AALOE – MIS TAIM SEE ON?

Aaloe ei ole saanud tuntuks üleöö. Seda kasutas oma naha niisutamiseks juba Kleopatra ning oma traktaatides käsitlesid aaloed antiikmeditsiini klassikud, kreeka-rooma arstid Dioskorides ja Galenos. Aaloed kiidab isegi Mahatma Gandhi – kui tema käest küsiti, mis valemiga ta hoiab end nii vitaalsena, vastas Gandhi: „Võlgnen kõik oma usule Jumalasse, oma askeetlikule elustiilile ja aaloemahlale, mida joon energia saamiseks iga päev.“

Välimuselt kaktust meenutav turdtaim kuulub koos sibula, küüslaugu ja spargliga hoopiski liilialiste sugukonda. Aaloeliste hulka kuulub mitusada liiki rohttaimi, puid ja põõsaid ning isegi lamava või roniva varrega taimi. Kõige rohkem kasvab aaloe eri liike Lõuna-Aafrikas, aga ka mujal troopilises Aafrikas, Madagaskaril, Araabia poolsaarel ja Kanaaridel. Kõigist nendest liikidest on inimkond enda hüvanguks kasutanud viit, neist enimtuntud on Aloe barbadensis ehk harilik aaloe.

Aaloe head omadused tulenevad selle kasinatest kasvutingimustest. Kõrbetaimedele on omane võime koguda endasse vett. Vihmaperioodil paisuvad need oma normaalsuurusest 130% suuremaks, et siis kuival ajal jälle kokku tõmbuda. Sellistes ekstreemsetes tingimustes areneski aaloest taim, millel on ülihea eneseparandamisvõime. Kõik aaloe kriimud ja vigastused paranevad ülikiiresti, et väärtuslik vedelik ei läheks kaduma.

Kasvades peamiselt mineraaliderikkal pinnasel ning neid juurte kaudu endasse imedes, on aaloe saavutanud tähelepanuväärse koostise. Taime lehtedes peituvas sültjas sisus on tuvastatud pea kakssada erineva koostise ja toimega orgaanilist ühendit. Ehkki inimene suudab paljusid neist sünteesida ka kunstlikes tingimustes, peitub aaloe võlujõud just ainete koostoimes, kus iga element tugevdab teise mõju. Mineraalidest sisaldab aaloe kaltsiumi, kaaliumi, magneesiumi, kroomi, rauda, vaske ja tsinki, vitamiinidest on tähelepanuväärsem B12, mida üldiselt leidub taimedes harva. Lisaks sisaldab aaloe A-vitamiini, teisi B-grupi vitamiine (sealhulgas foolhapet) ning C-ja E-vitamiini.

AALOE KASUTAMINE NAHAHOOLDUSES

Välispidiselt soodustab aaloe uute naharakkude ja tervete kudede moodustumist, kiirendab surnud kudede eemaldumist ja parandab vereringet. Lisaks sisaldab taim aineosi, mille tagajärjel pääseb aaloe sügavamale nahakihtidesse, mõjutades seeläbi tugevamalt põletikke, stimuleerides samal ajal uue terve naha kasvamist. Aaloed võib kasutada põletushaavadel, hõõrdunud ja haudunud nahal, akne, psoriaasi, allergia ja ka igasuguste nahalöövete korral.

Eelnimetatud põhjustel võib aaloelisandit võib leida igas eluvaldkonnas – kreemides, dušigeelides, massaaživahendites, šampoonides, vannivahtudes, suuhügieenitoodetes. Uurides aaloegeeli mõju hammaste tervisele, leiti, et põhimõtteliselt võib hambapasta asendada puhta aaloegeeliga! Muidugi peab silmas pidama, kui palju antud toode aaloed sisaldab ja otsida võimalikult suure aaloesisaldusega tooteid.

Aaloe kõige populaarsem kasutusvorm on aaloegeel, mida saadakse täiskasvanud aaloelehe sisemisest osast. Bio4You poes on saadaval nii 99% kui ka 90% aaloe sisaldusega geelid. See geel on praktiliselt sama, mis aaloelehe viljaliha ning rahustab väga hästi ärritatud nahka, leevendab sügelust, põletikku ja kipitust. Kuna aaloe pH sarnaneb inimese naha pH-ga, imendub see väga hästi. Tänu nendele omadustele on aaloegeel asendamatu abivahend põletuste korral ning eriti tundlikel ja vigastatud kohtadel nahal.

Lisaks üldtuntud ja tunnustatud kasutusviisidel sobib aaloegeel kasutamiseks ka:

1. niisutava kreemina
2. väheimenduva kehakreemi „timmimiseks“, et selle imendumisvõimet parandada
3. juukseotste parandamiseks ja silumiseks
4. juuksegeelina
5. koos mündi eeterliku õliga kreemiks väsinud jalgadele
6. koos teepuu eeterliku õliga vistrike kuivatamiseks

AALOE KASUTAMINE SEESPIDISELT

Kuigi võib tunduda, et aaloe on olnud kogu aeg välispidine abivahend ja selle seespidiselt kasutamine on uue aja mood, siis tegelikult on aaloed seespidiselt kasutatud juba üle 4000 aasta. Inimorganismi valkude sünteesiks vajalikust 22 aminohappest sisaldab aaloemahl vähemalt 20 ning seepärast on aaloe asendamatu ka joogi või toidulisandina. Uuringutega on tõestatud aaloemahla positiivne mõju põletikuliste sooltehaiguste korral, ent rahvameditsiinis on kasutusalasid veelgi. Nii peetakse aaloed põletikuvastaseks ja valu leevendavaks, organismi puhastavaks ja toniseerivaks, bakterite, seente ja viirustega võitlevaks taimeks ning organismi aluselisemaks muutvaks taimeks.

Ka juhtiv aaloeuurija Dr. Peter Atherton toob välja eelkõige aaloe mõju nahale ja limaskestadele ning immuunsüsteemile. Naha seisukohalt on oluline märkida, et ka seespidiselt kasutades tõstab aaloe kollageeni ja elastiini tootvate fibroplastide aktiivsust, muutes nahka elastsemaks ning vastupidavamaks. Immuunsüsteemi toetab aaloe peamiselt suure mannoosi sisalduse tõttu. Mannoos on pikaahelaline liitsuhkur, mis kiirendab organismi eneseravi omadusi, pidurdab vähkkasvajate arengut ning takistab nakkuslike protsesside levikut. Lisaks soodustab mannoos suhkru ja triglütseriidi taseme normaliseerimist veres.

Aaloe tarbimisel tasub olla mõnevõrra ettevaatlik – nimelt sisaldab aaloe lehe sisemine kiht ohtralt lahtistava toimega aloiini, mis võib suurtes kogustes olla kantserogeenne. Seega tasub otsida kinnitust, et seespidiselt tarbitav aaloemahl on pressitud vaid lehesisemuse vedelikutaolisest geelist, mille aloiinisisaldus on minimaalne. Bio4You kaupluses on müügil selliselt toodetud 99,8% aaloemahla suurusega 500ml ja 1100ml. Mahepõllumajanduslikult kasvatatud Aloe barbadensise mahl pakendatakse koheselt pärast pressimist, et säilitada selle kvaliteet.

Allikas: Bioblogi