1. müüt: soja on geneetiliselt muundatud

Reeglina inimtoiduks GMO ehk geneetiliselt muundatud soja ei kasutata, see on loomatoiduks vms mõeldud. Euroopas on GMO-soja märgistatud. Eestis müüdavad sojaoad on Rootsi firma Risenta pakendatud ja peamiselt tuleb nende tooraine Kanadast, mis on tuntud oma GMO-vastasusega. Maheube müüvad ökopoed ja need on imporditud põhiliselt Saksamaalt. Euroopa Liidus kehtivate reeglite kohaselt ei tohi geenmuundatud soja inimtoiduks kasutada või peab pakendil olema vastav märge.
Soja kasvatatakse ka Eestis. Lisaks kümnekonnale peamiselt oma tarbeks soja kasvatavale talunikule külvas Jõgeva Sordiaretusinstituut eelmisel kevadel 0,3 hektarile katseks maha “HTT Saaremaa” sordi seemet. Järgmiseks aastaks plaanib Jõgeva Sordiaretusinstituut juba suuremat katsepinda ja kahtlemata saavad Eesti inimesed kodumaist sojauba osta, kui selle seeme ametlikult registreeritakse.

2. müüt: soja ei sobi meestele, kuna muudab mehed naiselikuks: suurendab rindu, põhjustab erektsioonihäireid ning kahjustab viljakust

Soja sisaldab isoflavoone ehk taimseid östrogeene. Östrogeen on naissuguhormoon. Uuringud on kindlaks teinud, et sojas sisalduv taimne östrogeen ei mõjuta testosteroonitaset. Soja ei mõju ka östrogeenitasemele (ka meestel leidub östrogeeni), samuti ei kahjusta see spermat ega seemnerakke. Puuduvad tõendid, et soja põhjustaks erektsioonihäireid. Kuna idamaade toidulaual on soja olnud au sees juba väga kaua aega, võiks eeldada, et seal on suured probleemid iibega, kuid pigem on olukord vastupidi.

3. müüt: vähiriskiga naised ei tohi soja süüa

Kõrge östrogeenitase on rinnavähi puhul riskifaktor, seepärast kahtlustavad mõned arstid, et ka soja võib riski suurendada. See ei pea paika. Värskematest uuringutest kipub pigem välja kooruma, et soja söömine võib olla hoopis abiks rinnavähihaigete paranemisel. Hiljutised uuringud Hiinast väidavad, et naised, kes teismeliseeas tarbisid soja kõige enam, omasid täiskasvanuna poole vähem rinnavähi riski. Soja mõõdukas toiduks tarbimine toob tervisele pigem kasu, kui kahjustab seda — olgu siis tegu rinnavähi või muude krooniliste haigustega.

4. müüt: sojatoodete söömine on kahjulik keskkonnale

Umbes 90% maailmas toodetud sojaubadest kasutatakse loomatoiduks. Loomakasvatus koormab keskkonda mitu korda enam kui taimekasvatus. Seega, kui asendada loomne proteiin, mida inimesed vajavad, sojast saadavaga, peaks vähenema vajadus loomi kasvatada. Seega on hea koht mõtlemiseks: kui tood oma toidulauale sojatooted, aitad hoopis keskkonda hoida.

Vaata lähemalt http://www.sojapood.ee