Paljud uuringud on leidnud ka, et rohkem kiudaineid tarbides tõstame märgatavalt keha võimet põletada keharasva.

Üks konkreetne uuring leidis, et kuue nädala jooksul suurenenud kiudainete tarbimine viis rasvapõletuse kasvu ja ainevahetuse kiirenemiseni. Veresuhkru reaktsioon toidule oli 10 % parem ning greliini tase oli toidukordade vahel madalam. Greliin on hormoon, mis stimuleerib nälga.

Suurema kiudainesisaldusega toitu süües tundsid inimesed ennast märgatavalt energilisemana.
Teadlased usuvad, et kiudainete tarbimine mõjutab otseselt hormoone, mis määravad ära, kuidas me ennast tunneme — aktiivse ja energilisena või hoopis unisena. Need samad hormoonid mõjutavad ainevahetust, tõstes või langetades energiataset ning rasvapõletust.

Kiudaineterikkad toiduained on täisteratooted (kaer, rukis, täisterahelbed jm), kliid, paljud köögiviljad, pähklid (eriti mandlid), kakaopulber, kaneel, lina-, päevalille- ja seesamiseemned.

Ka kaalu langetamisele on kiudainete mõju märgatav. Suurem uuring, mis võttis kokku 16 erinevat uuringut leidis, et iga 1000 kcal kohta tarbitud 14 grammi kiudaineid viis 4 nädala jooksul 3 kg keharasva (Fitlap.ee: loomulikult eeldab selline tulemus toitumiskava järgi toitumist). 8-nädalane uuring päädis 5 kg keharasva kaoga.

Veel kiudanerikka toidulaua kasulikke omadusi:

  • 29% madalam risk südamehaigusteks;
  • 30% madalam risk diabeedi tekkeks;
  • 62% madalam risk, et “eeldiabeet” muutuks väljakujunenud diabeediks.

Kiudainerikas toidulaud aitab vältida kõhukinnisust. Kiudained aitavad ravida ja ennetada ka 25 % täiskasvanutel esinevat „ärritatud soole sündroomi“. Sellele haigusele on iseloomulikud soolestiku töö häired ilma kindlaks tehtava konkreetse haiguseta.

Allikas: Fitlap