“Esimene soovitus on, et hambavalu korral tuleb kindlasti minna hambaarsti vastuvõtule,” tunnistab ka juureravile spetsialiseerunud Kliinik 32 hambaarst dr Triin Lindma. “Abiks võib olla ka see, kui saab telefoni teel konsulteerida oma hambaarstiga. Vajadusel saab arst määrata antibiookiumid.”

“Valu leevendada või siis ajutiselt valust vabaneda aitavad üldjuhul apteegi käsimüügis müügil olevad valuvaigistid, nagu näiteks ibuprofeen ja paratsetamool. Vältida tuleb valuvaigisti panemist igemele ja hamba liigset ärritamist,” teab dr Lindma. “Jälgida tuleb kindlasti, et ei ületataks päevast soovitavat annust, mis on märgitud ravimi pakendil või infokirjas.”

Hambavalu võib leevendada ka kuiv külmkompress, näiteks külmageeli pakikese hoidmine mõnda aega põsel valutava hamba kohal. “Külmkompresside tegemisel on mõistlik kasutada kompressi ja naha vahel rätikut, et vältida näonaha külmakahjustusi,” õpetab hambaarst. “Leevendust võib tuua ka jahedate mittealkohoolsete jookide tarbimine. Kuna valu põhjus võib olla erinev, ei pruugi see aga alati aidata. Kui külmkompress hoopis suurendab valu, siis tuleks kompress ära võtta.
Mõnikord võib abi olla loputamisest soolalahusega (üks teelusikatäis soola lahustada klaasis leiges vees).”

Dr Lindma hoiatab, et kindlasti ei tohiks valutavale hambale teha soojasid või niiskeid kompresse, sest selle tulemusena võib põletik muutuda ulatuslikumaks. “Samuti võib aidata, kui sätite magamise ajaks peaaluse kõrgemaks — kõrgem peaalune vähendab põletikulise vedeliku kogunemist pea piirkonda ja turse tekkimist,” soovitab ta.