Levinumad puhastusprogrammid on:

1. Detox

Internetis liigub lugematul arvul detox-kuuride õpetusi ja juhendeid. Populaarseim, mida kiidavad ka Beyonce, Gwyneth Paltrow and Jared Leto, on sidruni-detox, mida on nimetatud ka ülimaks ja efektiivseimaks puhastuskuuriks, vahendab Daily Mail.

10 päeva jooksul ei ole lubatud tarbida muud kui sidrunimahlast, veest, cayenne-i piprast ja vahtrasiirupist koosnevat jooki. Vedelik peaks puhastama keha toksiinidest, langemata kaalu ja panema juuksed ja naha särama.

Ka kolmepäevane õunaäädikapuhastus on endiselt menukas. Selle käigus tuleb enne igat toidukorda võtta sisse kaks supilusikatäit õunaäädikat veega segatuna. Väidetavalt vähendab see isu ja vähendab näksimissoovi.

Puhastuma innustatakse ka ainult toortoitu süües, näiteks närides teatud perioodil ainult lehtkapsast, seemneid, kuivatatud puuvilju, kookost, avokaadot, oliiviõli ja kitsejuustu.

2. Klistiir

Arvatakse, et klistiir puhastab sooled sinna kogunenud mürkidest ja väljaheidete jääkidest. Eriti debiilse klistiiri leiutas Gwyneth Paltrow, kes soovitas klistiiri teha kuuma kohviga.

Samuti innustatakse internetis kiireks kaalulanguseks ja keha puhastamiseks tarbima ohtralt kõhulahtisteid, et kõht kiiremini läbi käima panna ja seeläbi oma seedeorganid “puhtaks pesta”.

Miks need ei tööta?

Sest sul ei ole vaja oma keha puhastada. Keha teeb seda sinu vägivaldse abitagi suurepäraselt.

Iga organ su kehas on loodud isepuhastuvaks. Seedesüsteemi eesmärk ongi sorteerida välja need ained, mida su keha vajab ning eraldada need ained, mis üle jäävad. Ja need, mida sul vaja ei ole, liiguvad mööda sooli su kehast nagunii välja. Seetõttu ei ole mitte mingit mõtet ega vajadust oma jämesoolt ja käärsoolt klistiiriga “pesta”.

Neerud eraldavad mürgid su verest ja uriinist, maks annab endast parima, et mürgid kehale kergemini väljutatavaks muuta, kopsud puhastavad sissehingatavat õhku. Nii et kui su neerud ei tööta, ei päästa sind õunaäädikas, vaid ainult dialüüs või siirdamine.

Miks puhastuskuurid enesetundele hästi mõjuvad?

Energiat tuleb juurde ja paastuja tunneb ennast suurepäraselt mitte õunaäädika, klistiiri või sidrunimahla pärast, vaid seetõttu, et detoxi ajal on keelatud töödeldud ja raskeid ning rasvaseid toite tarbida. Asi ei ole selles, et õunaäädikas kehast mürgid välja ajab, vaid hoopis selles, et sa ise ei täida oma keha sel perioodil rämpsuga. Jälgi ennast ja sa näed, kui väsinud ja tülpinud sa pärast suurt ja rasket einet oled, vaata, mida suhkru-, soola- ja rasvarikkad tooted su näonahaga teevad ning mõistad siis, miks nende söömine su kehale hea ei ole. Ebameeldivate märkide ilmnemine ei tähenda seda, et peaksid detox-kuuri ette võtma, vaid seda, et sa peaksid lihtsalt lõpetama rämpstoidu õgimise.

Miks need kehale halba teevad?

Kõige kahjulikumad on kõhulahtistid, mis kiirendavad seedimist nii palju, et vajalikud toitained ei jõuagi kehasse imenduda, nad uhutakse enne lihtsalt välja. Kuna lahtistid vedeldavad väljaheidet, võib inimesel tekkida veepuudus, mille tagajärjed on nõrkus, nägemishäired, minestamine, neerupuudulikkus…

Kohviklistiir on erakordne lollus, millel ei ole ühtegei head toimet, aga mille kahjud võivad olla hirmsad. Kuuma vedeliku oma tagumikust sisse kallamine ei saa lõppeda muu kui katastroofiga — põletused, haavad, augud sooles… ära parem tee.

Mahlapaastujad saavad oma mahladest ainult suure hunniku suhkrut ning jäävad ilma kiudainetest ja toitainetest. Ehk siis sa mitte ei paastu, vaid ülekoormad keha liigse suhkruga.

Paaripäevased detoxid ei tee su tervisele pikemas plaanis halba, kuid pikaajalised paastumised lõpevad tervisekahjustusega, sest keha jääb nälga.