1. Väldi kofeiini

Esmalt — on tark vältida kofeiini vähemalt mõned tunnid enne magamaminekut. Kofeiin on peaaegu igas kohvis ja tees ning seda leidub ka paljudes karastusjookides ja šokolaadis. Nii et jälgi, mida sa enne voodisse minemist tarbid.

2. Hoia tülid magamistoast eemal

Jäta meelde, et su magamistuba on magamiseks ja partneriga koos olemiseks. Kudumine ja lugemine võivad samuti magamistuppa kuuluda, kuid mitte voodisse — leia lugemiseks mõni mugav tool. Suhtu sellesse nii: voodi on vaid uneks ja seksiks. Igasugused tõsisemad vestlused ja tülid voodis on keelatud, sest magamistuba peab olema rahulik ja lõõgastav keskkond.

3. Loomad välja!

Peale partneri väänlemise ja keeramise võivad sind segada ka voodis olevad lemmikloomad. Lemmiklooma koht ei ole voodis, nii et aja ta sealt minema ja vaata, kas su unekvaliteet paraneb. Muide, see käib ka laste kohta — mitte, et neid lemmikloomadega tuleks võrrelda, kuid ka vanematega voodit jagavad lapsed segavad und.

4. Jahtu maha

Uuringud on näidanud, et suurem osa meist magab paremini ja sügavamalt, kui magamistuba on jahe. Ventilaatori asemel soovitame, kui allergiad seda lubavad, avatud akent. Värske õhu käes on uni parem ning tuba ei muutu öö jooksul lämbeks.

5. Vali sobivad voodilinad

See, kui mugavalt me end voodis tunneme, sõltub suuresti meie tekist, padjast ja voodilinadest. Jälgi, et padi oleks kvaliteetne ja mitte lössis või “muhuline”. Tekk vali vastavalt aastaajale — suvel õhem ja talvel paksem. Nii pole karta, et palavus und segama hakkaks.

6. Tee trenni, kuid mitte enne und

Inimesed, kes teevad regulaarselt trenni, magavad üldiselt paremini. Enne magamaminekut katsu aga trenni vältida — tõsisem trenn võiks toimuda vähemalt neli tundi enne uneaega.

7. Suuna stress mujale

Kõik kipuvad vahel enne uinumist voodis järgmise päeva pärast muretsema, probleemidele lahendusi otsima ja elu üle järele mõtlema. Leia stressi väljutamiseks mõni muu tee — proovi näiteks joogat, räägi nõustajaga või pea päevikut.

8. Lülita televiisor välja

Uuringud on näidanud, et pärast televiisori vaatamist on raskem magama jääda. Lülita televiisor välja vähemalt tund enne magamaminekut.

9. Lasku rutiini

Vahel on rutiin meie elule ja tervisele lausa hädavajalik ning see kehtib eelkõige stabiilse unegraafiku kohta. Seda soovitatakse beebidele ja lastele, kuid see kuluks ära ka täiskasvanutele. Kui tahad hästi magada, püüa õhtutesse tuua kindel une-eelne rutiin. Käi vannis, kreemita end, loe raamatut, paita kassi, mediteeri… Tee mida tahes, mis tunned, et sinu jaoks kõige paremini töötab ja jää selle juurde. Nii taipab su keha juba pikapeale ise, et peagi on aeg n-ö unerežiimi lülituda.

10. Ehk on unetuse põhjus meditsiiniline?

Kui ükski eelnevatest võtetest ei paista aitavat, siis tuleb probleemi sügavamalt otsida. Kirjuta üles kõik, mida oled proovinud ja märgi üles ka võimalikud sümptomid (hingamisraskused, kõrvetised, rahutud jalad jms) ning näita neid oma arstile.

Allikas: allwomenstalk.com