Pole olemas unikaalset Vahemere dieeti, vaid on üldine menüü, kus rõhk puu-ja köögiviljadel, pähklitel, teraviljadel, idudel, leival, piimatoodetel, kalal, linnulihal ja veinil.

Vahemere dieedi rasvaseim komponent on oliiviõli, mis aga sisaldab tervislikku küllastumata rasvhapet. Tervislikke Omega-3 rasvhappeid sisaldab ka lõhe. Need rasvhapped hoiavad küllastunud rasvadega võrreldes kolesterooli taseme veres madalal.

Dieedis leidub palju looduslikke kiudaineid, mis tagavad korras seedimise ning ennetavad käärsoole kaebusi. Kaalu langetamise kõrval aitab Vahemere dieet ennetada südamehaigusi ning soodustab eluea pikenemist.

Kuigi südamehaiguste arv ning kolesteroolitase veres on Vahemeremaade rahvaste seas keskmisest madalam, ei saa häid näitajaid üksnes dieediga põhjendada.Terve südame saladus võib peituda ka Vahemere rahvaste füüsilises aktiivsuses.

Vahemere toitude lisamisel menüüsse soovitame järgmisi nippe:

  • asendage punane liha toitudes mereandide või linnulihaga
  • sööge vähem mune
  • tarbige piima asemel rohkem juustu ja jogurtit
  • pakkuge toidulaual täisteraleiba ja helbeid.
  • toidu valmistamisel kasutage või asemel oliiviõli
  • magusavajadus rahuldage puuviljadega
  • kuigi punane vein sisaldab haigustevastaseid antioksüdante, tuleks tarbimist dieedi ajal piirata 1-2 klaasini päevas
  • jooge piisavalt vett

Allikas: Mydailymoment.com