei haihtuks.

Mis muutus Tiidu elus?

  1. On vähendanud õlle joomist.
  2. Ei piira paaniliselt rasvase söömist nagu varem, sest rasv on vajalik.
  3. Ei ole loobunud millestki, mida hing süüa ihkab, ainult jälgib koguseid ja sööb vähem.
  4. Tarbib rohkem vett.
  5. Spordi tegemist ei saa muutuseks nimetada, sest seda on ta alati teinud.

Vaata lähemalt: Kaaluabi.