Kuigi täiskasvanute akne võib mõnevõrra erineda aknest teismeeas, on see siiski väga sarnane. Täiskasvanuea akne esineb sagedamini naistel, erinevate allikate põhjal kannatab probleemi käes lausa iga viies naine, kuid probleemist puutumata ei jää ka mehed.

Kui teismeeas lööb akne välja enamasti otsaesisel, põskedel ja ninal siis avaldub täiskasvanute akne aga näo alumisel poolel: lõual, lõuajoonel ja kaelal. Punased vistrikud tekivad ummistunud komedoonidest ning põletikuliseks muutumisel tekib sellele mädakolle, mille lõhkemisel võib tekkida ka arm.

Mul on vistrikud, kuidas neist lahti saada?

Täiskasvanuea aknet on keerulisem ravida, sest nahk vajab teistsugust hoolitsust. Arstide poolt välja kirjutatavad akneravimid on mõeldud enamasti pigem rasuse, noorema naha jaoks. Täiskasvanute nahk on kuivem, tihtipeale vananemismärkidega või tundlik. Vanuse kasvades aeglustub meie naha võime toota kollageeni, see toob endaga kaasa naha kuivuse, paranemisvõime aeglustumise, ja see omakorda suurendab armide tekke riski.

Seega, kõige tähtsam asi, millele tähelepanu pöörata, on õige, oma nahatüübile ja vanusele sobivate nahahooldustoodete leidmine. Alustuseks peaks otsima pakendilt koostisainetest sõna “Aqua” või “Water”, see näitab, et toode on vee basil ja sobib ka vistrikulisele nahale. Kosmeetikatoodetelt peaks otsima ka sõnu “non-comedogenic”, mis tähendab seda, et toode ei ummista poore.

Tugevatoimelised puhastajad, toonikud ja koorijad hoopistükis ärritavad aknelist nahka, ja rakkude uuenemist võiks kiirendada hoopis salitsüülhapet või glükoolhapet sisaldavate toodetega.

Lisaks nahahooldustoodetes inventuuri tegemisele võiks üle vaadata ka oma toitumisharjumused. Erinevate uuringute põhjal võivad näiteks piimatooted, rasvased ja/või süsivesikuterikkad söögid päästa valla põletikulised reaktsioonid ning sellega kaasnevad vistrikud. Samuti on erinevate allikate põhjal aknele kalduvas nahas suur puudus antioksüdantidest.

Seega, soovituslik on juua puhast vett, vaadata üle toitumine ja kui toitumine ei võimalda saada piisavalt antioksüdante, siis võiks kaaluda toidulisandi võtmist. Saadaval on ka mitmeid ravimeid, mille kirjutavad välja juba pere-, naha- või naistearst.

Täiskasvanuea akne ei ole lahendamatu probleem!

Tihtipeale võetakse vistrikke täiskasvanueas paratamatusena ja ei teata, et tegelikult on võimalik tülikast murest pääseda. Olgu selleks siis arsti vastuvõtt või oma elustiili ja toitumise korrastamine — võimalusi on mitmeid, katsetamist võiks alustada kohe. Ikka ilusama näonaha ja parema enesetunde nimel.

Rosena dermakosmeetika e-pood soovitab:

Kuna täiskasvanuea akne on tihti seotud elustiili, stressi ja hormonaalsete kõikumistega, on soovitatav organismile võimaldada rohkelt vitamiine, mineraalaineid ja antioksüdante, mis neid faktoreid tasakaalustada aitaks.

Spetsiaalselt täiskasvanueas esineva probleemse naha puhul kasutamiseks on mõeldud Dermanutrix Acne Prone Skin toidulisand. See sisaldab kombinatsiooni organismi jaoks vajalikest antioksüdantidest ja mikrotoitainetest, mis omavad põletikuvastast, organismi tasakaalustavat ning vistrikke vähendavat toimet.

Erilist märkimist väärib koostisaine nikotinamiid, mida nahaarstid üle maailma armastavad soovitada vistrikulise naha korral ja mis erinevate uuringute põhjal pakub vistrike vähendamisel sarnaseid tulemusi antibiootikumiraviga.

Mais Dermanutrix Acne toidulisand -25% Ülikooli Apteekides üle Eesti.

Rosena dermakosmeetika e-poes annab sooduskood AKNE19 tootele soodustuse 20%

Jaga
Kommentaarid