Miks sa ei söö, kui oled tõesti näljane? Miks sa ei puhka, kui oled väsinud? Head küsimused, iseäranis kogenud dieedipidajale, kes piitsutab end viimase piirini, lugedes kaloreid, vältides teatud toiduaineid ja sportides iga ilmaga. Traditsiooniline dieet õhutab meid võitlema organismi loomulike vajaduste vastu enesedistsipliini ja järjekindluse relvaga.

“Suurem osa klientidest pöördub minu poole seetõttu, et kaalu langetamisele keskendumine on põhjustanud hoopis kehakaalu tõusu ja tekitanud sageli ka diagnoositava toitumishäire. Aga ma ei nõua neilt kohe kõhnumisürituste lõpetamist, vaid panen ette, et nad hakkaksid püüdma enda suhtes empaatilised olla,” ütleb USA psühhoterapeut Jean Fain. Tema loodud empaatiadieet (Self-Compassion Diet) otsib kaloritabelite ja mõõdulintide asemel salenemisele lahendust empaatiast, enesehüpnoosist, teadlikust söömisest ja sotsiaalsest toetusest.

“Võin oma tugitoolis istudes jälgida, kuidas kliendid silmanähtavalt kaalust alla võtavad,” rõõmustab Jean Fain.
Kodutohtri oktoobrikuu teemad:
* Allergiaravi uued soovitused

* Armasta end saledaks

* Vaimne tervis – tõhus vitamiin viiruste vastu

* Suhkruhaiguse leevenduseks

* Kontaktläätsedega pilt selgeks

* Osteoporoos – väikesest traumast suur mure

* Une-Mati autoroolis

* Sügisene iluhooldus kuivale nahale

* Anoreksia – põrmu pühitud õnnetunne

* Õnnelikkuse lõksust vabaks

* Piim – põhjamaalase eluallikas

Ei piitsa ega präänikut

Empaatiadieet on salenemisfilosoofia uus laine, mis läheneb kehakaalu kontrollile täiesti vastupidisest küljest kui seni. Salenemist on hakanud toetama psühholoogid ja terapeudid. Inimmeele asjatundjate hinnangul ei tohiks kaalukontroll põhineda enesedistsipliinil, toidunimekirjadel, harjutusprogrammidel, personaaltreenerite nõuannetel ega ülepea millelgi, mida oleme harjunud salenemismeetodiks pidama. Seda põhjusel, et eespool mainitud moel ei ole võimalik püsivat kehakaalu langust saavutada.

Ka Jean Fain tõdeb, et toitumis- ja liikumistavade mehaaniline muutmine on äärmiselt ebaefektiivne ja üksnes lühiajaline viis kehakaalu kontrollimiseks — muidu poleks ju ülekaaluprobleemi enam olemaski. Empaatiadieet seevastu ei sisalda üldse menüü- ega liikumisnõuandeid. Jean Fain avardab dieedikäsitust selle sõna ladinakeelse algupära kaudu: ennevanasti mõisteti sõna diaeta all elamise, söömise ja hingamise viisi.

Empaatiadieet põhineb sellel, et enesekriitika ja enesedistsipliin lisavad nii emotsionaalset kui ka ülemäärast söömist, samal ajal kui iseendale keskenduv armastus ja empaatia juhivad meid kuulama paremini oma tegelikke vajadusi ning ravima neid õige rohuga, mitte pakkuma endale toitu nii kurbuse, rõõmu kui ka ärevuse hetkedel.

Austa ennast ja salene

Praktikas tähendab empaatia kehakaalu kontrollis austust oma organismi ja selle vajaduste vastu.

  • Sööd siis, kui oled näljane, ja lõpetad söömise, kui kõht on meeldivalt täis.

  • Sa ei ahmi end nii ebamugavalt täis, et see teeks halba su tervisele ja enesetundele.

  • Kui tunned end mõnusalt energilisena, lähed jooksuringile või võimlemistundi.

  • Kui oled väsinud, ei piitsuta sa end liikvele, vaid puhkad.

Kõige tähtsam muutus toimub sinu hoiakus: ennast tuleb hakata kohtlema nagu sõpra. Me ju ei ütle oma sõpradele, et nad peaksid maha võtma, olemaks head sõbrad. Suurem osa kõhnujatest aga mõtleb, et enese aktsepteerimine algab alles siis, kui kaal langeb ja välimus paraneb.

Kuidas oma mõttemaailma muuta ja kas selline dieedita dieet ka toimib, loe juba Kodutohtri oktoobrikuu numbrist.