Reaktsioon alkoholile
Norskame siis, kui oleme õhtul alkoholi pruukinud. Mõnele piisab ühest pokaalist enne und. Sagedamini tekib aga norskamine pärast suuremat alkoholikoguse joomist. Joogid, eriti kõrge piiritusesisaldusega, vähendavad kõikide kehaosade pingeid, sealhulgas ka hingamisteedes. Lõdvestunud ning ahenenud hingamisteed hakkavad neid läbiva õhu liikumise tõttu vibreerima.
Kui soovid õhtul veidi lõõgastuda, on seda parem teha umbes kolm tundi enne magamaheitmist. Siis ei häiri alkoholi lõdvestav toime und.

Väsimusest
Kui oleme väga väsinud, siis uinume kiiresti. Unes lõdvestuvad lihased loomulikul moel. See käib ka neelu ja pehme suulae kohta. Suurele väsimusele järgnev uni soodustab pinges olnud lihaste efektiivsemat lõdvestumist. Lamades neel aheneb. Sissehingatava õhu toimel hakkavad neelu pehmed osad vibreerima. Tulemus ongi norskamine.

Sagedamini norskavad mehed, kuigi see probleem võib puudutada ka naisi ja lapsi. Tegelikult norskavad isegi loomad. Selle põhjuseks võib olla ka psüühiline väsimus, mille tekitab pikaajaline või äärmiselt tugev stress. Depressioon kutsub sageli esile unetust ja unehäireid. Et end välja puhata, võetakse unerohtu. Paraku lõdvestavad sellised preparaadid neelu lihaseid ja tekitavad norskamist.

Piinab tulevasi emasid
Paljusid rasedaid naisi paneb imestama, et partner kaebab nende norskamise üle. Varem ei juhtunud ju nendega kunagi selliseid “öökontserte”. Ei tasu muretseda. Norskamine on üks rasedate iseärasusi. Pärast lapse sündi muutub kõik taas normaalseks. Raseduse ajal kutsub kõrgenenud östrogeenitase esile limaskestade tugevama verevarustuse, samaga ka tursed ja kinnise nina. Kõik see tekitab norskamist. Eriti tugevaks võib see muutuda kolmandal trimestril, kui naine kogub rohkesti kaalu. Suurenenud emakas hakkab suruma diafragmale — lihasele, mis vastutab hingamise eest. Hingamisraskused soodustavad aga norskamist. Võiks proovida magada kõrgele tõstetud peatsiga ja teha spetsiaalseid hingamisharjutusi.

Kimbutab menopausi ajal
Norskamine võib hakata probleeme tekitama ka menopausi ajal. Östrogeenitaseme alanemine viib ülemiste hingamisteede lihaste lõtvumiseni. Selles vanuses naised kalduvad ka liigseid kilosid koguma. Rasvkude ladestub neelu tagaseina limaskestade alla ning vähendab hingamisteede läbitavust. Liigsetest kilodest vabanemine ning püsiva kaalu säilitamine võivad norskamist ennetada või siis vähendada selle intensiivsust.

Kõverdunud ninavahesein
Absoluutselt tasast ninavaheseina pole kellelgi. Enamusel inimestest on see deformatsioon üsna tähtsusetu. Probleemid tekivad aga siis, kui õhu liikumine nina kaudu on häiritud. Kui kõverus on tuntav, võib õhu läbimine olla suuresti raskendatud ning siis hingab inimene läbi suu. Selle tulemusel kuivab neelu limaskest, soodustades niiviisi norskamist. Kõverdunud ninavaheseina saab korrigeerida lihtsa kirurgilise operatsiooni abil. Protseduur parandab hingamisteede läbitavust.

Pärast infektsiooni
Kui sul on infektsioon, millega kaasneb nohu, siis nina limaskest tursub ning seetõttu tuleb hingata suu kaudu. Kui ülemiste hingamisteede turse on liiga suur ning neelukanal aheneb une ajal, hakkab inimene norskama.

Hooajaline norskamine, mille tekitab nohu, ilmutab end mõnedel inimestel kevadel või suve hakul. Sel juhul ei ole põhjuseks külmetumine, vaid allergiline reaktsioon, mis on tingitud õitsvatest taimedest.

Polüübid ninas
Ka sel juhul on õhu liikumine nina kaudu raskendatud. Polüübid on väikesed moodustised nina limaskestal, mis järkjärgult suurenevad. Need võivad tekkida näiteks astma või allergia tagajärjel.
Polüüpide kirurgiline eemaldamine on ainus viis, mis aitab sellel juhtumil norskamisest vabaneda.

Allikas: Naisteka arhiiv