Eostamine ei ole ainus põhjus dieedi parandamiseks. Uuringud näitavad, et eostamise eelsel kuul kõvasti joovatel isadel (kaks klaasi päevas) sünnivad lapsed, kes on teistest keskmiselt 200 grammi kergemad. Madal sünnikaal on tõsine meditsiiniline probleem, mis võib mõjutada teie laste elu ja käitumist kogu ülejäänud elu.

Niisiis: milline on tervislik toitumine tulevaste isade jaoks?See peaks olema niisama tasakaalustatud, mitmekesine ja toitev kui tulevaste emade dieet enne rasestumist.

Tulevased isad peaksid:

o Sööma piisavalt C-vitamiini rikast toitu, mis vähendab sperma kahjustamise ohtu. 210-grammine klaas apelsinimahla sisaldab 124 milligrammi C-vitamiini. Te peaksite püüdma tarbida vähemalt 60 milligrammi C-vitamiini ja 100 mg, kui te suitsetate. (Ja kui te suitsetate, jätke see maha. Allpool on seletatud, miks.)

o Tarbige rohkem tsinki, vähemalt 12-15 mg päevas. Mitmed uuringud näitavad, et isegi lühiajaline tsingidefitsiit võib vähendada seemnevedeliku kogust ja testosteroonitaset. Suurepärased tsingiallikad on lahja veiseliha (90-grammine tükk sisaldab 4,5 mg), küpsetatud oad (tassitäis sisaldab 3,55 mg) ja tume linnuliha (90 grammi sisaldab 2,38 mg).

o Sööma kaltsiumi ja D-vitamiini rohkeid toitaineid. Wisconsini ülikooli spetsialistid soovitavad tarvitada päevas 1000 mg kaltsiumi ja 10 mikrogrammi D-vitamiini, et tõsta mehe viljakust. Hea kaltsiumiallikas on madala rasvasusega piim ja jogurt D-vitamiini leidub piimas ja lõhes. Nö "rikastatud " toiduained selleks otstarbeks ei sobi, kuna tegelik mineraalainete omastamise protsent neist on väiksem.

o Loobuge või vähendage alkoholitarbimist. Kuigi juhuslikku klaasitäit alkoholi peetakse üldiselt turvaliseks, näitavad uuringud, et veini, õlle või kange alkoholi igapäevane tarbimine alandab testosteroonitaset ja spermarakkude arvu ning suurendab ebanormaalsete spermarakkude arvu.

o Loobuge narkootiliste ainete tarvitamisest, kuna need mõjutavad teie ajukeemiat. Samuti võib isa uimastikasutamine põhjustada sünnidefekte.

Mida peaks tulevane isa lisaks tervislikule toitumisele veel teadma?

On terve rida halbu harjumusi, mis võivad meeste potentsi kahjustada. Hea uudis on see, et kui mehed saavad teada, mis nende viljakust negatiivselt mõjutab, saavad nad kerge vaevaga neid tegevusi vältida:

o Kuum vann, saun ja liibuvad riided. Munandid toimivad kõige paremini, kui neid hoitakse jahedas. Spermarakud on kõige õnnelikumad paar kraadi normaalsest kehatemperatuurist madalama temperatuuri juures. Aurusaunad, liibuvad teksad, sünteetilised aluspüksid ja bikiinid võivad kuumutada teie munandeid ning pärssida sperma tootmist. Spermarakkude kaitsmiseks tasuks kanda avaraid pükse ja boksereid (ja tõele au andes, näevad need ka paremad välja).

o Jalgrattasadulad. Impotentsus võib olla innuka jalgrattasõidu ootamatu ja soovimatu kaasnähtus. California ülikooli meditsiinikoolis läbi viidud uuring näitab, et surve niudepiirkonnas võib kahjustada artereid ja närve. Probleemi vältimiseks tõuske pikemate distantside läbimisel sadulast perioodiliselt püsti. Pöörduge arsti poole, kui tunnete pärast jalgrattaga sõitmist valu ja erektsiooniprobleeme või kui teie munandid on tundetud.

o Vägivaldne sport, näiteks Ameerika jalgpall, pesapall, ratsutamine ja isegi liigagar seks võivad kahjustada spermat. Oht peitub genitaalide vigastamises, mis võib kahjustada teie võimet toota spermat või seda välja pursata. Kui te tegelete kontaktspordiga, kasutage kaitsevahendeid. Magamistoa-olümpia jaoks treenides pidage meeles, et õrn on parim, kui teie eesmärk on beebi.

o Stress. Ohio ülikooli meditsiinikooli psühholoogiaosakonnas läbi viidud uuringud näitavad, et isegi minimaalne stress võib alandada mehe testosteroonitaset ning spermarakkude arvu. Mahajahtumine võib tõsta teie potentsi.

o Kahjulikud töötingimused. Kokkupuude radiatsiooni ja kemikaalidega võib kahjustada spermat, vähendada spermarakkude arvu ja põhjustada lastel geneetilisi defekte, selgus Montreali McGilli ülikoolis läbi viidud uuringust. Kui te töötate ohtlikus keskkonnas, paluge end ajutiselt mujale üle viia.

o Teatud ravimid. Küsige oma arstilt, kas teile välja kirjutatud ravimid omavad mingit kõrvalmõju teie seksuaalsusele. Paljud ravimid, sealhulgas need, mida kasutatakse vererõhu alandamiseks, haavandite, vähktõve, krampide, seedeelundite probleemide ja isegi bakteriaalnakkuste ravis, võivad põhjustada viljatust ja vähendada spermarakkude arvu.

o Jätke suitsetamine maha. Kas teil on vaja veel üht põhjust? Mõelge siis selle üle: hiljutised uuringud näitavad, et suitsetavate meeste spermarakkude arv on teiste meeste omast väiksem. Pealegi tuleb halvast harjumusest loobumine kasuks teie perele. Passiivne suitsetamine on kahjulik nii teie partnerile kui sündimata lapsele.

Kui te suudate elada paar kuud korralikku elu ja süüa tervislikult - palju puuvilja, köögivilja, täisteratooteid, madala rasvasisaldusega piimatooteid ja lahjat liha - olete tippvormis, et olla hea isa.

Samal teemal