Naised on minevikus jäänud kliinilistest uuringutest kõrvale, kuna enamus aidsipatsiente olid mehed. Aga nüüd on olukord selline, et maailma rohkem kui 36 miljonist HI-viirusega nakatatud inimesest rohkem kui pooled naised.

Aidsidiagnoosi saanud naiste protsent Ühendriikides on viimase 10 aastaga kasvanud rohkem kui kahekordseks. Seega võib öelda, et naised nakatuvad HI-viirusesse Ühendriikides enam kui mehed. Samasugust trendi on märgata Euroopas, kuna viiruse edasi andmine heteroseksuaalsel teel on muutunud tavaliseks.

Mitmed aidsiuuringute keskused ja patsientide raviga otseselt kokkupuutuvad arstid on juhtinud tähelepanu sellele, et naispatsiendid reageerivad haigusele ja ravile meestest erinevalt, mistõttu on naiste nakatudes nende kaasamine uuringutesse muutunud järjest aktuaalsemaks.

Erinevused meeste ja naiste vahel algavad haiguse avastamisest. Naistel avastatakse aids tavaliselt hiljem, kuna naised ei pea end tavaliselt ohus olevaks. Kui diagnoos on antud, on järgmine samm ravi tasakaalustamine kõrvalmõjude minimiseerimisega, mis on naiste ravimisel eriti raske.

Sobiva ravi määramine naistele võib olla raske, kuna naised kaaluvad tavaliselt vähem ning viirusekoormus on nende kehas väiksem kui meestel, kes on nendega võrdselt haiged.

Viirusekoormus tähistab HI-viirusega nakatatud CD4 rakke, mis tavaliselt koordineerivad immuunsussüsteemi vastupanu haigusele. Nakatatud CD4 rakkude lugemine võimaldab arstil otsustada, kui kaugele haigus on arenenud ja kas ravi on olnud edukas. Kui arstidel puudub korralik mõõdupuu naiste viirusekoormuse mõistmiseks, on ka ravi määrata raske.

Naised peavad ise enese eest seisma, ise haiguse kohta võimalikult palju välja uurima ja teadma, millised ravivõimalused on saadaval, rõhutavad aidsikeskuste nõunikud. Naistel on see raskem. Me elame ühiskonnas, kus meeste tervis on naiste omast tähtsam, tunnistavad ameeriklased.

Ja kuigi paljud ravimeetodid, näiteks proteaasi inhibiitor ja muud viirusevastased ravimid, aitavad haigust kontrolli all hoida, loobuvad paljud patsiendid sellest valulise ja keha moonutava kõrvalmõju pärast.

Üks sellistest kõrvalnähtudest on lipodüstroofia, mis väljendub rasvarakkude lahkumises näost ja kogunemises kõhule, kaelale ja seljale. Rääkides meeste ja naiste erinevustest on lipodüstroofia kahtlemata probleem.