Kuid kurnatuse ja rahulolematuse põhjuseks võivad olla ka mitmesugused naistehaigused, mis mõjutavad eeskätt abikaasat ja omakorda ka lapsi.

Naistehaigustest tihti ei räägita ja naise psüühika võib saada selle tulemusena rängalt häiritud. Naine peab olema terve, reibas ja puhanud, tal peab olema tugev immuunsüsteem, et tulla toime kõikide teda ümbritsevate probleemidega. Kindlasti aitab elu kooskõlas loodusega ära hoida paljusid naistehaigusi.

Naise organismis peab olema vaimne ja füüsiline tasakaal, tal peab olema korrapärane eluviis ja seksuaalelu. Tihti kannatavad just närvilised, vaimses ja füüsilises pinges olevad naised munasarjade ja -juhade ägeda põletiku või valgevooluse all.

Üleminekuaastad ei ole küll haigus, vaid loomulik bioloogiline protsess organismis, kuid kergendust annab positiivne ellusuhtumine ja tervislikud eluviisid.

Kuuma- ja külmahood, higistamine, väsimus, unehäired ja masendus toovad kaasa naissuguhormooni (östrogeeni) vähenemise. Südame pekslemine, lihase- ja liigesevalu, öine higistamine, tahtmine nutta, peapööritus, tupe kuivus, uriinilekked on sümptomid, mis kaasnevad ka munasarjadega seotud haiguste või menstruatsiooniga. Östrogeenide langus ilmneb hilisemate sümptomitena: luude hõrenemine, limaskestade õhenemine, uriinipidamatus, südame-veresoonkonnahaiguste riski suurenemine ja kesknärvisüsteemi kurnatus.

Kõikide naistehaiguste ja ka menopausi ajal on oluline liikumine, ülekaalu vältimine, toidusedeli muutmine kergemate ja lahjemate toitude kasuks ja ravimtaimede kasutamine. Tihti on abi saadud taimedest, mis vähendavad näiteks menstruatsiooniaegset valu, depressiivset meeleolu, üldist närvilisust. Oluline on ka isiklik hügieen ravimtaimedest istevannidega valgevooluse, emakamanuste põletike jt naistehaiguste korral.

Abiks tulevad ravimtaimeteed või -tõmmised, mis toetavad ka tavaravimite puhul. Loomulikult ei aita siin paarist päevast, vaid teesid tuleks juua ikka kolme nädala kaupa ning pidada siis nädalane paus.

Üleminekuea vaevuste, valulise menstruatsiooni, emaka verejooksu korral aitavad paljud taimed: harilik naistenõges, harilik raudrohi, teekummel, harilik leeskputk, meliss, iisop, aedmonarda, liht-naistepuna, harilik köömen, harilik hiirekõrv, valge iminõges, aasristik, kollane mesikas, aedsalvei, saialill, ahtalehine põdrakanep, harilik kukerpuu (marjad), verev viirpuu (marjad), harilik palderjan (juur), veiste-südamerohi, aedvaak, harilik pune, metsmaasikas, hobukastaniõied, kõrvenõges, hanijalg, pärnaõied, humal.

Mida süüa naistehaiguste korral

Süüa tuleb korrapäraselt, vähemalt 4 korda päevas. Hommiku- ja õhtueine võiks olla kergemad ja sisaldama täisteraviljast putrusid, aedvilju (ka neist valmistatud mahlu). Soovitatav on loobuda loomsetest rasvadest ja looma- ning sealihast, asendades need külmpressitud õlidega ja linnu- ning kalalihaga. Vältida tuleks praetud ning vürtsikaid toite.

Eriti tuleb pöörata tähelepanu C- ja B-vitamiini rikaste toiduainete kasutamisele. Kui neid toiduga piisavalt ei saa, võib kasutada ka apteegis saadaolevaid toidulisandeid.

Abi nii profülaktikas kui ka haiguse korral: kõrvits, kabatšokk, arbuus, aedseller, aedpetersell, porgand, aedrõigas, maasikad, vaarikad, mustad sõstrad, põldmurakad, mustikad, astelpajumarjad, kibuvitsamarjad, kirsid, jõhvikad, pohlad, pirn, õun, sojaoad, kaer, hirss, mais, Kreeka pähklid, mandlid, kõik seemned.

Menstruatsiooni tsüklihäirete (ka liig- ja väheveresuse), emakakaela-, tupe- ja munasarjapõletiku korral: hobumadar, aedpetersell, aedvaak (juur), viltlehine angervaks, kortsleht, liht-naistepuna, kollane mesikas, aasristik, meliss, teekummel, valge iminõges.

Emaka fibromüoomi, emakavähi ja emaka verejooksu korral: harilik raudrohi, harilik kirikakar, harilik hiirekõrv, harilik linnurohi, saialill.

Naiste viljatus: suur teeleht, meliss, harilik puju, aedsalvei, aedvaak (juur), suur takjas (juur), kortsleht, liht-naistepuna, õietolm.

Olulisemad taimed

Harilik raudrohi (Achillea millefolium)

Looduses kõikjal kasvavast raudrohust kasutame ravimina õisi ja ürti u 15 cm ladvaosana. Õites ja lehtedes leidub eeterlikku õli, flavonoide, orgaanilisi happeid, parkaineid, alkaloide, karotiini, C- ja K-vitamiini jm. Reguleerib ainevahetust ja neerude tegevust, tõstab söögiisu, rahustab, suurendab sapieritust, parandab seedimist ja vereringet, soodustab vere hüübivust, vähendab vähiriski.

Ravib ebakorrapärast menstruatsiooni, igasuguseid naistehaigusi (ka verejooksu), südame rütmihäireid, kõrget vererõhku, liigestehaigusi, suhkruhaigust, neeru- ja kusepõiepõletikku, külmetushaigusi, mao- ja soolepõletikku, nahahaigusi, nina- ja haavaverejooksu, allergiat jm. Ettevaatlikud peavad olema need, kel veri “paks” ja ülitundlikud (naha ärritus). Võib valmistada teed (sobib kõikidesse teesegudesse), õli- ja vesitõmmist, tinktuuri, siirupit ja vanni (menstruatsioonivaludega).

Tee

1 sl peenestatud kuiva/toorest ürti vala üle 1 kl keeva veega, lase tõmmata 20-45 min, kurna. Joo 0,5 kl 20 min enne sööki 3 korda päevas.

Samamoodi valmista ja tarvita: harilik naistenõges, meliss, iisop (ei sobi ägeda neerupõletikuga), harilik leeskputk, kollane mesikas, humal, pärnaõied (ainult 7 päeva järjest, vahe 5 päeva), ahtalehine põdrakanep, harilik pune (ei sobi rasedatele), hobukastaniõied, harilik köömen, viltlehine angervaks, hobumadar, aedpetersell.

Kortsleht (Alchemilla vulgaris)

Looduses ja koduaias kasvaval kortslehel on ravimina kasutatav kogu maapealne osa, noored lehed sobivad ka salatiks. Ürdis leidub eeterlikku õli, steroide, ligniini, parkaineid, flavonoide, organilisi ja rasvhappeid, C-vitamiini, antotsüaane.

Mõjub rahustavalt, tugevdab immuunsüsteemi, korrastab seedetegevust, ergutab imetavatel emadel piimaeritust ja maotalitlust, on antiseptilise toimega, alandab veres kõrget suhkrutaset. Ravib emakapõletikku, menstruatsioonihäireid, iseeneslikku aborti, emaka verejooksu, valgevoolust, külmetushaigusi, kõhulahtisust, kusepõie- ja neerupõletikku, veresoonte lubjastumist, peavalu, tuberkuloosi. Valmistame teed, õli- ja vesitõmmist, siirupit, pulbrit.

Tee

1 sl kuiva või 2 sl toorest peenestatud ürti vala üle 1 kl keeva veega, lase tõmmata 1 tund või keeda 15 min vaiksel tulel, kurna, lisa ärakeenud vesi. Joo 1 kl söögivaheaegadel 3 korda päevas.

Samamoodi valmista ja tarvita: liht-naistepuna (ei sobi pikka aega, kui kõrge vererõhk), teekummel, saialill (ei sobi rasedatele ja imetavatele emadele), hanijalg, veistesüdamerohi.

Aasristik (Trifolium pratense)

Kõikjal looduses kasvavalt aasristikult korjame peamiselt õisi 5 cm pikkuse ladvaosaga. Aasristik on paljude väärtuslike toitainete allikas, sisaldab esmatähtsaid mineraalaineid; B-grupi, E-, K- ja C-vitamiini; karotiini; kumariine; parkaineid; flavonoide; eeterlikku õli ja isoflavoone, s.o taimseid östrogeene nagu sojaski.

Leevendab naiste üleminekuvaevusi, tugevdab verd ja immuunsüsteemi, ergutab uriini- ja sapieritust, väldib veresoonte lubjastumist, vaigistab valu ja parandab haavu, aeglustab luumassi vähenemist pärast menopausi, aitab kaltsiumil ladestuda luudesse, toimib hormooniasendajana menopausis naistel.

Ravib valulikku menstruatsiooni, emaka verejooksu, munasarja- ja emakakaelapõletikku, südame- veresoonkonna haigusi, külmetushaigusi, kõrgvererõhutõbi, hemorroide (tampoon tõmmisega), naha- ja silmahaigusi (mahlakompress), põie- ja sapipõletikku, maoverejooksu, gastriiti. Valmistame teed, tõmmist, siirupit, mahla, pulbrit.

Tee

1 sl kuiva või 2 sl toorest peenestatud ürti vala üle 1 kl keeva veega, lase tõmmata 30 min, kurna. Joo 1 kl enne sööki 3 korda päevas.

Samamoodi valmista ja tarvita: harilik hiirekõrv, metsmaasikaürt, aedmonarda, aedsalvei, kõrvenõges, valge iminõges, harilik kirikakar, suur teeleht, harilik puju.

NB! Marja- ja juureteed valmista termoses, lase tõmmata üle öö.

Segutee

Kuivatatud peenestatud taimed võrdses koguses: palderjanijuurikad, meliss, valge iminõges, liht-naistepuna, kortsleht, teekummel, aasristik. 1 sl segu vala üle 1 kl keeva veega, lase tõmmata 2 tundi, kurna. Joo 0,5 kl enne sööki 4 korda päevas valgevooluse, munasarjapõletiku ja klimakteeriumi korral.

Istevann

Pane marlist kotikesse purustatud tammekoort, liht-naistepuna, harilikku raudrohtu, aedsalveid (igat 2 sl). Lase vanni või suurde kaussi 10 l kuuma vett ja aseta taimedega kotike tõmbama 30 minutiks. Istu parajalt soojas vannis 20 min, ära kuivata, pane ümber soe froteerätt ja mine teki alla. Vann aitab valgevooluse ja teiste naistehädade korral.

Liht-naistepunaõli

Täida tume purk poolest saadik purustatud taimedega, lisa ääreni külmpressitud taimeõli. Soojenda vesivannil 80 kraadi juures 2-3 tundi, kurna. Kasuta intiimpuhastuseks ja suguelundite kuivuse korral naha pehmendamiseks.