Hammaste tervise kuu keskendub tänavu suuhingamisele, mis vähetuntud, kuid levinud probleemina saab alguse tihti juba lapseeas. Suuhingamisega kaasnevad olulised muutused lõualuude ja -lihaste arengus, tuues kaasa tõsiseid hammaste ja suutervisega seonduvaid kui ka teisi terviseprobleeme. Suuhingamise tekke põhjused on tihti lihtsad ja laialtlevinud — muuhulgas näiteks pikaajaline või allergiline nohu ja suurenenud adenoidid.

Kuidas suuhingamine on hammaste tervisega seotud?

Selgitab dr Katri Herman, Kliinik 32 ortodont: Suuhingamine on üks põhilisemaid hambumusanomaaliate tekitajaid. Kui normaalses olekus formeerivad huuled ja keel hambakaare, siis suuhingamise puhul ei näita need hammastele õiget asendit ning tekivad hambumusprobleemid. Lapseeas võivad need ninahingamise taastamisel iseeneslikult paraneda, kuid need muutused toimuvad vaid juhul, kui hingamistee vabastatakse piisavalt vara, laps on kasvuperioodis ning teeb talle õpetatud harjutusi. Pikaaegne suuhingamine võib tekitada probleeme alates üksiku hamba anomaaliast kuni lahihambumuseni, mille korral ei ole kokku hammustamisel hammaste vahel kontakti ning mis takistab närimist ja toob kaasa seedeprobleeme.


Kui sul on küsimusi suuhingamise või eelpoolkirjeldatud sümptomite kohta, kirjuta oma küsimused selle loo kommentaaridesse. Hammaste tervise kuu meeskond valib ise välja, millistele küsimustele nad soovivad vastata ning peagi saad vastuseid ka Naisteka lehelt lugeda!