Kuivõrd suuhingamine saab tihti alguse lapseeas, siis on probleemi tuvastamisel esmatähtis roll just lapsevanemal. Lastel tekitavad suuhingamist valdavalt väga levinud probleemid nagu allergiad, suurenenud adenoidid ja suulaemandlid.

Vaata ka videot:

Kui keel peaks asetsema alumiste hammaste taga, õrnalt toetama suulage ning hambad olema kontaktis, siis Hea Une Keskuse müofunktsionaalse terapeudi Andres Kösteri sõnul kipub suuhingajate keel olema vales asendis ning tavaolekus suu avatud. “Kui pikalt kestnud suuhingamisega kaasnevaid terviserikkeid on keeruline ravida siis lihtsamatel juhtudel võib ninahingamine taastuda ka vaid spetsiaalsete harjutuse abil,” lisas Köster.

Pikaaegne suuhingamine võib lastel ja täiskasvanutel tekitada muuhulgas erineva raskusega hambumusprobleeme. „Kui probleem on kestnud juba pikka aega, siis on oht hammaste puseriti minemisele ning kokku hammustamisel kaob kontakt,” sõnas Kliinik 32 ortodont dr Katri Herman.

Suuhingamisega võivad kaasneda Kliinik 32 proteesiarsti dr Martin Martma sõnul lisaks ka öine hammaste krigistamine ja suukuivus, millega suureneb hambaaukude ja igemeprobleemide tekkerisk.

Hea Une Keskuse kõrva-nina-kurguarsti dr Heisl Vaheri sõnul moodustavad suuhingajad valdava osa tema patsientidest ning selle probleemi olemasolu on tihtipeale võimalik tuvastada ka väliselt, kui osata märke ära tunda.

„Suuhingamisprobleemiga patsiendid seisavad selgelt küürus ning hoiavad pead õlgadest eespool — nagu kilpkonnad, kui nii võib öelda,” lisas dr Vaher ning rõhutas, et ninahingamine on normaalse näokolju väljakujunemise eelduseks. Sellest tulenevalt on oluline suuhingamisest lahti saada juba lapseeas.

Suuhingamise ravi vajab erinevate spetsialistide ja arstide tihedat koostööd ning võib olenevalt haiguse kestvusest kujuneda pikaks protsessiks.

Hambaarstid ootavad sinu küsimusi suuhingamise kohta SELLE ARTIKLI kommentaaridesse!

Eraalgatuslik sotsiaalteavituskampaania hammaste tervise kuu toimub juba üheksandat aastat. Teavituskuu eesmärk on edendada Eesti inimeste teadlikkust suuõõne- ja hammaste tervisest ning rõhutada ennetuse tähtsust — ennetada on lihtsam kui ravida. Sel aastal toimub hammaste tervise kuu Kliinik 32 eestvedamisel koostöös Hea Une Keskusega. Rohkem infot leiab hammaste tervise kuu koduleheküljelt www.hammastetervisekuu.ee.