1. Otsusta
Umbmäärane mõte, et peaksin midagi tegema on raske konkreetsesse tegevusse panna. Määra kindlaks kuupäev ning tegevus ning pea oma otsusest kinni. Sea kuupäev mõned päevad ettepoole, et oleksid jõudnud end mentaalselt selleks valmis seada.

2. Sea eesmärk
Täpsusta, miks soovid tervisliku eluviisiga algust teha ning mis on tegevuse eesmärk. Sea täpne eesmärk, mida soovid saavutada, see ei tohi olla võimatu ning peab olema ajaliselt määratletud.

3. Tee nimekiri
Tee nimekiri asjadest, mida suudad lihtsalt muuta. Et esmalt asi läbi mõelda, teeb harjunud asjade muutmise kergemaks. Otsusta, et näiteks kasutad trepi asemel alati lifti, või sõidad kaks päeva nädalas auto asemel tööle rattaga, või teed iga päev ühe pooletunnise jalutuskäigu.

4. Astu esimene samm
Kui arvad, et treening on igav, siis võid nii arvata sellepärast, et see on on raske. Aga üsna kiiresti muutub treenimine vähem raskeks kui oled juba alustanud. Kõige lihtsam on teha otsus, et vaatad oma uued harjumused üle näiteks kahe kuu pärast. Siis avastad aga juba, et jaksad palju rohkem ning liikumine on tegelikult ka tore.

5. Räägi teistele
Kui räägid oma eesmärgist teistele on võimalik saada neilt tuge ning julgustust. Lisaks saavad nad aru kui muudad seejärel oma harjumusi ning näiteks ütled pakutavatele kookidele ei.

6. Planeeri
Planeeri oma treeningud ning liikumised kalendisse. Nii on kindel, et need tõesti toimuvad ning sa oled mõelnud ka treeningu eelsele ja järgsele söömisele. Korraliku toitumine on oluline selleks, et jõuaksid treenida, lihased saaksid kasvada ning keha koguda omale energiat.

7. Kasuta võimalusi
Vali sihipäraselt alternatiivid, mis nõuavad kõige suuremat pingutust. Sa ei usu, et treppide, jalgratta või jalutuskäigul oleks nii suurt mõju, kuid tegelikul on. Sinu keha energiatarbimine suureneb ning aju jaoks oled aktiivsem, mis muudab tulemuse märkamise lihtsamaks.

8. Leia õige treening
Kõik tegevused ei sobi kõikidele, kuid enamik meist leiab mingi liikumise, mis nende arvates on tore. Proovi erinevaid asju ning ära sea latti liiga kõrgele. Mõtle laiemalt, proovides tantsu, ujumist, joogat või mõnda grupitreeningut.

9. Õige varustus
Õige varustusega on tegevus toredam. Investeeri treeningpükstesse, headesse jalanõudesse või rattasse. Õige varustus aitab vältida ka vigastusi ning valusid.

10. Alusta aeglaselt
Ära alusta liiga suure hooga. Kui proovid aeglaselt uusi harjumusi omastada on tõenäolisem, et jaksad neid ka kauem pidada. Olles treenimata, on alguses näiteks kohe viie kilomeetri jooksmine ilmselge viga. Alusta käimisega ning järk-järgult võid lisada sinna hulka jooksmist. Mida rohkem liigud, märkad peagi tulemusi ning siis võid suurendada ka oma treeningaktiivsust.

Allikas: expressen.se