1. Kasuta karastusjooke juues kõrt. Hambaauk on kaariesehaiguse tagajärg. Selle tavalisim põhjustaja on harjumus juua janu korral magustatud jooke, mille tagajärjel bakterite põhjustatud happerünnak põhjustab hamba mineraali tasakaaluhäire. Kõrre abil on võimalik sidrunhappe ja suhkru kokkupuudet hammastega vähendada, ehkki parim on magustatud jookidest sootuks loobuda.

2. Jälgi, et sööd piisavalt kaltsiumirikkaid toiduaineid. Kaltsium on hammaste struktuuri peamine ehituslik element ning kaltsiumivaene toidusedel võib põhjustada hammaste arenguhäireid ja lagunemist. Organismile piisava kaltsiumikoguse tagamiseks on parim tarbida piimatooteid. Näiteks piim, juust ja jogurt aitavad muuhulgas neutraliseerida ka suu happelist keskkonda.

3. Väldi näksimist. Pidev näksimine rikub hamba loomuliku mineraaliainevahetuse tasakaalu. Sagedase näksimise tagajärjel tekib kõvakoe pöördumatu kahjustus ning jõudes pehmema hambaluuni, „söövad” mikroobid hambakrooni seest õõnsaks. Seetõttu tasub anda hammastele puhkust ning vältida söögikordade vahelist näksimist.

4. Juuruta õiged suuhügieeni harjumused. Puudulik suuhügieen on igeme- ja  hambaprobleemide peamine tekkepõhjus. Tervete hammaste tagamiseks pese hambaid hommikul ja õhtul ning jälgi, et kulutaksid harjamisele 2-3 minutit. Hambapasta valikul aga veendu, et see sisaldaks fluoriidi. 5. Puhasta ka hambavahesid. Efektiivse suuhügieeni tagamiseks on oluline lisaks hammaste harjamisele puhastada ka naaberhammaste vahelisi kontaktpindasid, kuhu hambaharjaga ei ulatu. Hambaniiti või muud sobivat abivahendit on mõistlik kasutada enne hambapesu, et eraldunud toiduosakesed pesu käigus eemaldada.