Selle põhjuseks pidavat olema kolm asjaolu:

1. kuumutamisel väheneb supi valgusisaldus

2. kuumutamisel väheneb supi rasvasisaldus

3. kuumutamisel väheneb supi vitamiinide ja mineraalide sisaldus

Alustuseks tõmban kõigil pulsi maha ja ütlen… SUPPI VÕIB SÜÜA!

Aga vaatame üle ükshaaval kõik põhjendused.

Kuumutamisel väheneb supi valgusisaldus

Ülikooli ajast on meeles, et kuumutamine ei vähenda valgu kui toitaine sisaldust toidus. Sõltumata sellest, kas tegemist on kana, kala, muna või muu valgurikka toiduainega. Kuumutamisel muutub küll valkude struktuur, ent nagu eespool öeldud, siis valgu sisaldust see toidus ei vähenda.

Samas ei ole valkude vähenemise ettekääne supi mittesöömiseks ka mitte eriti adekvaatne. Vaevalt, et keegi meist sööb toorest kana või toorest liha. Sõltumata sellest, kas sööd suppi või praadi, valgurikkaid toiduained üldjuhul ju ikkagi kuumtöödeldakse.

Lisaks leidsin ühe huvitava uuringu, kus võrreldi toore muna ja keedetud muna imendumist pärast söömist. Tulemused olid päris põnevad. Toores muna imendus kuumtöödeldud munast peaaegu kaks korda halvemini. Sellele teemale pöörame kindlasti tulevikus veel põhjalikumalt tähelepanu.

Kuumutamisel väheneb supi rasvasisaldus

Nuputasin, mis ma nuputasin, ent seda, kuhu supi seest kaovad kuumtöötlemisel rasvad, ma välja mõelda ei suutnud. Rasv küll võib muuta oma kuju, ent supi seest see “õhku” ei haihtu. Kui supi sees on enne kuumtöötlemist rasv, on see seal ka pärast kuumtöötlemise lõppu.

Kui olen midagi kahe silma vahele jätnud, anna kommentaaridesse teada.

Kuumutamine vähendab juur- ja köögiviljade vitamiinide ja mineraalide sisaldust

Maru vahva on see, et kuumtöötlemine (aurutamine, praadimine, keetmine, mikrolaineahjus küpsetamine jne) võib toiduaines mõne aine sisaldust vähendada, samas teise aine sisaldust tõsta. Saksamaal tehtud uuring leidis, et inimestel, kes olid nö toortoidulised, oli kõrgem beetakaroteeni tase, ent keskmisest märgatavalt madalam lükopeeni tase. Lükopeenil on leitud olevat vähivastane toime.

On tõestatud, et tomati töötlemine parandab oluliselt lükopeeni omastamist inimese sooletraktis.

C- ja B vitamiinid kipuvad töötlemisele olema kõige tundlikumad. On leitud, et sõltuvalt küpsetamisviisist kaob koduse kuumtöötlemise käigus tavaliselt 15-55 protsenti C-vitamiinist.

Rasvlahustuvad vitamiinid A, D, E ja K panevad jällegi kuumtöötlemisele paremini vastu.

Ühe uuringu põhjal leiti, et porgandite, suvikõrvitsa ja brokoli puhul tasub kasutada keetmist. Toitainete säilitamise mõttes oli halvim variant praadimine.

Kuigi juur- ja köögiviljade puhul pole olemas valmistusviisi, mis säilitaks 100% kõik toitained, on eelkõige siiski tähtis, et sööksid neid päeva jooksul piisavalt. Sellisel juhul pole vaja muretseda, mil viisil on neid valmistatud.

Söö neid nii nagu sina soovid, kasvõi supi sees keedetuna. Pika jutu kokkuvõtteks soovin öelda, et supp on kõigele vaatamata täiesti sobilik toit kaalu langetajale. Seda siiski ainult isetehtud variandis. Poe valmissupid selleks siiski ei sobi.