"Pole hullu, siis tulevad ju uued hambad …" – seda arvavad sageli nii lapsed kui ka täiskasvanud, kui peab piimahamba varakult eemaldama. Kas piimahambad on tõesti vähem olulised?

Praegune olukord näitab, et suur osa vanematest ei huvitu lapse suuhügieenist. Laste hambaravi reaalsus täna on lugematud hambaaugud, põletikulised igemed ja piimahammaste eemaldamine. Viimastel aastatel on kiiresti kasvanud laste hulk, kelle hambaid ravitakse üldnarkoosis. Miks tuhanded vanemad panevad oma lapsed sellisesse ohtu? Ehk saame süüdistada ajapuudust, maiustusi ja ilusaid reklaame, kuid on olemas ka osa, kes süüdistavad selles lapsi. Kes täpselt on vastutav – vanemad, lapsed või äkki hambaarstid?

Kahjuks on peamine põhjus teadmatus. Vanemate võhiklikkus ja teadmatus võivad põhjustada lapsel kõne arengu probleeme, vale lõualuu asendi, esteetilisi probleeme, mis võivad omakorda kahjustada lapse enesehinnangut, kuid kõige hullem – isegi süsteemseid haigusi. Vaatame, miks on nii oluline hoida piimahambaid tervena.

Enamik meist teab, et piimahambad hakkavad lõikuma juba lapse esimesel eluaastal. Umbes kuue aasta vanuselt hakkavad piimahambad asenduma jäävhammastega. Viimased piimahambad vahetuvad alles 11–13-aastaselt, mistõttu enneaegselt kaotatud piimahammas võib põhjustada mitte ainult ebamugavustunnet mitmeks aastaks, vaid ka mõjutada negatiivselt jäävhammaste asendit ja hambumust. Hammast ümbritsev sidekude ei ole lastel veel nii arenenud kui täiskasvanutel, mistõttu hambaaugust tekkinud põletik levib palju kiiremini ja laiemalt. Tuleb meeles pidada, et piimahammaste all luus on jäävhammaste algmed. Piimahamba juurealune põletik võib seega põhjustada nii suurt valu kui ka kahjustada jäävhamba alget. Sageli on piimahamba kaariesekahjustus nii sügav, et on võimatu hammast päästa ja hammas tuleb eemaldada. Liialt vara tõmmatud piimahambad põhjustavad hambumuse muutust – jäävhambad liiguvad tühja koha poole, põhjustades hammaste kuhjumist, mis omakorda mõjutab kogu lõualuu kasvu. Lapsel on raskusi söömise ja häälikute hääldamisega. Selles eas areneb aju kõnekeskus, mistõttu tekkinud kõnedefektid võivad jääda kogu ülejäänud eluks.

Hambaarstid kuulevad vanematelt sageli, et lapse hambaid pestakse põhjalikult, kuid sellest pole kasu, sest ikka tekib palju hambaauke – arvatakse, et põhjus on pärilikkuses ja vanemad süüdistavad geene. Paraku on see müüt. Kuigi laps arvab, et suus elavad väikesed koletised, kes ehitavad hambasse maja, siis lapsevanem peaks aru saama, et kaaries areneb halva hügieeni ja kahjulike toitumusharjumuste tõttu. Hambakatus elavad miljonid bakterid kasutavad oma elutegevuseks süsivesikuid, mille lagundamise tulemusena tekivad jääkproduktina happed, mis demineraliseerivad hamba kõvakude, viies hambaaukude tekkeni.

Ainus viis protsessi peatada on regulaarne ja õige hammaste harjamine. Kuni 12-aastastel tuleks hammaste pesul silm peal hoida ning vajadusel suunata ja kontrollida. Väikelastel tuleks kindlasti hambad ise üle pesta. Lapse tähelepanu on üsna raske kaua ühel tegevusel hoida, kuid kõige tähtsam on tekitada huvi, motivatsiooni ja arendada igapäevane hea harjumus.

Philips leidis suurepärase võimaluse, kuidas motiveerida lapsi hambaid pesema. Philips Sonicare for Kids hambahari on ideaalne kombinatsioon kaasaegsest tehnoloogiast ja uuenduslikust hambaharjast, mis võimaldab saavutada ja säilitada head suuhügieeni ja motiveerida lapsi hambaid pesema.

Tänu Sonic tehnoloogiale võtab hammaste puhastamine vähem aega, kuid on samal ajal mehaanilistest ja teistest elektrilistest hambaharjadest efektiivsem. Sonicare'i hambaharja harjakesed teevad kahe minuti jooksul sama palju liigutusi kui mehaaniline hambahari umbes ühe kuu jooksul. Eriti tähtis on see väikelastele, kellel üldjuhul puudub hammaste pesuks vajalik püsivus ning käeline tegevus ei ole veel nii hästi arenenud.

Koos hambaharjaga, mis on Bluetoothi kaudu nutiseadmega ühenduses, saab laps endale lisaks ka virtuaalse sõbra Sparkly, kellega koos õpib ta oma hammaste eest hoolitsema. Hambaharjaga kaasas oleva äpi abil saab laps teada õigeid hammaste puhastamise võtteid: ekraani peal näidatakse reaalajas, kuidas tuleb puhastada igat hambapinda, jagatakse tähtsaid suuhügieeni nõuandeid ning informeeritakse õigest toitumisest. Iga hammaste pesu eest saab laps kingituse, mis motiveerib teda hambapesul ning paneb põnevusega ootama igat järgmist puhastamiskorda. Tasapisi kujuneb lapsel harjumus pesta hambaid kaks korda päevas kaks minutit. Lapsevanem ja hambaarst saavad alati tagantjärele vaadata ja kontrollida elektroonilist hambapesu kalendrit, mis annab neile ülevaate sellest, kuidas laps on oma hammaste eest hoolt kandnud.

Kui me tahame, et meie lapsest saaks muusik, teeme oma parima, et tagada lapsele hea muusikainstrument ja igapäevane harjutamine. Edu võti on kvaliteetne instrument, harjutamise sagedus ja järjekindlus. Sama kehtib ka hammaste puhul – regulaarne harjamine hea hambaharja ja juhendamisega tagab lapsele kauni naeratuse, selge häälduse ning tervisliku harjumuse kogu eluks!

Uuri lähemalt siit.

Jaga
Kommentaarid