Me oleme olnud päris kindlad, et optimism ongi see, mis lubab meid suurelt unistada ja aitab meil need unistused ka täide viia. Aga tegelikult pole see päris nii…

Psühholoog ja teadlane Gabriele Oettingen on optimismi uurinud alates aastast 1980. Peamiselt on ta uurinud naisi, kes tegelevad kaalu langetamisega. Välja on tulnud huvitav fakt — naised, kes olid oma tulemuse saavutamise osas pessimistlikud (st kes uskusid, et protsess saab olema raske või et nad ei suuda oma eesmärgini jõuda) kaotasid tegelikult rohkem kilosid kui need naised, kes olid oma kaalu langetamise suhtes optimistlikud. Pessimistid suutsid kaotada keskmiselt 11 kilo rohkem kui nende rõõmsameelsed sookaaslased.

Oettingeni uurimustest selgub, et positiivne mõtlemine võib tihti saada takistuseks meie eesmärkide täitumisel. Pessimistlik suhtumine võib olla kasulikum, sest see on parem motivaator kui optimism. Kui me laseme end liiga palju kaasa haarata optimistlikel ideedel oma tuleviku kohta, pingutame me olevikus vähem.

Oettingen soovitab optimismi ja pessimismi vahel tasakaal leida. Kõige jõudsamalt jõuad oma eesmärkideni — näiteks oma oodatud kehakaaluni — siis, kui järgid nelja-astmelist süsteemi: kõigepealt mõtle välja soov, mida tahad saavutada, siis mõtle, kuidas sa selle soovi täitumiseni peaksid jõudma, järgmiseks kaalu läbi võimalikud takistused, mis sul ees seista võivad, ja viimaks tööta välja täpne plaan, kuidas ületada takistused ja saavutada enda soovitatud tulemus.

Nii et alusta oma eesmärkide täitmist: vähem nalja, rohkem tööd!

Allikas: Metro