Kuidas teie tee jooga elustiili juurde algas?

Tegelesin kuusteist aastat rühmvõimlemisega, kuni ühel hetkel otsustasin sellega lõpparve teha − olin väsinud enesepiitsutamisest, kõrgete ootuste täitmisest ja sellega kaasnevast emotsionaalsest pingest. Lisaks avastasin, et osa minu selgroolülisid oli rivist väljas ning seda betoonpõrandatel tirelite sooritamisest.

Esimese joogakogemuse sain spordiklubist, see oli niivõrd hea, et leidsin ikka ja jälle tee sinna tundi tagasi. Lõplik otsus pühenduda joogale sündis koos minu esimese lapsega. Tundsin vajadust pakkuda oma kehale midagi, mis päriselt annaks energiat ja meelerahu. Sain sõbrannalt väga hea joogalehekülje soovituse. Kui laps magas, võtsin online-tunde ja need mõjusid suurepäraselt. Lisaks tundsin, kuidas jooga leevendas emotsionaalseid pingeid ning aitas taastuda minu rasedus- ja sünnitusjärgsel kehal. Sellest mõjust inspireerituna saingi tõuke joogat edasi uurida − õppida rohkem selle iidse filosoofia ja elustiili kohta. Lõpuks sündis ka otsus minna joogaõpetaja kursustele.

Kas jooga mõjutab rohkem keha või meelt?

Jooga praktika on keha ja meele ehk teadvuse ühendamine. Olgugi et kasutame joogapraktikas instrumendina oma keha, saab kindlasti mõjutatud ka meie teadvus.

Mille poolest erineb Vana-Hiina filosoofial põhinev Yin-Yang jooga teistest joogastiilidest?

Taoistide maailmas kannab Yin-Yang edasi kahte vastandlikku energiat — üks on aktiivne Yang ning teine passiivne Yin. Yin jooga on läänemaailma modernne joogastiil, mis on äärmiselt rahuliku ja teraapilise vormiga. Yang on aga vastand Yin’ile ning joogatunni mõistes annan Yang tüüpi joogapraktikas edasi aktiivseid joogastiile nagu Ashtanga ja Vinyasa. Yin-Yang joogastiili tegelikult olemas ei ole, vaid see on tänapäeva ühiskonna looming mitmekesistamaks joogapraktikaid ning pakkumaks joogatundi, mis seoks keha ja meelt veelgi enam ning annaks nende vahel suurema kooskõla.

Minu tund joogafestivalil saab olema mõnusa liikuva algusega, et soojendada hommikukanget keha (Yang), millele järgneb aeglasem lõpuosa, kus hoiame asendeid kauem, et jõuda veelgi enam meeleni (Yin).

Joogafestivalil saab olema rõhk jooga füüsilisel praktikal, mitte niivõrd filosoofial.

Kellele Yin-Yang jooga sobib?

Yin-Yang joogatund sobib nii neile, kes veel igapäevaselt ei praktiseeri kui ka neile, kellele jooga on elustiil. Vastunäidustatud ei ole jooga kunagi kellelegi, kui on soov, leidub ka võimalus ja sobiv stiil. Tuleb vaid enda suhtes ausaks jääda.

Mis on kõige tähtsam tõde Yin-Yang filosoofiast?

Kõik siin elus peab olema tasakaalus. Ja selle tasakaalu peame me ise leidma, olles teadlik, et iga pluss vajab alati miinust ja vastupidi.

Jagage palun lugejatega viis nõuannet Yin-Yang jooga teemal, mida inimesed saaksid oma kehalise ja vaimse tervise heaks teha.

1. Kiirusta, kuid oska märgata, kui enam kiirustama ei pea ning võib puhata.

2. Söö rohkelt brokkolit ja lehtkapsast, kuid söö kindlasti mõnikord tükike või kaks šokolaadi ka.

3. Tee endaga kokkulepe, et teed paar korda nädalas mõnda aktiivset praktikat (jooksmine, tennis, rattasõit, Ashtanga või Vinyasa jooga), kuid sellele järgneb puhkepäev ning venituspäev, mida saab Yin jooga kenasti toetada. Hoia need valikud enam-vähem tasakaalus.

4. Kui mingi eluosa läheb ülesmäge ning me toetame seda kogu oma energiaga, siis on oluline märgata ka teisi osi, mis oma arengus on seisma jäänud ning leida aega ka nende arendamiseks.

5. Selleks et kogeda midagi uut, tuleb enne millestki vanast lahti lasta ehk kui üks uks sulgub, avaneb peagi mõni aken.