Lõunauinaku tegemist võib võrrelda näksimisega. Kui sa ei ole päeva jooksul piisavalt söönud, siis tervislik vahepala on väga teretulnud ja teeb organismile head. Sama on ka lõunauinakuga — see mõjub tervisele hästi ainult siis, kui sa ei ole öösel oma vajalikke unetunde saanud täis magada. Inimesed ei saa tihti piisavalt magada kas hullu töögraafiku või väikeste laste tõttu. Sellisel juhul on lõunauinak lausa hädavajalik. Vastasel juhul on ülearune näksimine ja uinaku tegemine kehale pigem koormavad.

Kui kaua peaks üks lõunauinak keskmiselt kestma?

Kindlasti oled peale lõunauinakust ärkamist tundnud hoopis veel suuremat väsimust, kui enne uinakule minemist. See on alati selle tõttu, et sa magasid liiga kaua ja pinnapealsest unest sai sügav uni. Nüüd aga pidi keha sügavast unest jälle ärkama ja see ajab organismi segadusse ja sassi. Selline tegutsemisviis võib mõjutada tervet ülejäänud päeva ja üldsegi mitte positiivsel moel. Inimesed, kelle lõunauinak kestab 2-3 tundi, ei saa seda nimetada uinakuks, sest sel juhul on juba tegemist täieliku uneperioodiga. Kui uinak venib üle pooleteise tunni, on ka see defineeritav uneperioodina.

Et keha saaks korraliku energialaksu, peaks lõunauinak kestma vahemikus 20-40 minutit ja kindlasti mitte kauem. Muidugi arvesta ka sellega, et kui sa paned äratuskella helisema kolmveerand tunni pärast peale voodisse heitmist, aga sul läheb enamasti pool tundi, et üldse magama jääda, siis lükka äratus hilisemaks.

Allikas: PopSugar