Raskeks teeb asja see, et suhkrut sisaldavad toiduained, mis pealtnäha tunduvad ilmsüütud. On selge, et kreemitordis on palju suhkrut, ent suhkrurikkad on näiteks ka ketšupid, müslid jms.

Suhkur mõjutab hormoone
Ühelt poolt aitab suhkru söömine kaasa hormooni nimega dopamiin eritumisele, mistõttu tunneme ühtäkki sõnulseletamatut naudingutunnet. Teisalt aga vähendab see teise hormooni leptiin eritumist, mis vähendab meie näljatunnet ning tekitab täiskõhutunde. Mida rohkem suhkrut me sööme, seda rohkem me seda vajame.

Suhkrusõltuvusest on võimalik vabaneda. Mõne lihtsa nipiga on võimalik treenida oma maitseretseptoreid selliselt, et “magusalaksu” kätte saamiseks vajad sa edaspidi vähem suhkrut. Näiteks kui enne vajasid magusaisu leevendamiseks valget šokolaadi (ülimagus), siis pärast mõnekuulist “treenimist” võib isegi 70protsendise kakaosisaldusega šokolaad tunduda liiga magus.

Ilmselt on selle magusast võõrustamise protsessi pikkus vägagi subjektiivne, ent mõned uuringud on pakkunud selleks kuni kaks kuud.

1. Ära lisa üldse suhkrut toitudesse ja jookidesse
Suhkru jookidesse ja toitudesse mitte lisamine võib tunduda selline liiga iseenesestmõistetav soovitus, ent sellegipoolest ei kujuta väga suur hulk inimesi hommikukohvi ette suhkruta või teed meeta. Kusjuures, mesi on laias laastus suhkruga sama toimega. Samuti ei sobi pruun suhkur, mida sageli peetakse tervislikumaks. Päeva lõikes võib selliste “seltskonnajookide” näol kõhtu liikuda meeletu hulk suhkrut.

Alumisel pildil olev olukord on eriti murettekitav. Olin hiljuti ühel juubelil, kus kokatädid olid puuvilju “magustanud” tuhksuhkruga. Täiesti ebavajalik ja mõttetu.

2. Vaheta kiired süsivesikud aeglaste vastu
Väga suhkrurikkad toiduained ajavad sööma. Hiljutine uuring leidis, et naised, kes sõid magusa puuviljamaitselise kommi asemel hoopis marju, tarbisid õhtusöögil lausa 135 kcal võrra vähem toitu. Kuu lõikes tähendab see poolt kilogrammi kaotatud keharasva. Vali süsivesikud, mis on väga kiudainerikkad ning garanteerime, et sinu isud vähenevad kardinaalselt ning kõht püsib täis.

3. Loe pakendilt toitumisalast teavet
Millal sa viimati lugesid poes toiduainepaki tagakaanelt seda väikeses kirjas infokasti?Toiduainetööstused on kohustatud sinna ära märkima nii suhkru kui muude toitainete sisaldused. Soovitan erilist tähelepanu pöörata just suhkrusisaldusele.

4. Söö komplekttoidukordi
Selle all pean silmas toitu, kus on ühes komplektis koos nii süsivesikud, rasvad ja valgud. Näiteks soovitan puuvilja kõrvale võtta valkude saamiseks viilu sinki ning rasvade saamiseks pähkleid. See tagab, et kogu toidumass, kaasa arvatud ka süsivesikud, liiguvad sinu kehast läbi märgatavalt aeglasemalt kui eraldivõetuna. Nõnda ei lähe ka kõht nii kiiresti tühjaks ning veresuhkrutase püsib stabiilne. Meesõpradele ütleme, et osades meie toitudes ja küpsetistes on ka mesi sees, aga justnimelt koos teiste kasulike toiduainetega, mis aitavad meel “hoogu” maha võtta.

5. Väldi kõiki magusaid jooke
Mahlad, limonaadid ja suhkruga magustatud veed on vist meie inimkonna suurimad vaenlased. Need on vabalt müügil vaatamata sellele, et on ära tõestatud, et meie tervisele on need väga kahjulikud. Need on otseselt seotud diabeedi ja rasvumisega.

Võime ju siin vaielda, et mõõdukas koguses võib kõike süüa ja juua, ent see ei muuda suurt pilti — magusad joogid on paljuski süüdi tänapäeva maailma lokkavas ülekaalus.

6. Söö oma mahla
Puuviljadest mahla tegemine on popp. Kahjuks eemaldad sa selle mahlapressimise käigus ka palju kiudained. Mäletad, need aitasid sul täita kõhtu? Arvan, et viis õuna on sul märgatavalt raskem ära süüa, kui juua ära samast kogusest pressitud mahla.