Kas on normaalne, et peale hormoontablettide võtmise lõpetamist pool aastat tagasi on menstruaaltsükkel levinud väga pikaks 37-42 päeva ja on väga ebakorrapärane?

Ei, see ei ole normaalne. Menstruaaltsükli pikenemine viitab hormoonainevahetuse häirele, millega võib lõpuks kaasneda sekundaarne amenorröa e. menstruatsioonide ärajäämine. Kindlasti ei ole põhjuseks hormoontablettide varasem võtmine, pigem vastupdi, sest arvan, et need tabletid hoidsid Teie tsükli regulaarse. Põhjuste väljaselgitamiseks oleks vajalik uuringute tegemine naistearsti poolt ning seejärel tsüklit reguleeriv ravi.

Kas beebipille võib vahetpidamata kasutada?

Rasestumisvastaste tablettide kasutamise korral, kui ei kaasne ebasoovitavaid kõrvalnähte, ei ole vaja nende võtmist katkestada enne kui soovitakse rasestuda. Väide, et iga 10 kuu tagant võiks teha kuuajalise pausi on põhjendamata. Iga katkestamise järgselt tekib soovimatu raseduse oht ning igakord pärast sellist "puhkeperioodi" tuleb üle elada "harjumise periood."

Küll on tablettide võtmise ajal vajalik regulaarne (1-2 korda aastas) arstlik tervisekontroll kõrvalmõjude olemasolu väljaselgitamiseks. Tõsi on, et pärast mitmeaastast ühttüüpi tablettide võtmist tuleb need välja vahetada mõne teise tüübi vastu. Oluline on arvestada naise ea ja haigustega, mis võivad ajajooksul lisanduda.

Kui kiiresti hakkavad beebipillid mõjuma?

Antibeebipillid hakkavad mõjuma kohe pärast nende võtmise alustamist ja tagavad piisava rasestumisvastase toime.

Õnnetu juhuse tõttu ei saa ma võtta beebipille kaks päeva järjest. Kas ma pean alustama taas uue tsükliga järgmise menstruatsiooni alguses voi on selleks mingi muu voimalus?

Rasestumisvastaste tablettide toime püsib kõige enam 24 h. Unustamise korral tuleb tablettide võtmist siiski jätkata, et vältida menstruaaltsükli häiret - veritsust, mis tekib hormoonide langusest. Järgmisest tsüklist nende rasestumisvastane toime taastub, seni tuleb rasestumise vältimiseks kasutada lisameetodit - kondoomi.

Kas rasestumisvastaste pillide mõju toimib ka tabletivabadel päevadel ?

Rasestumisvastaste pillide mõju toimib ka tabletivabadel päevadel, kui peetakse kinni tablettide võtmise nõuetest.

Kasutasin antibeebipilli Cilest 2 aastat, nüüd ei ole juba aasta kasutanud, sest loodan rasestuda. Siiani ei ole see õnnestunud, kuigi elan regulaareset suguelu. Kas on võimalik, et antibeebipillil on nii pikk järelmõju?

Kui pillide võtmine lõpetada, taastub koheselt ovulatoorne menstruaaltsükkel, s.t. järelmõju pillidel ei ole ja rasestuda võib juba järgmise tsükli jooksul. Kui te ei ole rasestunud regulaarset suguelu elades 1 aasta jooksul tuleb selle põhjusi otsida mujalt. Selleks tuleb pöörduda naistearsti poole, et teha vajalikud analüüsid ja uuringud. Vajalik on ka mehe uuring (sperma analüüs).

Millal tohib kasutada nn. 24 tunni tabletti e. tabletti, mida võetakse pärast suguühet? Kas S.O.S tablette müüakse ka ilma retseptita?

Nn SOS tablettide puhul on tegemist tugevatoimelise hormoonrasestumisvastase meetodiga, millel on palju kõrvaltoimeid ja mida võib kasutada ainult erandjuhtudel. Seega on nn. 24 tunni tabletid, mida võetakse pärast suguühet, mõeldud eeskätt "esmaabi" vahendiks. Regulaarselt neid kasutada ei soovitata, sest vastasel juhul tekivad negatiivsed kõrvalmõjud organismile.

Kõik rasestumisvastased tabletid on retseptiravimid, sest nende määramisel peab arvestama vastunäidustustega, mida teab ainult arst. "Esmaabi tablette" võib hädaolukorras minna küsima igasse valvehaiglasse, kus töötavad naistearstid.

Kas SOS tabletti tohib võtta ka siis kui arvad, et võid olla rase?

Raseduse ajal rasestumisvastaseid pille ei kasutata. Rasestumise korral tablettide võtmine lõpetatakse. Sellisel juhul ei ole tablettide võtmine siiski raseduse katkestamise näidustuseks.

Võtan rasestumisvastaseid tablette. Kuu aega jäi vahele, kuid päevi pole alanud. Rasestumistestid on negatiivsed. Kas tohib alustada uue tsükliga kui päevi tegelikult ei ole olnud ?

Ei või, tuleb pöörduda naistearsti poole.

Tarvitan antibeebipille ja suitsetan. Tablettide infolehel on kirjas, et ei tohiks suitsetada. Millised kõrvalnähud või tagajärjed võivad olla või tekkida kui suitsetamist mitte maha jätta.

Oraalsed hormonaalsed vahendid on üks levinumatest rasedusvastastest meetoditest. Neid kasutatab maailmas üle 90 miljoni naise. Kuid on tõestatud, et nende kasutamisel on tõusnud risk haigestuda kardiovaskulaarhaigustesse (trombemboolia, isheemilised ja hemorraagilised muutused ja müokardi infarkt). Alla 35 aastastel naistel, kes kasutavad hormonaalseid kontratseptiive on risk väike isegi siis, kui nad suitsetavad, kuid risk mitmekordistub vanusega eriti kui naine suitsetab.

Teades seda peate kaaluma kas suitsetada või mitte.

Dr. Ivo Saarma,
Naistearst,
Nõmme Erahaigla Fertilitas peaarst

Dr. Andrei Sõritsa,
Naistearst,
Tartu Tähe Erakliiniku juhataja

Veel samal teemal: Beebipillid