Ilus naeratus annab küll enesekindluse, aga tähtis on ka korrektne hambumus, sest sellel on oluline mõju hammaste tervisele. Korrektne hambumus tagab hea mälumisfunktsiooni, väldib hammaste üleliigset või ebaühtlast kulumist ning aitab vältida probleeme alalõualiigesega. Vale hambumuse korral teeb osa hambaid toidu peenestamisel rohkem tööd kui teised ning need hambad kuluvad seetõttu enam. Vale hambumuse tõttu võivad tekkida ka probleemid alalõualiigesega — valud, pinged, helid suu avamisel-sulgemisel, samuti kõrvavalu ja liigese lukustumine.

Lapsega kontrolli!

Hambumusprobleemid on oluline avastada võimalikult vara. Mida hiljem murega tegelema hakata, seda aeganõudvam, keerulisem ja kallim on ravi. „Lihtsam on toimetada ajal, mil lapse lõualuude areng pole veel lõppenud ehk vanuses 9-15 eluaastat,” ütleb Unimed Ühendatud Kliinikute ortodont dr Kristiina Samuel.

Dr Samuel lisab, et inimesed arvavad sageli ekslikult, et lapsele on võimalik ortodontilist ravi teha alles pärast kõikide piimahammaste vahetumist. „Mitmeid hambumusanomaaliaid saab ravida ja ennetada juba enne kooli või varajases koolieas, ei pea ootama hammaste vahetuse lõpuni. Esimesele ortodontilisele konsultatsioonile võiks tulla 6-7-aastaselt.”

Kristiina Samuel soovitab ortodontilises kontrollis ära käia ka lapsega, kelle hambumusega pealtnäha muresid polegi. Alati ei paista hambumusmured kogenematule silmale välja ning sirgena tunduv hambarida ei pruugi veel tähendada, et hambumus on korras.

Esimesel konsultatsioonil tehakse hammastest röntgenülesvõte, mille järgi saab arst hinnata jäävhammaste algete olemasolu. Lisaks analüüsitakse lapse hambumust, probleemide korral selgitatakse nende põhjuseid, ravivõimalusi ja ajaplaani. Enamik patsientidest jääb ka edasisele jälgimisele.

Ortodontilist ravi tehakse erinevate aparaatidega. Osa neist, näiteks breketid, kinnitatakse hammastele, osa saab suust ära võtta ning on ka selliseid, mida tuleb kanda vaid öösel.

Sõltuvalt aparaadi tüübist erineb selle valmistamise ja paigaldamise tehnika.

Paljud inimesed kardavad breketite panekut, kuna levib arvamus, et see on valus ning hambaid tuleb puurida. Selline arvamus on ekslik. Breketite kleepimine on valutu ning vajab vaid hambapinna puhastamist harja ja pastaga.

Kindlasti on mõne keerukama aparaadi paigaldamine veidi ebamugav, kuid kestab üsna vähe aega. Enne protseduuri selgitab arst igat etappi ja tänu sellele on patsiendil lihtne aru saada, mis toimumas on.

Paljude laste hambumus on muutunud mõne muu terviseprobleemi tõttu ning juba enne ortodontilist ravi vajavad nad ka mõne teise spetsialisti, näiteks kõrva-nina-kurguarsti või müofunktsionaalse terapeudi abi. Sellisel puhul ühendavad eriarstid oma jõud ning probleem lahendatakse koostöös.

Kunagi pole hilja!

Unimed Ühendatud Kliinikute ortodondi dr Eveli Sibula sõnul arvatakse sageli ekslikult, et ortodontia on mõeldud ainult lastele ning täiskasvanu hambaid ei ole võimalik enam nihutada. Dr Sibul selgitab, et ortodondi juurde minna pole kunagi liiga hilja, hambaid on võimalik liigutada igas vanuses.

Ortodondi juures käivadki tänapäeval eri vanuses inimesed. Mõnikord leitakse aega ja võimalust hambumuse kordasaamiseks näiteks siis, kui koolid on läbi ja asutakse tööle. On ka 70-aastaseid patsiente, kes tulevad ravile, sest hambumus on hakanud neid häirima.

Täiskasvanu pöördub ortodondi poole peamiselt hambarea välimuse pärast, näiteks kui hambad on puseriti või mõni hammas puudub. Samuti võivad probleemiks olla lõualiigese valulikkus ja hammaste liigne või vale kulumine.

Mõnikord on ortodontiline ravi vajalik selleks, et teha patsiendile hea proteetiline lahendus. Seda juhul, kui on jäänud pikem paus hamba eemaldamise ja proteesiga asendamise vahele. Siis on teised hambad nihkunud ja enne proteesimist tuleb need oma kohale tagasi sättida.

Dr Sibula sõnul kasutatakse täiskasvanute hambumuse korrigeerimiseks peamiselt breketeid. „Täiskasvanud eelistavad sageli keraamilisi breketeid, mis on hamba värvi ja mida on suus oluliselt vähem näha kui metallist breketeid,” selgitab dr Sibul. Veel on kliinikus kasutusel hammaste siseküljele kleebitavad lingvaalsed breketid, mis on sisuliselt märkamatud, sest jäävad suus siseküljele peitu. Kergemate ravijuhtude puhul on breketitele heaks alternatiiviks Invisalign-süsteem. Invisalign’i puhul kasutatakse tulemuse saavutamiseks plastmassist läbipaistvaid kapesid, mis asetuvad hammaste peale.

Täiskasvanu breketravi kestab orienteeruvalt 1,5-2 aastat. Mõnikord võtab hambumuse parandamine ka veidi kauem aega ning vaja võib minna ka lõualuukirurgi abi.