Imikud õpivad rinnapiima magususe põhjal, et suhkur tekitab rahulolu ja küllastatust. Meil on soodumus ihaldada magusaid toite, sest suhkru magus maitse seostub lohutuse, oodatud magustoidu, preemia või pidupäevaga. Toiduainetööstus teab seda väga hästi ja paremate maitseomaduste saamiseks ning tarbija peibutamiseks lisatakse valmistoitudele, kastmetele ja isegi konservidesse ulmelistes kogustes suhkrut. Inimkond on sattunud lõksu, kus sööme varasemast rohkem rafineeritud suhkrut ja ei suuda nõiaringist välja murda.

Tavaline valge suhkur on tööstuslikult toodetud kemikaal, mis ei sobi inimestele tarbimiseks. Valge suhkur saadakse suhkrupeedi- või suhkruroomahla siirupi rafineerimisel pruuniks suhkruks ja viimases etapis valgeteks suhkrukristallideks. Teised suhkrud on fruktoos, mida leidub puuviljades ja suhkrus, maltoos teraviljadest ja laktoos ehk piimasuhkur. Kõigil kolmel on erinevalt valgest suhkrust toiteväärtus.

Kuna valgel suhkrul puudub toiteväärtus, siis selle seedimiseks imeb suhkur rakkudest välja vitamiinide (eriti suurel määral B6 ja B9) ja mineraalide varud. Igapäevane annus suhkrut viib organismi üle-happelisse seisu, mille leevendamiseks kaotab keha veelgi rohkem vajalikke mineraale. See tekitab toitainete puudusi organismis ning võib põhjustada mitmeid terviseprobleeme ja allergiaid, millele esmapilgul ei osata põhjust leida.

Diabeet on üks peamisi haigusi, mida liigse suhkru tarbimisega seostatakse. Aga kuidas mõõta omaenda suhkru tarbimist, kui me isegi ei tea, kui palju suhkrut igapäevaselt söödavates toitudes ja toodetes on? Kuna suhkur kasutab kudedes olevaid toitaineid, siis kaltsiumi puuduse tõttu hakkavad hambad langunema. Lisaks sellelele tühjendab suhkur keha kaaliumi ja magneesiumi tagavarad, mis on vajalikud normaalseks südametegevuseks ja seetõttu on peamiseks teguriks südamehaiguste tekkel.

Igapäevase suhkru söömise lõpetamine toob esile narkootilistest ainetest võõrdumise nähud: väsimus, ärritatavus, tuim peavalu ja liigesevalud. See on üks põhjus, miks tervislikuma toitumisega alustavad inimesed ennast esimestel nädalatel hästi ei pruugi tunda. Organism vabaneb mürkidest ja jääkainetest ning harjub toimima ilma stimulantideta (magus, kohv, energiajoogid, sigaretid). Ajutine ebamugavus muutuse alguses on väärt saavutatavaid tulemusi ja positiivset muutust.

Allikas: Erikorgu.ee