Aftoosset stomatiiti ehk haavandilist suupõletikku iseloomustavad suulimaskestale tekkivad väikesed valulikud haavandid ehk aftid. Tegemist on pindmiste haavandite ehk erosioonidega ning need ei ole nakkavad. Sellised väikesed, pealt valkja katuga kaetud villid võivad tekkida nii põskede limaskestale, suupõhja kui ka keelele.

Aftide tekkepõhjust ei teata, kuid on leitud teatud faktorid, mis võivad soodustada nende teket. Nendeks faktoriteks võivad olla: mehhaaniline trauma (nt põse või keele limaskesta hammustamine, teravad hambaservad, proteesid), mõningad toiduained (nt pähklid, tomatid, tsitruselised), aga ka stress ja hormonaalsed muutused. Need faktorid võivad olla ka omavahel kombineerunud. Lisaks on leitud aftide tekkel olevat osa ka geneetilisel eelsoodumusel. Sagedamini tekib afte noorematel inimestel.

Aftid on väga valulikud ning püsivad 5-7 päeva. Kuna tegu on pindmise kahjustusega, paranevad aftid armita. Kuid tihti on aftid taastekkiva iseloomuga. See tähendab, et nad kipuvad teatud perioodide tagant korduma.

Üldjuhul ei vaja aftoosne stomatiit spetsiifilist ravi. Valu on talutav, kui süüa pehmemaid ja vähem teravaid toite. Valu vähendamiseks võib kasutada apteegis käsimüügis olevaid valuvaigistavaid geele. Raskemalt kulgevate või väga sageli korduvate suupõletike puhul võiks pöörduda pere- või hambaarsti poole.