See on hea uudis kõigile, kes on aastaid pidanud pikka võitlust rasvaga — kusjuures selliste inimeste arv on ärevusttekitavalt suur. Hiljuti avaldatud uuring näitas, et kolmandik näiteks Suurbritannia naistest on olnud pidevalt dieedil alates ajast, kui nad olid teismelised.

Kontseptsioon, et mitte teie keha ei ole süüdi, vaid et teie aju veab teid alt, annab kahtlemata mõtteainet. Uus kaalukaotuse trend ühendab keha kujundava dieedi ja trenni nutikate mõttetrikkidega, mis aitavad mõtlemist ümber kujundada.

Mis see on

Ajudieedi põhimõte on, et kaalu kaotamisest 20 protsenti moodustavad füüsilised muutused — vähem söömine või sagedasem trenn — ning 80 protsenti langeb psühholoogiliste muutuste arvele.

“Kui aju toimib keha vajadustega kooskõlas, siis on rasva palju kergem liigutada,” ütleb staaride personaalne treener Dave Lea. “Õige mõtteviisiga suudate te vaigistada hääle oma peas, mis ütleb, et kotitäis kartulikrõpse on lubatud, ka ei pea te tingimata täna trenni minema. Ja just see hääl määrab ära, kas kaal langeb või püsib.

Kas see tõesti toimib? Tõendid näitavad, et jah. Kui Sheffieldi teadlased võrdlesid kaht dieeti pidavat ja trenni tegevat gruppi inimesi, siis näitas katse, et inimesed, kes said ühtlasi mõtteviisi muutvat teraapiat, kaotasid kaks korda rohkem kaalu kui teised.

Ameerika Ühendriikides on tõestatud, et optimistlikult dieeti alustavate naiste tulemused on kaks korda paremad kui negatiivse hoiakuga naistel. Kui teile miski ei meeldi, siis te suure tõenäosusega püüate selle tegemisest kõrvale hiilida. Mis toitumisse puutub, siis väljendub see selles, et te annate oma kehale halba toitu, mis ei lase sellel saleneda.

Ohjeldage oma aju

Beebina me sööme siis, kui aju saadab meile signaali, et me oleme näljased, ning jätame söömise järele, kui see hääl meile ütleb, et kõht on täis. Aastatega õpime aga suhtuma toitu hoopis teisiti, otsekui oleks see preemia või lohutus millegi eest.

Terviseeksperdi Pete Coheni sõnul kujunevad täiskasvanud inimestel välja ka toitumismudelid, mille puhul aju seostab teatud tegevuse toiduga. Näiteks võib reede õhtu olla karriõhtu, ka võib teleri ette istumine tekitada tahtmise midagi näkitseda.

Mida rohkem selliseid seoseid meil tekib, seda enam me kaotame kontrolli toidu tegeliku funktsiooni ja oma kehakaalu üle. Kui me sööme mitte selleks, et oleme näljased, vaid selleks, et oma emotsionaalseid vajadusi rahuldada, siis pärsime keha loomulikku kaalukaotuse süsteemi ning ignoreerime signaale, mis annavad meile teada, et kõht on täis.

Tulemuseks on kaalu kuhjumine. Alljärgnevalt on ära toodud mõned mõttelised nipid end saledaks mõelda…

Pange hallollus endaga koos tööle

Dieetide puhul on probleem sageli selles, et teie ajus tekib konflikt. Üks ajupool ütleb, et te hakkate sööma tervislikku toitu ja tegema tervislikke asju, teine ajupool aga ütleb, et olete stressis ja stressis olles te sööte.

Neist esimene on täiesti uus mõte, teine aga on ringelnud teie peas viimased 10 aastat. Mis te arvate, kumb tavaliselt peale jääb?

Aga nii nagu enamuse asjadega siin elus, peitub teadmistes jõud. Põhjus, miks aju/keha side mõnikord katkeb, on selles, et dieeti pidades me sageli sellele ei mõtle. See juhtub siis, kui me üritame end lohutustoitudega ergutada — me võtame šokolaadiküpsise või tüki kooki ja enne kui me arugi saame, mida me sööme, oleme selle alla kugistanud.

Dave Lea ütles, et asi on selles, et meie aju peab tegelema iga päev korraga sadade asjadega ning toitumine nihkub sageli tagaplaanile, jäädes alla tööle, lastele jne. Me peame sellele rohkem teadlikult mõtlema ning keskenduma õigele toitumisele, siis see ka õnnestub.

Ajudieedi eesmärk on panna aju koos teiega dieedile. Dieedile mõtlemine võib teid kas aidata või teie ettevõtmist saboteerida. Aju peaks teile ütlema, et see hääl teie peas, mis räägib tervislikust toitmisest, on see, mida te kuulama peaksite.

See aitab tagada selle, et keha aitab teil teha kaalukaotust soodustavaid igapäevaseid otsuseid. Mida rohkem aju teid selles aitab, seda rohkem vaimu/keha seos teis juurdub ja seda edukam saab olema teie dieet.

Ajudieeti pidavad kuulsused

Ärge arvake, et iga nõtke kuulsus on saavutanud sellise figuuri Atkinsi dieedi järgimisega. Paljud kuulsused on rakendanud oma ajud kauni keha teenistusse..

Kristin Davis, „Seksi ja linna“ staar, oli möödanikus hädas kehakaaluga, aga nüüd kasutab ta oma mõistust probleemist üle saamiseks.

„Ma hakkasin kuduma. See annab mulle televiisori vaatamise ajal tegevust, mistõttu ma ei vaja suupisteid,“ ütles Kristin ja lisas, et tal ei ole isiklikku treenerit, kes teda pidevalt tagant kihutaks, kuna see tekitab stressi ega anna tulemusi. Selle asemel jalutab ta enese vormis hoidmiseks oma koera Calliega.

Emotsionaalsete toitumisharjumuste väljaselgitamine aitas Sarah Fergusonil kahandada oma suurusnumbri 38-ni. „Vabasta oma vaim ja su istmik tuleb järele,“ ütles ta, „ei ole võimalik kaaluprobleemi lahendada enese sisse vaatamata.“

Tema näpunäide on: tunnete tundmine on lubatud, ärge neelake neid toiduga alla. „Sõprade“ staar Lisa Kudrow on ajudieedi innustunud austaja. „Ma elan oma kehaga harmoonias, ütleb ta, „ma mõistsin, et kui ma kuulan oma keha ja söön, kui ma olen näljane, ja seda, mida mu keha tahab, siis võtan kaalust alla ja püsin saledana.“

Katsetage meie kuuest punktist koosnevat vaimset harjutust:

Kuidas omandada õiget mõtteviisi ja tõrjuda liigseid kilosid? Lihtne kuuepunktiline plaan aitab viia teie aju vormi ja tagada edu salenemisel — millist dieeti te selleks ka ei valiks.

1. Pidage meeles reeglit — „Iga liigutus loeb, iga suutäis loeb“. Kaalust allavõtmine tähendab seda, et te põletate rohkem kaloreid kui te sööte.

„Iga samm, mis te teete, ja iga suutäis rasvast toitu, millest te keeldute, suurendab seda defitsiiti. Kui te mõtlete sellele, et iga kartulikrõps kahandab teie sooritust, siis te tõenäoliselt seda põske ei pista või piirdute paariga,“ ütleb Dave Lea.

Kui sellest on abi, kinnitage väike silt kodus külmiku või tööl arvuti külge. Mida rohkem seda teile meelde tuletatakse, seda kindlamalt see teie ajusse juurdub, ja seda väiksema tõenäosusega te rämpstoitu sööte.

2. Võtke tempo maha ja nautige sööki. Mida kiiremini te sööte, seda vähem küllastunud te olete, ja seda suurema tõenäosusega te tahate võtta suupisteid. Kasutage ära vaimu-keha seost ning järgige tehnikat, mis näeb ette söödava täieliku teadvustamise.

„Kui te pistate toidupala suhu, siis keskenduge selle maitsele ja tekstuurile,“ soovitab psühholoog Helen Nightingale. „See tekitab paremini täiskõhu tunde ja te rahuldute väiksemate koguste preemiatoitude, näiteks šokolaadiga, kuna naudite iga suutäit.“

3. Õppige selgeks uus toidukeel. See, kuidas te toitu kirjeldate, võib määrata ära selle, kui palju te seda sööte. Ühe supermarketiketi poolt läbi viidud uuring näitas, et 27 protsenti ostjatest eelistab tavalistele kaeraküpsistele „vanaema kaeraküpsiseid“ — seda nähtust nimetatakse lohutussöömiseks.

Pärast sellist söömist te tunnete südametunnistuse piinu, mis on kõike muud kui lohutavad. Pete Cohen soovitab mõelda sellisest söömisest mitte kui lohutussöömisest, vaid kui vastupidisest, ning lohutada end kuuma vanni, vestlusega hea sõbraga või hea tuju hormoone endorfiine tekitava trenniga.

4. Unustage minevik. Mis siis, et te pidasite ka varem dieeti ning siis läks kõik luhta. Nüüd te ju teate miks — teie aju ei töötanud koos teiega. Ärge eeldage, et te äpardute ka seekord.

„Kui te kujutate ette, et tulevik saab olema täpselt samasugune kui minevik, siis nii see ka läheb,“ ütleb Pete Cohen. „Selle asemel mõelge positiivselt. Seekord teil see õnnestub, kuna kõik selleks vajalikud komponendid on olemas.“

5. Tegutsege metoodiliselt. „Ma olen koolitanud paljusid kuulsusi vaimset dieedi pidamise tehnikat kasutama ning see on andnud tulemusi ja võib olla tulemuslik ka teile,“ ütleb Dave Lea. „Te peate käituma nagu saledad inimesed — saledad inimesed eelistavad šokolaadile salatit, nad jalutavad autoga sõitmise asemel ja võtavad ühe tüki kooki, mitte kaks. Käituge kui sale inimene, kui te tahate selliseks saada, ja te saategi selleks!“

6. Toitke oma aju. Nii nagu see, kuidas te mõtlete, mõjutab teie söögisedelit, mõjutab ka teie söögisedel seda, kuidas te mõtlete.

Toitumisspetsialisti Cristel Smithi sõnul on enamus toiduga seotud ihasid seotud emotsioonidega, aga mõned neist võivad viidata teatud toitainete puudusele organismis ning kui te selle probleemiga ei tegele, jäätegi te seda lahingut pidama.

Cristel usub, et suhkruihalus viitab vere suhkrutaseme ebastabiilsusele, mida on võimalik tasakaalustada suurema proteiinikogusega.

Rasvase toidu ihalus võib tähendada seda, et teie toidus ei ole piisavalt vajalikke rasvu, mis sisalduvad rasvases kalas, pähklites ja seemnetes, seega kaasake need oma dieeti.

Vajadus šokolaadi järele võib viidata magneesiumidefitsiidile. Ekspertide sõnul võib 75 protsenti inimesi kannatada magneesiumi puudulikkuse all ning nad soovitavad selle probleemi lahendamiseks tarvitada multivitamiine.