Kehalisele võimekusele mittevastava koormusega ja avastamata terviseprobleemidega treenimise tagajärjel võivad tekkida tõsisemad tervisekahjustused. Hannes Hermaküla läks harrastussportlasena tervisekontrolli oma abikaasa tõttu, kes muretses mehe terviseriskide ja suure treeningkoormuse pärast. Mees plaanis minna sõitma 300 km pikkust rattadistantsi.

Hannes, kes viib läbi ka paarisuhtekoolitusi, soovitab naistel kasutada naiselikku vaistu ja tarkust ning kindlasti mitte kurjaga alustada.

1. Ära alusta negatiivsuse ja näägutamisega, see viib mehe kohe kaitseseisundisse.

2. Tunnusta meest ka väikeste edusammude ja regulaarsuse eest.

3. Ütle mehele, et hoolid temast ja tema tervisest ning soovid, et mees oleks sinu ja laste kõrval ka aastakümnete pärast.

4. Hari ennast ja näita ka mehele infot ülekoormusriskidest, mille tõttu võib sporditulemus enam mitte paraneda ning võib olla vajadus spordist eemal olla. Selle ennetamiseks on oluline aastas korra teha tervisekontroll.

5. Surmahirm (äkksurmad jm) on kole, kuid sageli töötav argument, seda kasuta küll viimase õlekõrrena.

6. Mine mehega trenni kaasa (saad teda vajadusel tagasi hoida), et ühiselt aega veeta. Jagatud hobi liidab ja lähendab.

Sportlase tervisekontroll võiks olla läbimõeldud ja regulaarne, et tagada tervis ja ohutus nii treeningutel kui ka võistlustel. SYNLAB laboriarstid koos tunnustatud spordiarstidega Spordimeditsiini SA-st on pannud kokku 12 vereanalüüsist koosneva TERVISESPORTLASE PAKETI, mille põhjal saab hinnata üldist tervislikku seisundit, füüsilise koormuse mõju organismile, treeningu ja taastumise vahekorra sobivust, immuunsüsteemi tugevust ja tuvastada esmapilgul varjatud terviseprobleeme (nt aneemiat). Lisaks määratakse raua ja D-vitamiini taset.