Tegelikult teeb hammaste liiga tugev harjamine kasu asemel kahju. Tugev hari ja liiga tugev harjamine hoopis kulutab valget läikivat hambaemaili ja muudab hambad kollakamaks. Liiga tugevalt harjamine on ka üks igemete taandumise põhjuseid ning põhjus, miks hambad on tundlikud.

Järgi neid reegleid, et ennetada kahju oma hammastele ja igemetele:

Kasuta pehmete harjastega hambaharja — kasuta hambaharja, millel on peal hambaarstide soovituse märge. Vaheta oma hambaharja iga kolme kuu tagant või tihedamini, kui harjal on näha kulumise märke juba varem.

Harjamisel aseta hambahari oma hammaste suhtes 45 kraadise nurga alla — nii hambaid pestes puudutavad harjased sinu igemeääri ja puhastavad ka neid.

Harjates hambaid nühi õrnalt edasi-tagasi — kasuta hambaharja, mis on sinu hammaste laiune ning puhasta sellega hamba välimine ja sisemine külg ning hammaste lõikepinnad — nii nagu sinu hambaarst on sulle õpetanud. Kui sa kasutad elektrilist hambaharja, lase harjal oma tööd teha, libistades hambahari oma hammaste pealt üle, mitte ära suru seda vastu oma hambaid. Et olla kindel, et sa pesed oma hambaid piisavalt õrna käega, proovi, kas saab hambaid pesta ka siis, kui hoiad harja pöidla ja nimetissõrme vahel — sama õrnalt peadki edaspidi hambaid pesema.

Hambaid pestes ära kiirusta — soovitatav on hambaid pesta kaks korda päevas kaks minutit, puhastades iga suupoolt eraldi 30 sekundit. Et aega mõõta, kasuta oma telefoni taimerit või elektrilist hambaharja, mis annab sulle märku iga 30 sekundi järel. Inimesele, kes ei ole seda kunagi proovinud, tundub see aeg igavik. Tegelikult on probleem selles, et inimene ei tunneta, kui pikk tundub kaks minutit hammaste harjamine päriselt. Aeglaselt hammaste pesemine võib aidata ka harjamise tehnikale rohkem keskenduda, ja mitte nii agressiivselt harjata.

Oled sa kindel, et sa ei harja oma hambaid liiga tugevasti? Vaata oma hambaharja pealt järele. Kui oled kasutanud seda kolm kuud või vähem, see peab endiselt nägema välja üsna uus. Kui see on aga tugevalt kulunud, harjased on ära murdunud, siis on see kindel märk, et sa harjad oma hambaid liiga tugevasti.

Liiga tugevalt harjamine või liiga tugevate harjastega hambaharja kasutamine võib sinu hambaid ja igemeid vigastada. See võib välja viia hambaemaili kulumise, igemete vajumiseni ning põhjustada hammaste tundlikkust.

November on Eestis hammaste tervise kuu. Üheteistkümnendat korda toimuva teavituskuu eesmärk on suurendada Eesti inimeste teadlikkust ja vastutustunnet enda ja oma pereliikmete hammaste eest. Teavituskuud veavad Kliinik 32 ja Eesti Tervishoiu Muuseum.

Lisainfo: hammastetervisekuu.ee #hambakius #hambakiusuvabakuu