1. Eesmine risthambumus

Progeenne hambumus ehk eesmine risthambumus tähendab seda, et alumised eeshambad paiknevad eespool ülemisi. Probleemile viitab silmnähtavalt esiletungiv alalõug ning tagapool paiknev ülalõug. „Selle hambumuse raviga tuleb alustada võimalikult varakult, sest siis on lõualuud pehmed ja lõualuude asendit saab muuta ka ortodontiliselt,“ selgitas dr Nigul.

2. Liigselt ettepoole turritavad esihambad

„Prognaatse hambumuse korral paiknevad ülemised esihambad alumistest esihammastest liigselt eespool. Selle tulemusena paistab alalõug liiga väike,“ rääkis Dr Nigul. „Juhul, kui ülemised hambad on alumistest hammastest 9mm ja rohkem eespool, tasub ortodontilise ravi eest Haigekassa,“ lisas dr Nigul, kelle sõnul on sellise hambumuse puhul suurenenud oht esihammaste traumale, mis lihtsamatel juhtudel võib tähendada hamba pooleks murdumist, raskematel juhtudel aga esihammaste kaotust.

3. Lahihambumus

Dr Nigul selgitas, et lahihambumuse korral ei puutu ülemised ja alumised hambad omavahel kokku ning esimene kontakt tekib alles purihammaste ehk nii-öelda tagumiste hammaste piirkonnas. „Lahihambumus võib olla tekkinud valede harjumuste, näiteks pikale veninud luti, pöidla, sõrmede või esemete imemise ning suuhingamise tagajärjel,“ rääkis dr Nigul. Lahihambumusest annavad märku probleemid kõnega, tahke toidu söömisega või neelamisega.

4. Peetunud jäävintsisiivid või kaniinid

„Selle hambumusanomaalia puhul ei ole jäävesihambad või –silmahambad õigeaegselt suhu lõikunud,“ selgitas dr Nigul. Esi- või silmahammaste tulekut võivad takistada erinevad tegurid, näiteks liiga hilja vahetuvad piimahambad, lisahambad, trauma, aga tihti on hamba peetumise põhjus geneetiline ehk pärilik. “See anomaalia ei tekita lapse näo väliskujus erilisi muutusi, kuid naeratus on silmnähtavalt rikutud,” rääkis dr Nigul.

5. Puuduv esihammas, silmahammas või mitu külgmist hammast

Dr Niguli sõnul tasub Haigekassa ortodontilise ravi eest ka neil kuni 19-aastastel, kellel on sünnipäraselt puudu esi- või silmahammas või vähemalt kaks hammast ala- või ülalõualuu ühes pooles. “Esi- või silmahamba või mitme külgmise hamba puudumine häirib näiteks mälumist kui ka naeratuse esteetikat,” rääkis dr Nigul.

6. Huule- ja suulaelõhed

“Huule- ja suulaelõhede tõttu (mida rahvakeeli tihti kutsutakse ka jänesemokaks ja hundikurguks) võivad tekkida rasked hambumuse probleemid. Ravi on pikaajaline ja raviarstide meeskond koosneb mitmetest spetsialistidest,” rääkis dr Nigul. Nende laste raviga tegelevad spetsiaalselt eri väljaõppe saanud ortodondid.

Tänavu juba seitsmendat aastat toimuv Hammaste tervise kuu keskendub sel aastal hambumuse probleemide selgitamisele. Eesmärk on edendada Eesti inimeste teadlikkust suuõõne- ja hammaste tervisest ning rõhutada ennetuse tähtsust, pannes inimesi mõtlema oma suuhügieeniharjumustele — ennetada on lihtsam kui ravida. Hammaste tervise kuu toimub Kliinik 32 eestvedamisel koostöös Eesti Tervishoiu Muuseumiga.

Külastada tasub ka hammaste tervise kuu meeleolukat kodulehte aadressil www.hammastetervisekuu.ee, kus on üleval videod ja materjalid, mille üle saab perega koos arutada.