1. Limonaad

Jah, mitte ainult kokakoola. Suhkur ja happelisus on koos igas limonaadis ja see pole su hammastele sugugi mitte hea.

2. Spordijoogid

Säravsinised ja -rohelised spordijoogid on oma ilusat värvi tänu värvainetele, mis ladestuvad otse su hammastele. Lisaks on ka suhkur või suhkruasendajad spordijoogis kahjulikud ja tekitavad kattu.

3. Valge vein

Jah, ka valge. Punane vein on küll muidugi palju hullem, kuid ka valge vein määrib hambaid, eriti kui sööd teatud toite. Näiteks kui jood klaasi valget veini ja sööd peale pasta bolognese’t, siis on see kui n-ö hambapooride avamine, et tomatipasta saaks võimalikult palju määrida.

4. Rohelised mahlad ja smuutid

Paljud rohelised pigmendid on määrivad. Tegelikult on reegel lihtne: kõik asjad, mis jätavad riietele raskesti eemaldatavaid plekke, teevad seda ka hammastega. Aga see ei tähenda, et sa pead oma hommikusest smuutist loobuma — joo seda lihtsalt läbi paksu kõrre, nii mõjub see hammastele vähem.

5. Roheline tee

Seda oled ilmselt märganud, et must tee muudab hambad kollakaks või hallikaks. Aga määrib ka roheline tee. Mis on lahendus? Pese oma hambaid pool tundi pärast seda, kui oled midagi määrivat tarbinud (varem ei tohi, sest kui oled söönud midagi happelist, kahjustab kohene pesemine hambaid).

6. Köhasiirup

Vaata, mis värvi see siirup on ja kui magus — nii et üsna loogiline, et köhast saad küll võib-olla lahti, kuid hambad saad kollaseks.

7. Bassein

See on küll ootamatu! Kuid kui oled suur ujuja, siis on vältimatu, et vett satub sulle ka suhu. Õõvastav uudis on see, et need kemikaalid, millega basseinivett puhastatakse, võivad hammastele pruunikat kattu tekitada. Hea uudis on see, et see juhtub ainult juhul, kui veedad nädalas rohkem kui kuus tundi basseinis kümmeldes.

Allikas: Prevention