Alljärgnevalt on esitatud 10 erakordselt silmatorkavat eksiarvamust menopausi kohta. Sugudevahelise diplomaatia huvides on need pandud kirja "tema ütleb, temake ütleb" stiilis, tuues välja eksiarvamused ja parandades neid teaduslikult põhjendatud argumentidega.

Kas menopausi läbi tegevad naised kaotavad libido?

TEMA ÜTLEB
Kõik naised kaotavad menopausi ajal huvi seksi vastu.

TEMAKE ÜTLEB
Vaat see on alles uudis! Seksuaalkäitumise uurijad Masters ja Johnson on teinud kindlaks, et libido ei ole seotud östrogeeni tasemega ja seetõttu automaatselt ei kao. Vaid 20 % uuringus osalenud naistest märkis huvi kadumist, samal ajal kui üle 50 % ei täheldanud mingeid muudatusi oma huvitauses seksi vastu. Seega ei tasuks meestel olla üllatunud, kui nende naine on pärast menopausi niisama armujanus kui enne seda.

Kas menopaus paneb naisi kaalus juurde võtma?

TEMA ÜTLEB
Menopaus põhjustab alati kaalus juurde võtmist.

TEMAKE ÜTLEB
See jutt pärineks otsekui dieedipolitseilt! Too kaalus juurde võtmise jutt käib suisa närvidele. Nii nagu mõni naine ei koge menopausi ajal kordagi kuumahooge, ei võta mõned naised menopausi ajal grammigi juurde. Ja kuigi mõned naised võtavad menopausi ajal juurde, võtavad teised alla.

Kas elumuutus tähendab emotsionaalset ummikut?

TEMA ÜTLEB
Naise menopausi aegne hüsteeria on otseses seoses neuroosidega, mille all ta kannatas enne menopausi.

TEMAKE ÜTLEB
Vale puha. Arvata, et naine on menopausi ajal hüsteeriline vaid seepärast, et ta oli enne neurootiline, on täiesti põhjendamatu eksiarvamus. Õigupoolest võib menopaus olla mõnele naisele vägagi rahustav eluperiood. See, kuidas naine elütsükli muutuse emotsionaalselt ja füüsiliselt läbi teeb, sõltub paljudest teguritest:

- tervisest, sünnitustest
- naissoost esivanemate ja elus olevate naissoost sugulaste tervisest
- mineviku ja oleviku toitumisharjumustest
- suitsetamisest nii minevikus kui praegu
- alkoholi tarbimisest nii minevikus kui praegu
- enesehinnangust
- kultuurist (kui te seda ei usu, siis mõelge sellele, et Ameerika Ühendriikides proovib 46 % menopausis naistest hormooniasendusteraapiat, Jaapanis on see protsent aga kuus).

Kas sümptomid esinevad kõigil naistel?

TEMA ÜTLEB
Kõigil naistel esinevad menopausi sümptomid, nagu kuumahood, meeleolumuutused, unetus, masendus jne.

TEMAKE ÜTLEB
Üllatus, üllatus! Uuringud näitavad, et 15 % naistest ei esine menopausi ajal sümptomeid.

Kas menopaus esineb 50-aastaselt?

TEMA ÜTLEB
Menopaus esineb alati 50-aastaselt.

TEMAKE ÜTLEB
Tulge ometi mõstusele. 50 aastat ei ole ainus aeg, mil naise organism teeb läbi muutused. Statistika näitab, et sajandikul naistest esineb menopaus 40-aastase või nooremana. Menopausi keskmine iga on 52 ja keskmiselt toimub see 45-55 aasta vahel.

Siinkohal tuleks märkida, et varane menopaus võib toimuda operatsiooni tagajärjel. Kirurgiliselt esile kutsutud menopausi kutsutakse kunstlikuks menopausiks. Varase menopausi võivad kutsuda esile ka muud tegurid, näiteks halvast toitumisest ja kroonilisest stressist tingitud immuunsussüsteemi häired.

Kui kaua menopaus kestab?

TEMA ÜTLEB
Menopaus kestab mitu aastat

TEMAKE ÜTLEB
Nii te arvate. Tegelikult kestab menopaus kuus kuni 13 aastat.

Milline on ravi?

TEMA ÜTLEB
Naised ravivad end östrogeeni asendusteraapia või muude hormoonasendusteraapiatega.

TEMAKE ÜTLEB
Mingit üldistamist ei saa siin olla. Esiteks, on menopaus loomulik protsess ning mitte haigus, seega ei saa rääkida mingist "ravist". Teiseks, naiste hormoonitasemed erinevad suuresti. Erinevad naised vajavad erinevaid hormoone ja mõni naine ei vaja kohe kindlasti östrogeeni! Mõned naised vajavad meeshormooni testosterooni. Naiste hormonaalne tase võib menopausi ajal suuresti kõikuda ja seega peab ka teraapia olema paindlik.

Kuidas hormonaalset tasakaalu saavutada?

TEMA ÜTLEB
Ainus efektiivne ravi on hormoonasendusteraapia.

TEMAKE ÜTLEB
See on absoluutne eksiarvamus. On arvukalt taimepõhiseid ja muid looduslikke vahendeid kuumahoogude, tupe kuivuse, ärrituvuse, kõhnumise ja osteoporoosi vastu. 50 grammi sojaproteiini või viiendik tahvlit tofut päevas leevendavad kuumahooge. Soja on rikas fütoöstrogeenide ja isoflavoonide poolest, mis tasakaalustavad östrogeeni taset ja leevendavad menopausi sümptomeid.

Fütoöstrogeeni leidub ka maapähklites, kaeras, maisis, nisus, õuntes ja mandlites. Paljude uurijad on seisukohal, et Jaapani naistel esineb vähem menupausi sümptomeid, kuna nad tarvitavad sojatoite.

Soja aitab ka hoida luud tugevana. Liiga ohtra loomse proteiini tarbimine võib pärssida kaltsiumi imendumist.

Nõelravi ja Hiina taimi on kasutatud üle 3000 aasta menopausi sümptomite leevendamiseks. Nõelravi aitab leevendada selliseid sümptomeid nagu unetus, higistamine, meeleolumuutused.

Kas menopaus on ülemaailmne probleem?

TEMA ÜTLEB
Menopaus on probleemiks naistele üle maailma.

TEMAKE ÜTLEB
Uskuge või mitte, aga antropoloogilised uuringud näitavad, et see ei vasta tõele. Mõnes kultuuris, näiteks navaho indiaanlaste juures, tuntakse vähe menopausi sümptomeid. Uuringutest on selgunud ka, et menopausi sümptomite juures võivad olla määravad psühholoogilised, mitte niivõrd füüsilised tegurid. Näiteks Aafrika !Kungi (! kujutab endast keeleplaksu) suguvõsa keeles puudub sõna kuumahoog. Võibolla nende naistel ei esine seda probleemi või kui esineb, siis peavad nad seda positiivseks nähtuseks. Märkimisväärne on ka see, et !Kungi naiste sotsiaalne staatus tõuseb pärast menopausi. Vaevuste puudumine võib olla osalt seotud ka sellega.

Ajutegevuse aeglustumine? TEMA ÜTLEB
Naised kaotavad menopausi ajal suure osa ajukoest, mistõttu mõni kaotab mälu või läheb napakaks.

TEMAKE ÜTLEB
See on täielik jama. Kuigi menopaus võib põhjustada meeleolumuutusi, ei põhjusta see hullumeelsust. Umbes 30-aastasena hakkavad nii mehe kui naise aju kokku tõmbuma, aga füüsilise mahu vähenemine ei tähenda kognitiivsete võimete kahanemist samas mahus. Kui aju maht väheneb 10 protsenti, ei tähenda see intelligentsuse 10-protsendilist vähenemist, kognitiivsed võimed võivad kahaneda vaid ühe protsendi võrra.

Teadmata põhjustel kaotavad mehed ajukudet palju kiiremini kui naised. Keskeas on meeste aju, mis nooruses oli naiste omast suurem, umbes sama suur kui naisel.

Müügil on ka Ruth Appleby raamat Menopaus