Siinkohal kirjeldus analüüsidest, mis kaitsevad teid kergemate tõbede, aga ka elu ohustavate haiguste vastu, kui vaid oskate sümptome jälgida ja arsti käest igal ajal nende tegemist nõuda. Ja isegi juhul kui arst nende tegemisest keeldub, on alates juulist Tartu Ülkooli Kliinikumis võimalik mitmesuguseid teste ja analüüse anda ka ilma perearsti suunamiskirjata. Paraku küll vaid oma rahakoti peal. Kuid edasiminek on juba seegi.

Tervisekontroll 1
Limaskesta analüüs

Igal aastal sureb maailmas emakakaelavähki tuhandeid naisi. Kurb küll, aga enamus neist ei ole lasknud endale kunagi limaskesta analüüsi teha. Emakakaelalt võetud proov on parim vahend rakumuudatuste tähele panemiseks, enne kui need arenevad edasi vähiks.

Mõistlik oleks lasta teha endale analüüs iga kolme kuni viie aasta tagant. Arst või meditsiiniõde võtab väikese labidaga emakakaelalt proovi ning umbes kuue nädala pärast peaksid tulemused olema teada.

Mis saab edasi? On kolm võimalust: analüüs kas näitas, et teie voolus oli normaalne, et see ei olnud piisav (ei õnnestunud piisavas koguses rakke koguda või oli analüüs verega määritud), mistõttu analüüs tuleb uuesti teha, või see näitas anomaaliat. Viimasel juhul ei tasu paanikasse sattuda, kuna see termin hõlmab väga paljusid asju ning günekoloog annab teile nõu, mida edasi teha. Ta võib soovitada korduvat analüüsi või teha kolposkoopia. Sellisel juhul asetatakse teile tuppe vaatluspeegel ja vaadeldakse emakakaela suurendusklaasi all ning võetakse sellest koenäidis. See analüüs näitab, kas edasine ravi on vajalik.

Tervisekontroll 2
Munasarjade kontrollimine

Rohkem kui 20 % naistest kannatab polütsüstilise munasarja sündroomi (PCOS) all. Sellisel juhul on naise munasarjad kaetud väikeste tsüstidega. Selle tõve kõige rängem vorm, mille all kannatab kümnendik naistest, pärsib sigivust ja kasvatab diabeedi ning südamehaiguste ohtu.

Selle haiguse sümptomid on akne, liigne karvakasv kehal ja kaalus juurde võtmine.

Probleemi välja selgitamiseks võetakse vereproov, et kontrollida hormonaalset taset, kuna see võib olla liigse testoserooni taseme tagajärg. Arst võib teid munasarjade kontrollimiseks saata ka ultrahelisse.

Mis saab edasi? Arst kirjutab teile tõenäoliselt välja beebipilli või kortisooni, et teie hormonaalset tasakaalu reguleerida. Enamus arste soovitab lisaks tavalisele ravile ka piirata rämpstoidu söömist, tarbida rohkem puu- ja köögivilja, teha trenni, katsuda leevendada stressi.

Tervisekontroll 3
Luutiheduse kontroll

Näiteks Suurbritannias tabab luustiku hõrenemisest tingitud osteoporoos rohkem kui kolmandikku naistest. Kui te olete ülekaaluline, teie menstruaaltsükkel on ebakorrapärane või te suitsetate, olete kindlasti suuremas osteoporoosi ohus kui ülejäänud naised.

Analüüs ise seisneb röntgenis, millega vaadeldakse teie luustikku, et haiguse esimesi märke, mõõtes luustiku tihedust ja kindlaks tehes võimalikud nõrgad kohad. Protseduur on valutu ning võtab aega vaid mõne minuti.

Mis saab edasi? Analüüs näitab, kus probleemid peituvad. Arst võib soovitada teile kaltsiumirikast dieeti, kaltsiumilisandeid ja /või D-vitamiini lisandeid.

Kliinilised testid on näidanud, et osteoporoosiohu vähendamiseks tuleks tarbida piisavalt kaltsiumirikkaid toitaineid ja teha kolm korda nädalas vähemalt 20 minutit trenni (jooks, kõndimine, aeroobika) kolm korda nädalas. , kommenteeris dr. Ralph Abraham Londoni

Arst võib välja kirjutada ka ravimid või määrata hormoonasendusravi.

Tervisekontroll 4
Rindade kontroll

Rinnavähk on naistel kõige levinum vähivorm. Kunagi ei ole liiga vara lasta rindu kontrollida ning ennetamistöös on oluline, et naised seda protseduuri arstilt nõuaksid ja õpiksid ka ise oma rindu kontrollima. Kui teil on meesarst ja see tekitab teis ebamugavust, minge naisarsti juurde või laske meditsiiniõel seda teha.

Pärast arsti juures läbi viidud kontrolli tuleks teil end kord kuus ka kodus kontrollida. Parim aeg selleks on umbes nädal enne menstruatsiooni. Õppige oma rindu tundma ning tähele panema muutusi nende kujus, samuti nahamügarikke, valu ja ebamugavust.

Mida edasi teha? Kui te leidsite mügariku ja te olete mures, minge arsti juurde. Kasvaja on väga selgelt eristatav - see on kõva, kuid mitte valulik mügarik. Ärge sattuge paanikasse, kuna enamus mügarikke on kas tsüstid, fibroossed adenoomid või healoomulised kasvajad.

Tervisekontroll 5
Klamüüdiaanalüüs

Sugulisel teel edasi kanduvat klamüüdiat tuntakse "hiiliva haigusena", kuna tal puuduvad enamalt jaolt sümptomid, samas on tema põhjustatud kahju organismile väga suur.

Klamüüdia esinemine on viimase viie aastaga kasvanud 76 protsendi võrra ning arvatakse, et ligi 11 protsenti seksuaalselt aktiivsetest naistest kannatab klamüüdia all. Klamüüdia võib põhjustada viljatust ja emakavälist rasedust, mis on väga ohtlik.

Klamüüdiaga võivad kaasneda valkjas voolus, valu urineerimisel ja ebaregulaarne menstruatsioon, aga samas võib haiguskandja olla üldse sümptomitevaba.

Arst võtab naise emakakaelalt või mehe kusetraktist vooluseproovi. Analüüsi võtmine võib olla küll ebamugav, aga ei tohiks olla valus.

Mis saab edasi? Arst määrab teile antibiootikumide kuuri ning teie partnerit ravitakse samaaegselt. Soovitav oleks kuuri lõpus lasta end arstil veelkord kontrollida.

Tervisekontroll 6
Papilloomiviirus

Papilloomiviirus (HPV viirus) võib põhjustada tüükaid genitaalidel. Viirusel esineb umbes 100 erinevat tüve. Mõned neist võivad tekitada emakakaelavähki - 95 protsendil emakakaelavähiga naistel on diagnoositud HPV viirus. Seega tasuks igal naisel lasta järele kontrollida ega nad viirusekandjad ole.

HPV analüüs võetakse nagu tavaline limaskesta analüüs emakakaelalt - arst või õde võtab emakakaelalt proovi ning seda analüüsitakse viiruse suhtes.

Mis saab edasi? Keha tõrjub viiruse sageli iseenesest välja ning ravi ei olegi vaja. Aga kui teil on tüükad genitaalidel, peaksite lähemateks uuringuteks ja ravi saamiseks arsti poole.

Tervisekontroll 7
Aneemiaanalüüs

Kui tunnete end pidevalt kurnatuna, olete näost "ära vajunud" ning kannatate pööritushoogude all, siis võite te kuuluda nende 10 protsendi naiste hulka, kes kannatab aneemia alla. Tegemist on verevaesusega, mille tavaliseks põhjuseks on raua puudumine igapäevaselt tarbitavas toidus.

Naised vajavad päevas umbes 14 mg rauda (kaks kausitäit kliisid või tugev portsjon spinatit), aga tavaliselt tarbivad nad sellest kogusest vaid poole.

Õige põhjuse selgitab välja tavaline vereproov.

Mis saab edasi? Lihtsad muudatused toidusedelis aitavad olukorda parandada. Arst või saata teid toitumisspetsialisti juurde või võib kirjutada teile välja raualisandeid.

Tervisekontroll 8
Kilpnääre

Kas te tunnete põhjuseta ängistust? Segavad teid kiired kontrollimatud meeleolumuutused? Kas te võtate kiiresti kaalus alla, vaatamata kasvanud isule, või võtate ilmse põhjuseta kaalus juurde? Kannatate te unetuse all? Need probleemid võivad viidata kilpnäärme talitluse häiretele.

Kilpnääre toodab türoksiini-nimelist hormooni, mis mõjutab ainevahetust ja kilpnäärme talitluse häired võivad põhjustada arvukalt sümptomeid, alates juuste väljalangemisest kuni liigse higistamise, unetuse ja südame kloppimiseni.

Naised on meestest suuremas kilpnäärme talitlushäirete ohus. Kui teil on mõni eelnimetatud sümptomitest, peaksite pöörduma arsti poole.

Arst võtab teil vereproovi, et mõõta kilpnäärme talitlust.

Mis saab edasi? Kui teil diagnoositakse kas väheaktiivne või üliaktiivne kilpnääre, määrab arst teile hormoonravi.

ENNETAMINE ON ETEM KUI RAVI

Vere kolesteroolitase

Vere kolesteroolitaset võiks kontrollida iga viie aasta järel. See on eriti oluline, kui teie perekonnas on esinenud südamehaigusi, kui te suitsetate või olete ülekaaluline. Arst võtab teilt vereproovi ja mõõdab selle kolesteroolitaset. Kui see on kõrge, soovitab arst teile mõõdukat dieeti ja kirjutab arvatavasti välja ravimid.

Vererõhk Umbes kümnendik elanikkonnast kannatab kõrge vererõhu all ning see võib põhjustada südamehaigusi ja insuldiohtu hilisemas elueas.

Suurbritannia arstid soovitavad kõigil beebipille tarvitavatel naistel regulaarselt vererõhku mõõta lasta ning kui teie vererõhk on tõusnud, tuleks valida muu rasestumisvastane vahend.

Hambad

Hambaid tuleks lasta kontrollida kaks korda aastas mitte ainult nende korras hoidmiseks, vaid ka seepärast, et väidetavalt paistavad sellised haigused nagu vähk, leukeemia ja diabeet hammastest välja ning hea hambaarst võib teie tähelepanu õigeaegselt muudatustele juhtida.

Kehamassi indeks

Arstid kasutavad kehamassiindeksit, et otsustada, kas te olete oma kasvu kohta õiges kehakaalus. Indeksi mõõtmiseks jagage oma kaal pikkusega (meetrites) ruudus. Kui saadud tulemus on alla 18, olete alakaaluline, 19-25 on normaalne, 25-30 näitab ülekaalu ja üle 30 lihavust. Kui teil on probleeme kehakaaluga, pöörduge arsti poole, kes saadab teid uuringutele, sest äkiline keahakaalu muutus võib olla tingitud hormoonihäiretest. Kindlasti tuleb muuta ka oma toitumisharjumusi. Selleks on vajalik eelnev nõustamine. Üks võimalikke variante on liituda Kaalujälgijatega.