Mida saaksite veel ära teha, et oma tervist hoida ning vererõhku ja südant normis hoida? Ehk leiad midagi kasulikku allpool toodud nõuannetest:

* Söö banaane. Banaan täidab kõhtu ning vähendab magusaisu. Banaanis sisaldub ka ainet, mis aitab kehal vabaneda liigsest naatriumist, mida loetakse üheks vererõhutõstjaks ning leidub seda tavalises soolas. Uuringud näitavad, et kaks banaani päevas vähendab infarktiohtu tervelt 10 potsendi võrra.

* Vererõhku aitab langetada ka tomatimahl, kuid jälgi, et see oleks madala soolasisaldusega.

* Seller aitab organismist soolasid välja viia.

* Jälgi kaalu. Liigne kaal on kõrge vererõhu puhul määravaks faktoriks, eriti vöökohale kogunenud kilod.

* Väldi liigset soola. Soovitatav kogus on kuus grammi päevas. Pane tähele, et valmis- ja kiirtoitudes on soolakogus sageli liialt suur.

* Unusta liftid, käi jala! Juba 30 minutit füüsilist tegevust päevas vähendab südameprobleemide ohtu.

* Ära liialda alkoholiga, eriti suvise kuumusega. Ära joo tühja kõhu peale! Ameerikas tehtud uuringud näitavad, et isegi mõõdukas alkoholitarbimine tõstab vererõhku. Ka üks liialt metsik pidu võib lõppeda infarktiga.

* Hoia ja leia sõpru. Uus uuring Chicago ülikoolist väidab, et üksikutel inimestel on suurem oht kõrge vererõhu esinemiseks.

* Vererõhku aitavad tasakaalus hoida kaltsium, kaalium ja magneesium, mida leidub erinevates piimatoodetes.

* Söö julgelt küüslauku, sest see sisaldab mitmeid samu aineid, mida leidub vererõhu ravimites.

* Ning lõpuks: ka seks võib imet teha! Kuna tegu on ikkagi füüsilise tegevusega, võib seda väga vabalt võrrelda ükskõik millise teise treeninguga. Seksi puhul lisanduvad lihtsalt veel paljud muud mõnusad omadused…