Ehk teisisõnu ei anna sa kehale nii palju süüa, kui ta soovib. Nõnda võib tekkida olukord, et teatud toitainetest-mineraalidest tuleb puudus. Seetõttu pead kaalu langetamise ajal pidama eriti hoolikalt silmas seda, mida sööd.

Selleks elutähtsaks mineraaliks on raud. Pidev rauapuudus veres viib olukorrani, kus sinu vereringes ei liigu enam nii palju punaseid vereliblesid. Sellest võib aga tekkida aga kehvveresus ehk aneemia.

Kõige suuremas ohugrupis on viljakas eas naised, rasedad, enneaegsed- ja madala sünnikaaluga imikud, väikelapsed ning teismelised tüdrukud. Naistel on ka raua vajadus meestest suurem.

Kuidas rauapuudust ära tunda?

Selle all võid kannatada juhul, kui:

* tunned ennast väsinuna;

* sul esineb nõrkust;

* sul käib pea ringi;

* oled kergesti ärrituv;

* sul on raske keskenduda;

* sul langeb tavapärasest rohkem juukseid välja;

* sul on kiirenenud pulss;

* sinu jäsemed on külmad;

* sa haigestud sagedamini;

* sul on lõhenenud suunurgad jne.

Kui oled mõnda sümptomit viimasel ajal omal nahal tundnud, ära karda pöörduda oma perearsti poole. Rauataseme väljaselgitamine ja testimine on äärmiselt lihtne. Rauataset sinu kehas iseloomustab hemoglobiinitase, mille normaalsed väärtused meestel on 130–175 g/l ja naistel 120–160 g/l.

Soe soovitus — külasta aeg-ajalt oma perearsti.

Rauda täis toiduained:

Rauarikaste toiduainete valik on tegelikult üpris suur. Siinkohal loetlen neist tuntumad. Jälgi, et tarbiksid neid sisaldavaid toite pidevalt ja regulaarselt.

Rauda saad:

punasest lihast
maksast
sarapuupähklitest
rukkileivast
nisukliidest
seesamiseemnetest
kõrvitsaseemnetest
mooniseemnetest
ubadest
spinatist
läätsedest
tatrast
maasikatest
punasest peedist
hernestest jne.

Jäta meelde! Nende toiduainetega koos tarbi ohtralt C-vitamiini sisaldavaid toiduaineid, sest need parandavad raua imendumist.

Mitmekesine menüü

Kõige olulisem on mitmekesine menüü. Sa ei pea tegema muud kui jälgima, et tarbid pidevalt rauarikkaid toiduaineid sisaldavaid retsepte. Raua päevane soovitus on 10–15 mg, 10 mg rauda sisaldub näiteks: 50 g hautatud maksas, 55 g nisukliides, 90 g läätsedes, 400 g hautatud veiselihas jne.

See retsept lausa kubiseb rauast:

Praetud maks kikerherneste ja juurviljavokiga

Nõrutatud konservkikerherned
Maks
Paprika
Lillkapsas
Oliiviõli
Sarapuupähklid
Seesamiseemned
Petersell
Küüslauk
Sool ja pipar
Valmistamine

Prae maks tilgas õlis koos purustatud küüslauguga kuldpruuniks. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta kõrvale. Tükelda paprika ja lillkapsas ning voki tilgas õlis kergelt läbi. Lisa kikerherned. Maitsesta soola ja pipraga. Kui segu on mõnusalt läbi praetud, lisa juurde maks. Sega läbi ja raputa peale hakitud peterselli. Rösti kuival pannil sarapuupähklid ja seesamiseemned.

Lisa röstitud pähkli-seemnesegu juurvilja ja maksavokile. Kui soovid, võid lisada kõrvale veel rauarohket spinatit.