Enamik programme reklaamib end lubadustega suurtest muudatustest vaid mõne nädalaga. Programmiga liitujad eeldavad, et lubadused peavad vett, näiteks: 15 päevaga kuus ja pool kilo kergemaks. Kuigi kliendid on esialgu entusiastlikud, ei näe nad mõne nädala või ka mõne päeva möödudes lubatud tulemusi. Ja siis jääb alustatu tavaliselt katki.

Dieediprogrammid just sellist käitumismudelit eeldavadki. See on nende rahateenimise viis. Kahju, et paljud inimesed programmis vastu ei pea. Vaatamata sellele, et ebaõnnestunuks tuleks pidada reklaame, süüdistatakse sageli iseend. Reaalsus on see, et ükski kiire kaalulangetusprogramm ei ole pikas perspektiivis edukas. Algus võib olla tulemusrikas, kuid seejärel paljud dieedipidajad tüdinevad ning jätavad asja katki.

Sama skeemi järgi on üles ehitatud ka treeningprogrammid. Keskmine treeningprogrammiga liitunud inimene loodab näha „uut keha“ väga ruttu. Tavaliselt aga nii ei lähe, kui päevas ei ole treenimisele pühendumiseks just kolme kuni viit vaba tundi võtta. Uudistes näidatakse meile kiirelt uuenenud keha saanud kuulsusi. Äsja lapse sünnitanud kuulsusele võib raseduseelse kaalu taastamine olla vaid nädalate küsimus. Siin tuleb siiski meeles pidada, et kuna kuulsuste elatis sõltub nende väljanägemisest ning nende töö ongi hea välja näha, siis saavad nad võtta aega üsna pikaaegsete treeningprogrammide jaoks ning võimaldada endile investeeringut neid igapäevaselt assisteeriva isikliku koka või toidu kojutoimetamise programmi näol.

Seesugused lood motiveerivad kliente ning nemadki soovivad näha kiireid tulemusi. Kuid meil, kes me endile seesuguseid elustiile võimaldada ei saa, tuleb rahulduda realistlikumate ning pikaajalisemate programmidega. Aeg tuleb aga ainult kasuks, kui otsustate dieedi ja treeningu abil oma elu muuta.

Kuidas on siis õige!

Kui palju aega tuleks edu saavutamiseks varuda? Sellele küsimusele on ainult üks vastus: TERVE ELU. Kaalulangetamine ei ole pelgalt kiire kohendus, mille abil ülikooli ajal juurde võetud viiest kilost lahti saada. Harjuda tuleb pikaajalise toitumis- ja treeningprogrammiga — sellisega, mis on realistlik ning kestab kogu elu.

Esimene samm: seadke endale toitumise osas eesmärk. Tervislik eesmärk ei ole ärajätmine, vaid mõõdukus. Selle asemel, et lubada enam mitte iial šokolaadikooke või saia süüa, võiks olla pigem realist. Piisavalt heidutavalt kõlab ka „ei!“ lihapallidele ja spagettidele, šokolaadile, jäätisele või mis tahes muule magusale toidule, et igaüks, kes oma „uut elu“ selliste mõtetega alustab, on juba ette läbikukkumisele määratud. Alustuseks oleks sobivaks sihiks näiteks magusa ja tärkliserikka toidu ning küllastumata rasvade menüüst väljajätmine. See on aga väga raske eesmärk, kuna tegemist on toitudega, mis kõigile meeldivad. Igatahes, kui õnnestub need toiduained menüüst esimesena välja jätta, väheneb kindlasti isu magusate ja tärkliserikaste toitude järele.

Teine samm: seadke endale treeningute osas eesmärk. Leidke treenimisviis, mida on võimalik igapäevaellu sobitada. Kasvõi 20 minutit kõndimist, alustuseks kolm või neli korda nädalas, on igapäevaeluga ühitamiseks suurepärane eesmärk. Treeningu jaoks tuleb kohe alguses aega võtta, sest muidu leidub peatselt tuhat põhjust, miks sellega üldse mitte tegeleda.

Kolmas samm: panustage terveks eluks muudetud harjumustele. Selle eesmärgi saavutamine nõuab vastutustunnet ja pühendumist. Kuid asi on seda väärt!

Allikas: fitday.com