Ümbritsevate mikroobide eest ei ole meist keegi kaitstud ja teinekord piisab nakkuse saamiseks vaid hommikuses bussis lähedalseisvast viirusekandjast. Mida sellises olukorras teha? Kuidas ennast kaitsta?

Minu kõige nõrgem koht on alati olnud kurk. Varem, kui ilmad hakkasid külmemaks minema, jäi see alati haigeks. Teadsin juba ette, et ka gripp pole siis enam kaugel. Aastaid alustasin iga sügist uute katsetustega, kuidas gripist ja kurguvalust pääseda. Ütlen kohe, et ainuüksi C-vitamiini võtmisest ei piisa.

Immuunsüsteemi tugevdamiseks on tähtsaim õige toitumine ja hea seedimine. Teil peab seedimise tuli näitama rohelist. Mida see tähendab? Seedimise tule muudavad punaseks konservantidega toidud, näiteks sai, liha, maiustused, mittevärske toit. Need toidud nõrgestavad immuunsüsteemi. Millise toidu peale võiks aga seedimise tuli muutuda roheliseks? Minu lemmikud on näiteks täisterakruubid. Püüan sügisel süüa rohkem sooja toitu. Olen katse ja eksituse meetodil avastanud, et keha vajab sügisel ka hapupiimatooteid.

Üks minu nipp, mille peale ilmselt paljud ahhetama hakkavad, on õhtune söögikord kella kaheksa-üheksa vahel. Kui suvel võime endale lubada kergemaid toite ja pikki söögikordade vahesid, siis sügisel lähen automaatselt teisele programmile ja söön midagi ka õhtul. Aga muidugi ei pea see olema seapraad.

Säärasele käitumisele on tegelikult väga loogiline selgitus. Mõelge nüüd: kui te sööte viimast korda kella kuue ajal õhtul, siis mitme tunni pärast te järgmine kord einestate? Paljud ütlevad, et ei suuda hommikul kohe pärast ärkamist süüa, vaid teevad ühe kohvi ning nende hommikueine on alles näiteks kell üheksa. See teeb söögikordade vaheks lausa 15 tundi! Selle aja peale muutub iga seedimise tuli punaseks ja organism nõrgaks. Palju targem on õhtul kell üheksa midagi kerget põske pista ning kindlasti süüa ka hommikust.

Teine salarelv gripi vastu on vürtsid. Sügise alguseks varun alati kappi kurkumit, ingverit ja fenkolit. Need on abiks nii gripiennetusel kui ka selle ravimisel. Neid vürtse soovitan tarvitada nii teena kui ka toidu sees.

Mul kulus aastaid, et need nipid leida, kuid kümme viimast aastat ei ole ma grippi põdenud.

Õhtuga gripist vabaks
*1 l kuuma vett
*1 tl meresoola
*1 sidrun
*1 apelsin

Kui tunnete, et külmetus hakkab ligi tikkuma, tuleb kiiresti tegutseda. Keetke hetkegi viivitamata liiter vett ja lisage sellele teelusikatäis meresoola. Sidrun lõigake pooleks ning pigistage mõlemast poolest mahl otse vette. Sama tehke apelsiniga. Segage kõik kokku. Kuni jook jahtub, pugege juba mõnusasti teki alla. Siis jooge see ära, heitke magama ja hommikuks on gripinähud kadunud.

Selle retsepti on heaks kiitnud isegi minu abikaasa, kes nõidustükkidesse ei usu. Juua võivad seda ka lapsed. Ja tegelikult võib seda jooki teinekord tarvitada ka profülaktika mõttes. Kahju see kindlasti ei tee.

Kätevann paneb gripi taanduma
*1 sl soodat
*2 sl meresoola
*3 tilka eukalüptiõli
*3 tilka männiokkaõli
*kuuma vett

Käed on seotud kosmosest tuleva energiaga ja vasak käsi otseselt kehatemperatuuri regulatsiooniga. Kui tunnete, et haigus hakkab ligi tikkuma, siis sama oluline, kui on soovitus hoida soojas jalad, on hoida soojas ka käed.

Võtke suurem kauss ning kallake sinna 3 liitrit vett, mille temperatuur on täpselt 42 kraadi. Lisage veele sooda, meresool, eukalüptiõli ning männiokkaõli. Kui teil viimast ei ole, võite selle asendada rosmariiniõliga. Segage, kuni sool on lahustunud. Siis libistage käed kuni küünarnukkideni vette ja hoidke seal 10 minutit.

Soovitan kätevanni teha õhtul enne magamaminekut. Pärast protseduuri pange kätte õhukesed kindad ning heitke magama. Andke oma kehale puhkust ning juba hommikul tunnete, kuidas haigus hakkab taanduma.

Õhk mikroobivabaks
*7 tilka piparmündiõli
*7 tilka eukalüptiõli
*7 tilka männiokkaõli
*7 tilka sidruniõli
*puhast vett

Miks teinekord haigus ikkagi pikale venib, kuigi joome raviteed, võtame rohtu ja teeme kõike muud, et halvast enesetundest jagu saada? Sest tihti ei mõtle me sellele, et mikroobid ei pesitse vaid meie sees, vaid ka meie ümber.

Haiguse ajal tuleb tuba õhutada ja kindlasti tihedamini voodipesu vahetada.
Väga oluline on puhastada ka õhku. Selleks valmistage mikroobidevastane sprei. Võtke üks pihustiga pudel, kuhu mahub vähemalt pool liitrit puhast vett. Ideaalne oleks kasutada kristallivett, kuid kui seda parasjagu pole, sobib ka tavaline kraanivesi. Lisage veele piparmündiõli, eukalüptiõli, männiokkaõli ja sidruniõli. Pihustage eeterlike õlide segu õhku kaks korda päevas. Enne iga kasutuskorda raputage pudelit ja soovitatavalt tuulutage ka toad.

Salvei tapab kurgubakterid
*1 spl kuivatatud salveid
*¾ kl kuuma vett

Kurk on tavaliselt esimene, mis ligihiilivast gripist märku annab. Kui tunnete kas või kerget kriipimist, tasuks läbi teha üks korralik kuristamiskuur.

Võtke ¾ klaasi kuuma vett ning lisage sinna 1 supilusikatäis kuivatatud salveid. Katke klaas kaane või taldrikuga ning jätke 17 minutiks seisma. Seejärel kuristage kurku kolm korda. Teha võiks seda vähemalt kaks korda päevas, hommikul ja õhtul. Kuid kui haigus on teid juba murdnud, võite kurguvalu leevenduseks kuristada nii palju, kui tunnete, et on vajalik.

Küüslaugusokid viivad haiguse
Minu tütar on soojade jookide osas väga pirtsakas. Isegi kui haigus ligi tikub, on talle peaaegu võimatu kuuma teed sisse joota. Sellises olukorras tulevad appi küüslaugusokid.
Kas teadsite, et kui määrida küüslauguga jalataldu, siis mõne aja pärast tunnete küüslaugu maitset ka suus? Selle toime on meie kehale lihtsalt nii tugev.

Koorige küüslauk ja lõigake küüned pooleks. Poolt kogusest kasutage jalataldade määrimiseks. Teine pool kogusest lõigake aga väiksemateks tükkideks. Asetage lõigutud küüslauk jalataldadele ning pange peale puuvillased sokid. Eriti hea efekti saavutate siis, kui panete puuvillsokkide peale ka villased sokid (kuid kui sedasi hakkavad jalad liialt higistama, piirduge vaid puuvillaga).
Jätke küüslaugusokid ööseks jalga ja hommikuks on palavik kui pühitud.

Retsepti leebem variant on määrida jalatallad küüslauguga kokku ning panna jalga puuvillased sokid, ilma et nende sisse küüslauku lisaksite. Otsustage ise, kui tugevat toimet soovite.