Võrreldes laste ja teismelistega juhtub täiskasvanutel hambatraumasid vähem. Traumade põhjused on väga erinevad — näiteks võivad hammaste vigastused tekkida kukkumiste, komistuste, kokkupõrgete ja spordiõnnetuste tagajärjel. Halvematel juhtudel saavad hambad kannatada ka kakluse või autoavarii tõttu. Tekkinud traumad võivad esineda erineval kujul: hammas tuleb suust täiesti välja, hambast tuleb välja väike kild, hambad nihkuvad paigast või saavad põrutada. Kuidas peaks täiskasvanu hambatrauma korral käituma, et ei suhu tekiks tühja kohta ega rahakotti suurt auku?

Hamba tagasi panemiseks on väga lühike hetk

Kõikide hambatraumade puhul kehtib üks kindel reegel — mida kiiremini tegutseda, seda suurem on võimalus päästa enda hammas. See tähendab, et hambatrauma korral tuleks üles otsida osaliselt või suust täiesti välja tulnud hammas ning pöörduda võimalikult kiiresti hambaarsti juurde. Seda muidugi juhul, kui hambatraumaga ei kaasne ka muid traumasid, näiteks rasket peapõrutust, mis vajab erakorralise meditsiini osakonnas kontrolli.

Juhul kui hambatrauma tagajärjel on ära tulnud mingi osa hambast, siis tasub see üles otsida ning kiiresti pöörduda hambaarsti juurde, kes saab selle võimalusel tagasi kinnitada või täidisega asendada.

Ära tulnud hambatükki tasub seejuures hambaarsti juurde jõudmiseni hoida niiskena, et vältida selle liigset kuivamist. Kergemal juhul on tegu kõigest emaili murruga, mis ei vaja täiendavat ravi, kuid raskemal juhul võib olla vajalik ka juureravi. Igal juhul võimaldab kiire reageerimine ära hoida halvima — hammas laguneb täiesti ära ning mõjutab lausa teiste, tervete hammaste tervist ja asendit suus.

Trauma tagajärjel suust täiesti välja tulnud hammas tuleks oma kohale tagasi panna ja pöörduda kiiresti hambaarsti juurde. Tasub lähtuda põhimõttest, et hammast ära tõmmata saab alati, kuid hamba tagasi panemiseks on väga lühike hetk. Võrreldes lastega on täiskasvanutel juuretipud välja arenenud ja hambanärv ei saa enam sellisel moel verevarustust, mis tähendab, et suust välja tulnud hammast saab küll oma kohale tagasi panna, kuid siis tuleb teha ka juureravi. Kui enda hammast ei õnnestu päästa, saab tühjale kohale panna implantaadi, kuid see on juba pikem ja kulukam protsess.

Traumade mõju teistele hammastele

Hambatraumadega tegelemine on hammaste tervise seisukohast äärmiselt oluline. Kuigi võib tunduda, et trauma tagajärjel ei saanud hambad kahjustada, siis tegelikult võib esmapilgul peaaegu tähtsusetuna näiv trauma põhjustada kuude või aastate möödudes tõsise haigusliku seisundi, mille parandamine on juba tunduvalt aja- ja rahakulukam. Ka väike trauma võib mõjutada teiste hammaste asendit ja kogu suu tervist. Seepärast tuleks trauma järgselt hambaarsti kontrollis käia esialgu paari nädala, siis paari kuu, siis poole aasta möödudes, edasi tuleks trauma saanud hammast jälgida kord aastas viie aasta jooksul peale traumat.

Eraalgatuslik sotsiaalteavituskampaania Hammaste tervise kuu toimub juba kaheksandat aastat. Teavituskuu eesmärk on edendada Eesti inimeste teadlikkust suuõõne- ja hammaste tervisest ning rõhutada ennetuse tähtsust — ennetada on lihtsam kui ravida. Hammaste tervise kuu toimub Kliinik 32 eestvedamisel koostöös Eesti Tervishoiu Muuseumiga. Hammaste tervise kuu raames toimuvad hambatrauma teemalised koolitused nii hambaarstidele kui ka treeneritele. Kõigil huvilistel tasub külastada tasub ka hammaste tervise kuu meeleolukat kodulehte. Kodulehelt leiab videod ja materjalid, mille üle saab näiteks pere või treeninggruppidega koos arutada.