Kapsaitsiini hulgast viljas sõltub ka tšilli kangus

Kapsaitsiinil on palju positiivseid omadusi — näiteks kiirendab keha ainevahetust ning kalorite põletamist. Tšilli sisaldab paljusid vitamiine, nagu A- ja C-vitamiin, mis mõlemad on tähtsad antioksüdandid, ning flavonoide, mis tugevdavad immuunsussüsteemi ja kaitsevad vähi eest. Tšillipipart kasutatakse isutuse, ninaverejooksu, peavalu, hambavalu ja veel paljude teiste terviseprobleemide korral.

Uuringud on näidanud, et tšilliga maitsestatud toit langetab insuliini taset kehas, muudab veresuhkru taseme stabiilseks ning vähendab ülekaalulisuse ja diabeedi riski. Uuringu käigus tarbisid katsealused 30 grammi tšillit iga päev, kuid positiivset efekti on märgatud ka neil, kes söövad tšillit kaks-kolm korda nädalas.

Tšilli kangust on lihtne määrata kauna paksuse järgi. Mida peenem ja teravam on tšillikaun, seda kangem see tavaliselt on. Mida ümaram ja suurem, seda mahedam, erandiks on tšillisort Habaneron.

Värske tšilliga toitu valmistades tasub järgida järgmisi nõuandeid:

  • Puhastades kasuta ühekordseid kummikindaid ning väldi silmade hõõrumist. Kui tšilli silma satub, kõrvetab see hirmsasti, kuid pole siiski ohtlik.
  • Eemalda kaunast valged vaheseinad ning seemned, nii on tšilli mahedam. Kui soovid kangemat tšillit, lisa toidule vaheseinad ja seemned.
  • Maitse ja kanguse võrdseks jaotamiseks haki kaun väga peeneks. Suurte koguste purustamiseks on soovitav kasutada mikserit.

Kui soovid toidule tugevat maitset ning hoolid oma tervisest, kasuta toitudes tšillit. Tšillil endal maitset ei ole, kuid ta on ideaalne erinevate komponentide maitse esiletooja, tugevdades kogu maitseelamust. Kui toit sai liiga kange, neutraliseeri seda piima, jogurtit või alkoholi kõrvale juues.