„Puhkusereisidel, eriti Lõuna-Euroopa kuurortlinnades ja Egiptuses, aga ka mujal pakutakse hennatätoveeringuid. Sügavmusta tooni saamiseks lisatakse hennapastale musta pigmenti või siis sünteetilist parafenüüldiamiini sisaldavat juuksevärvi, mille toimel võib mõni päev pärast tätoveeringu tegemist tekkida antud piirkonda sügelus, naha punetus ning villid. Tegemist on hilistüüpi kontaktallergilise reaktsiooniga parafenüüldiamiinile,” rääkis Pille Konno Med24 vahendusel.

Ta lisas, et kui allergiline reaktsioon on kord juba tekkinud, võib tulevikus sama või sarnase ainega kokkupuutel tekkida uus ning veelgi ägedam kontaktallergiline dermatiit. Paraku tehakse hennatätoveeringut sageli hetkeemotsiooni ajel ning tagajärgi reeglina ei kardeta.

Konnol on ette tulnud ka nahaleišmaniaasi haigusjuhte, mis levib liivakärbse kaudu, vaheperemeesteks on kassid, koerad ning närilised.

„Nahaleišmaniaasi puhul tekib hammustuskohta sõlmeke, mis kasvab kiiresti, haavandub keskelt ja moodustab vallitaolise servaga haavandi. Haavandi asemel võib esineda ka koorikuga kaetud naast,” kirjeldas Konno. Ebameeldiv „reisisuveniir” on ka larva migrans, mida tekitab sagedamini kasside ning koerte kaudu leviv kidauss, kes esineb valdavalt troopilistes piirkondades. Kuna parasiitussid suudavad tungida inimeste nahka, on Konno sõnul  enim ohustatud  päevitajad, paljajalu rannas jalutajad, liivakastis mängivad lapsed ning aednikud.

Et reisil liialt mitte riskeerida, soovitas Konno reisile kaasa võtta antihistamiinikumid, valuvaigistid, head pinsetid ning kanda rannas ujumissusse.