Tänapäevaste tõhusate astmaravimite tarvitamine on lihtne, kuid eelkõige on vaja astma ära tunda ja probleemile lahendus leida võimalikult varajases staadiumis. Enamasti allub haigus hästi ravile ja õige raviga on võimalik astma kontrolli alla saada. See tähendab sümptomite puudumist, haiguse ägenemisfaaside ennetamist ja kopsude head tööd. Enamik astmaatikuid saavad pideva astmaraviga elada täiesti tavalist elu astmavaevustest tulenevate piiranguteta. 

Pööra tähelepanu sümptomitele

Astmat põdevatel inimestel on sageli raske hingata, sest nende hingamisteed on hooti spastiliselt kokkutõmbunud ning kroonilise põletiku tagajärjel tekkiv turse ja suurenenud lima ahendavad hingamisteid veelgi. Eriti on raskendatud väljahingamine. Kuigi astma ägenemised tekivad hooti, on põletik hingamisteedes püsiv.

Astma sümptomid on hingamisraskus, köha, vilistav hingamine, pigistustunne rindkeres. Astmahoogu võivad vallandada õhus leiduvad allergeenid, tubakasuits, teravad lõhnad, füüsiline koormus, külm õhk, või tugevad emotsioonid ja stress. Sageli on astmanähud intensiivsemad öösel ja varahommikul. Astma võib ägeneda periooditi, enamasti kevadeti ja sügiseti seoses allergeenide ja infektsioonhaiguste levikuga.

Hästi kontrollitud astma korral astma sümptomid puuduvad ja igapäevaelu on piiranguteta.
 
Astma ei pruugi segada isegi tippsporti

Ekslikult arvatakse, et kui on diagnoositud astma, siis tuleb lõpetada füüsiline koormus. Kuigi 80%-l astmaatikutest põhjustab füüsiline koormus hingamisteede ahenemise, saab ettekirjutuse järgi läbiviidud raviga astmahaige endale füüsilist koormust lubada, isegi tippsporti. Maailmas on sportlaste hulgas nii palju astmaatikuid, et paljud astmaravimid on WADA poolt keelatud ainete nimekirjast maha võetud.

Mai on astma teadlikkuse tõstmise kuu. Teavituskuu eesmärk on teadvustada inimestele astmat kui haigusseisundit ja anda edasi teadmisi astma märkamiseks, et tagada õigeaegne ravi ja normaalne elu.

Astma kohta saab veel infot: hinga.ee

Artikli ilmumist toetas GSK

EE/AST/0023/15

Jaga
Kommentaarid