Hambaarstid ei tee hambaid terveks, nad ravivad haigusi ja parandavad hambaid. Parandatud hambaid tegelikult kunagi terveks ei saagi, seega on oluline juba varajasest lapseseast saada kaasa oskus hambahoolduse õigetest võtetest, et hambad püsiksid terved.

Kui hambaarst on hambaaugud ära parandanud, siis peaks ta koos patsiendiga välja selgitama, millest need augud tekivad. Tegelikult peaks õige toitumise, õigete harjumuste ja õige suuhügieeniga saavutama kontrolli hambaaukude ja lagunevate hammaste üle.

„Parandamata hambad mõjutavad meie tervist ja ei lase saavutada puhast ja tervet suud. Ravimata suus on alati kahjulikke baktereid, sealhulgas kaariest tekitavaid baktereid, mis rikuvad haiget hammast, kuid nakatavad ka neid hambaid, mis on terved,” rääkis Kliinik 32 hambaarst ja igemeravi spetsialist Maria Toompere.

Toompere tõi välja veel rea põhjuseid, mis lõhuvad hambaid ning lisas, et inimesel olenemata east ei ole kunagi hilja alustada hammaste hoidmise ja õigete hooldamise võtete kasutamisega:

1. Hammaste pesemata jätmine

Hambapesul alternatiive ei ole, seetõttu tuleb hambaid pesta alati kaks korda päevas — hommikul ja õhtul.

2. Hammaste pesemine vahetevahel

Hammaste pesemisel on oluline regulaarsus ja kvaliteet. Hambaid tuleb pesta iga päev kaks korda — hommikul ja õhtul, seejuures ei piisa ainult hambaharja suhu panemisest. Juhul kui jäetakse hammaste pesemisele suurem vahe või hambahari ei jõua iga hamba pinnani, siis tekib hammastele hambakatt, mis mineraliseerub ja tekib hambakivi. Hambakivi ei ole võimalik koduste vahenditega enam puhastada, puhastamata jätmisel on suuremad hambamured garanteeritud.

3. Hammaste pesemine kohe pärast sööki

Kohe pärast sööki on hambavaap pehmem kui tavaliselt. Seda põhjustab happerünnak, mis tekib isegi juurviljade söömisel — kuna ka juurviljad sisaldavad mingil määral suhkruid, millest bakterid toodavad hambavaapa pehmendavaid happeid. Seetõttu soovitavad hambaarstid pärast toidukorda — söömist, maitsega jookide joomist, näksimist oodata 30 minutit ning alles siis pesta hambaid.

4. Sageli söömine

Mitte ainult toitumisspetsialistid, vaid ka hambaarstid ütlevad, et toidukordade vahel ei ole soovitatav süüa ega näksida. Hammaste tervise seisukohalt peaks hammastele andma puhkust, toidukordade vahe võiks olla 3 tundi. Hammaste tervisele aitab kaasa toidukordade vahel puhta vee joomine.

5. Hambavahede puhastamata jätmine

Bakterid ja toiduosakesed, mida püütakse hammaste harjamisega suust eemaldada, ei kogune mitte ainult hammastele, vaid ka hambavahedesse ja igemevagudesse. Need on kohad, kuhu hambaharjaga ligi ei pääse ja seetõttu tuleb võtta appi hambaniit ja hambavaheharjakesed. Kõik hambavahed ja igemeääred tuleb ükshaaval õrnalt läbi puhastada.

6. Hambaharja jagamine

Kunagi ei ole liiast korrata, et hambahari peab olema igaühel enda oma, et vältida halbade bakterite ja hambahaiguste levimist. Samal põhjusel ei tohiks jagada ka lusikat, kahvlit, pudelit, imikutel lutti või süüa ühte õuna. Hambahari tuleb uue vastu välja vahetada iga 2-3 kuu tagant, et harjale ei koguneks liiga palju baktereid.

7. Erinevad üldhaigused

Hammaste olukord sõltub inimeste üldtervisest. Hammaste tervist mõjutavad näiteks maohaigused — gastriit ja kõrvetised. Kui selline haigus esineb, peaks seda kindlasti ravima, selliseid haigusi ravides aitame kaitsta ja hoida oma hambaid ning ka parandada üleüldist enesetunnet. Samuti mõjutab hammaste tervist rasedus ja imetamine, diabeet ning veel paljud üldhaigused.

8. Igemehaigused

Igemehaigused on üks levinud põhjusi, miks on inimestel halb hingeõhk.

Igemehaiguste puhul hakkavad meie igemevagudesse elutsema sellised bakterid, kes põhjustavad kudede kiiret hävinemist, tekib igemete veritsus ning kudede hävimise tõttu ige taandub. Lisaks tekib suhu kiirest kudede hävimisest ja surnud kudedes väga ebameeldiv lõhn, mida inimene ise ei tunne, sest inimesed harjuvad enda lõhnadega. Igemehaiguste tekkimisel tuleb esimesel võimalusel hambaarstile tulla, et peatada haiguse süvenemine. Kui igemehaigusest tingitud hammast toetavate kudede kadu on läinud juba nii suureks, et hambad hakkavad liikuma, siis on palju raskem seda haigust ravida.

Kui leiad, et nimetatud harjumustest või hambamuredest puudutab ka sind, siis on oluline otsida abi ja head nõu oma hambaarstilt.

November on Eestis hammaste tervise kuu, mil räägitakse hammaste tervisest, seekord täpsemalt hingeõhust. Teavituskuud veavad Kliinik 32 ja Eesti Tervishoiu Muuseum, sel aastal juba kümnendat korda. Loe lähemalt www.hammastetervisekuu.ee