Mõned näiteks arvavad, et nemad ei suuda või ei oska mediteerida. Mediteerida oskame me tegelikult kõik! Me nimelt teeme seda automaatselt iga päev. Aga tõsi, joogatunnis õpib teistmoodi mediteerima. Teadlikult. Eesmärgipäraselt. Kui tahad, võid seejärel vabal ajal mediteerida nii, nagu varem (st automaatselt: jalutades, joostes, triikides, kududes) ja naa (rätsepistes, tantsides ja/või lauldes).

Paljud arvavad, et nemad oskavad hingata. Kui sa oled mees, siis on sul suurema tõenäosusega õigus, aga isegi sel juhul ma pean ütlema, et suurem osa inimesi ei hinga õigesti (st kõhtu kasutades) ning kasutavad tavaliselt ainult väikest osa oma kopsumahust. See viib kehva seedimiseni ja organite hapnikupuuduseni, väsimuse ja unisuseni. Lisaks sellele ei ole paljud kasutanud oma võimet muuta teadlikult oma hingamise mustrit, muutes sellega automaatselt oma emotsioone. See on väga kasulik igapäevane oskus ja seda õpib joogas ning võib kasutada ükskõik kus — kasvõi liiklusummikus!

Paljud ütlevad, et nemad ei hakka kunagi taimetoitlaseks. Taimetoitlaseks ei olegi vaja ega tohikski “hakata”, vaid kui oled valmis, siis sa kujuned selleks — su toitumisharjumused muutuvad vastavalt sellele, kui teadlik ja tähelepanelik sa oled oma keha suhtes. Tehes joogat, õpid sa ennast kuulama ja tegema endale head. Kui mittelihasöömine on sulle hea, siis seda sa teed. Kui lihasöömine on sulle hea, siis teed sa seda. Mitte midagi ei PEA.

Mõned arvavad, et jooga on ainult naistele. Alguses oli see ikka pigem meeste “salakunst”! Tänased naised on lihtsalt tundlikumad ja tunnistavad kergemini, et kehal ja meelel on seosed ning et nendega tasub tegeleda, et oma elukvaliteeti tõsta. Ja välismaal on sageli nii, et joogatunnis on rohkem mehi kui naisi. Eestis võtavad mehed joogatundi tulemiseks sageli alles hoogu, aga oma olemuselt ei ole jooga rohkem naiselik või rohkem mehelik.

Sageli kardetakse, et joogatundi tulemise eelduseks on paindlik keha. Joogaga tegelemiseks ei pea hästi painduma, sest et painduvus ei ole jooga eeldus, vaid tagajärg!

Kolmas rahvusvaheline Joogafestival Haapsalus toimub 26.-27. juulil. Selle suve Joogafestivalil on esindatud 14 põnevat joogastiili, parimad õpetajad, väemuusika, bazaar ja lasteprogramm. Osta pilet Ticketprost!