“Kõrgenenud vererõhk on südamehaiguste, ajuinsuldi ja neeruhaiguste peamine riskitegur. Kõigil soovijail avaneb paljudes Apotheka apteekides võimalus 14.–20. maini tasuta oma vererõhku mõõta — kõrgvererõhutõve korral on varajane sümptomite avastamine eriti oluline, sest see võimaldab ennetada haiguse väljakujunemist,“ sõnas Apotheka apteeker Kerli Valge.

Vererõhku peaksid kõik inimesed, vanusest hoolimata, kontrollima vähemalt iga kahe aasta tagant. Kui perekonnas on esinenud kõrgvererõhutõbe, infarkti või insulti või kui vererõhu näitajad on piiripealsed ehk 130–139/85–89mmHg, tuleb mõõta vererõhku vähemalt kord aastas,“ rääkis Valge. „Kõrge vererõhu korral ei teki alati kohe enesetundehäireid ega nähtavaid haigusilminguid, kuid süda ja veresooned kahjustuvad siiski. Kui kõrge vererõhk püsib kaua, muutuvad elundite kahjustused pöördumatuks,“ selgitas ta.

Kogu maailmas on rohkem kui 1,5 miljardit hüpertensiooni ehk kõrge vererõhu all kannatavat inimest. 2030. aastaks esineb kõrgvererõhktõbe 30% täiskasvanutel. Aastas diagnoositakse Eestis umbes 3000 infarkti, iga aastaga kasvab vererõhuhaigete hulk. Haigekassa andmetel diagnoositi Eestis 2012. aastal kõrgvererõhktõbi esimest korda 9307 inimesel. Eesti eakatel ulatub hüpertensiooni levimus üle 60%.

Millistes Apotheka apteekides vererõhku saab mõõta, näeb Apotheka leheküljelt. Vererõhu mõõtmiseks eraldi aega tingimata broneerida pole vaja.