Naisteka lugeja küsib:

“Miks on nii, et mida külmem ilm, seda suurem söögiisu? Talvel on väga raske kaalu hoida, pidevalt on külm, pidevalt tahaks midagi näksida. Olen paljudelt tuttavatelt kuulnud, et kõikidel on praegu söögiisu kolmekordistunud ning näha on, et muidu ideaalkaalus naiste vööümbermõõdud on praeguse külmaperioodiga paisuma hakanud, minu oma samuti. Me pole rasedad, me tõesti sööme väga palju, sest kogu aeg on nälg ja suu peab pidevalt käima.
Kas toitumisnõustaja oskaks selgitada, miks see nii on ning kuidas end külmkapist eemal hoida? Mida teha, et kõht ka tervislikust toidust täis saaks?”

Kaja Maantoa vastab:

Siinkohal on teadlased vägagi erineval arvamusel. Näiteks kardioloog Ira Ockene Massachusettsi Meditsiinikoolist avastas oma uuringus, et alates sügisest, kui päevad muutuvad lühemaks, tõuseb päevane keskmine kcal tarbimine 200 kcal võrra ja samasugust muutust märgati ka ilmade külmenemisel.

Lisaks suurenenud kcal tarbimisele muutus ka söömise kiirus. Ta põhjendas seda inimeste tundlikkusega valguse suhtes — mida vähem seda on, seda rohkem tunneme me vajadust millegi näksimise järele ja seda kiiremini me ka sööme.

Marcia Pelchat Monell Chemical Senses CenterI`ist Philadelphias aga arvab, et talvine liigsöömine tuleneb hoopiski meile selleks võimalust andvatest pühadest. Sellest, et on rohkem aega veeta köögis/kodus, väiksemast aktiivsusest õues ja tihti ka lapsepõlve traditsioonidest ja mälestustest, mil kodus valmistati just talvel külmade tulekul mingeid erilisi ja tavaliselt just pisut magusamaid ja rammusamaid roogasid.

Teised teadlased on aga arvamusel, et see on meile kaasasündinud instinkt. Ammustel aegadel, kui inimesed elasid veel vägagi karmides külmades tingimustes, aitas kuum ja rammus toit organismil külma vastu võidelda. Nüüd aga selleks vajadus puudub, sest paljudel piirdub külma käes viibimine koduuksest autoni jõudmisega.

Millised on parimad snäkid toidukordade vahepeal näksimiseks?

Kui on pidev isu näksimise järele, siis kindlasti valida selleks lahjemad ja tervislikumad variandid. Hästi sobivad kõiksugu köögiviljad, kuivatatud puuviljad, marjad, pähklid (viimastega soovitaks aga olla mõõdukas sest 100g pähkleid sisaldab ligi 600 kcal). 

Sööma peaks kindlasti regulaarselt ja just eriti tooksin välja 3 põhisöögikorra tähtsuse, sest kui süüa korralik hommiku-, lõuna- ja õhtusöök + 2-3 vahepala, siis on ka isu näksimise järele väiksem.

Kindlasti soovitan liikuda värskes õhus ja võimalusel just minna õue päevasel ajal. kui õues on valge. Leida omale mõni talvine spordiala või lihtsalt minna laste ja sõpradega metsa jalutama või lumme hullama.

Külma peletamiseks sobib hästi kuum tee, eriti mõnus on lisada näiteks mõnele marjateele, kaneeli, ingverit või mõnd muud meelepärast vürtsi ja maitsev ja kosutav jook on garanteeritud. Kui aga kimbutamas energiapuudus, võib alati päevas võta ühe multivitamiini. Palu apteekil aidata leida just Sulle sobiv.


Mis aga põhiline — proovida leida positiivseid asju sellest pakaselisest talveilmast, nautida tekisisse mähitult küünlaleeki, sumbata lumes või teha üks suusaring kaunis lumises metsatukas.