Sageli see mõtteks ainult jääbki. Paljud tahavad, vähestel õnnestub.

Tundub, et ainult hea välimus ei ole ammu enam piisav motivaator.

Äkki aitaks raha sind rohkem motiveerida?

Mõned aastad tagasi tuli sellisele ideele ühe Itaalia linna linnapea nimega Gianluca Buonanno, kes ei suutnud vaadata oma ülekaalulisusele kalduvat linnarahvast ja mõtles välja omapärase skeemi. Nimelt lubas ta maksta igale linna elanikule kaalu langetamise eest. Meestele maksti 50 eurot juhul, kui nad suudavad kuu aja jooksul kaotada 4 kilogrammi ja naistele sama summa 3 kilogrammi kaotamise eest. Lisaks premieeriti kõiki osalejaid lisaks 190 euroga, kui viie kuu jooksul kehakaal algtasemele tagasi ei lange. Eksperimendi tulemusena langes kaal 60 % osalenutest.

Raha on pakutud kaalu langetamise eest mujalgi

Tegelikult pole see ainuke juhus, kus rahaga on meelitatud inimesi kaalu langetama. Raamatus „Body for life“ kirjutab autor, kes oli ühtlasi ühe treeningsüsteemi looja, kuidas ta kohtas enda programmi jälgivaid inimesi ning paljud neist polnud grammigi alla võtnud. Pärast selle avastamist otsustas ta inimesi motiveerida, pannes parimale kehavormijale auhinnaks oma uhke Lamborghini. Ja see toimis!

Inglismaal elab jälle härrasmees, kes asutas firma, mis sarnaselt Itaaliale maksab inimestele selle järgi, palju nad kaalu on kaotanud ning kui kaua nad seda väiksemat kehakaalu hoida suudavad.

Skeem töötab lihtsalt. Firma teenib raha liitumismaksust, mis algab ca 40 eurost ja tõuseb kuni 130 euroni. Kes kaotab rohkem kaalu, saab ka kõige rohkem raha. Osalejad võivad teenida kuni 350 eurot. Kõige suurema summa saamiseks peab osaleja 21 kuu jookul kaotama 60 kilogrammi kehakaalust ja sellise kaalu juurde jääma vähemalt kolmeks aastaks.

Programm ka toimis, esimese kuu jooksul suutis 402 alustajast kaalu langetada 80%, 20% kaal jäi samaks või tõusis.

Ameerikas tehti aga uuring, kus leiti, et loeb ka pakutava raha suurus. Mida rohkem raha inimestele pakuti, seda rohkem ka kaalu kaotati. Kontrollgrupp, kes langetas kaalu tasuta, kaotas ka kõige vähem kaalu.

Normaalkaalus inimese peale kulub riigil vähem raha

Lisaks sellele pole ülekaal ju ainult hea väljanägemine, sellest sõltub ka sinu tervis. Ameerika uuringud on leidnud, et ülekaalulise inimese peale kulub aastas ca 1000 eurot rohkem kui normaalkaalus inimese peale. Ülekaalulisus tähendab ka rohkemat aega töölt eemal, mis tähendab firmadele suurt lisakulu.

Ehk on leitud viis, kuidas hoida kokku miljoneid ainuüksi tervishoiu pealt? Eestis pole see probleem ilmselt veel nii aktuaalne kui Ameerikas, aga eks lombitagused harjumused jõuavad lõpuks ka siia.

Eksperdid on selle programmi edukuse ja jätkusuutlikkuse siiski juba ka kahtluse alla seadnud, kuid kiita tuleb selle idee innovaatilisust.

Kas võiks tõesti olla lahendus maksta inimestele, et nad kaalust alla võtaksid?

Mõte on ju iseenesest ilus — näha parem välja ja saada rikkamaks!

Mida arvad sina?

Allikas: Kaalustalla.ee