Suitsetamine on suurim ärahoitav surma põhjus, mille tõttu lahkub meie hulgast jäädavalt igal aastal Eestis umbes 2000 ja maailmas 6 miljonit inimest. Hiljutisel ESOF2014 teaduskonverentsil Kopenhaagenis ennustas dr Wilson Compton (National Institute of Health, USA), et 21. sajandi esimesel poolel sureb tubakatoodete tagajärjel maailmas rohkem kui miljard inimest. Just selle kurva tõsiasja tõttu on nii arstid, teadlased, poliitikud kui ka suitsetajad ja nende lähedased huvitatud võimalikult tervislikust alternatiivist suitsetamisele.

“E-sigaretid, mis on põhimõtteliselt suitsuvabad nikotiini kättetoimetamise süsteemid, tekitavad samuti sõltuvust, kuid on palju vähem ohtlikud kui tavasigaretid. Elektroonilistel sigarettidel on suur potentsiaal, kui need asendavad tavalised tubakatooted täielikult ega muutu suitsetajatele lihtsalt lisavõimaluseks, millega siis tuju järgi nikotiini edasi tarbida,” nendib dr Compton.
Kodutohtri augustikuu teemad:
* Flirt: tujutõstja või suheterikkuja?

* Suvest saledana välja

* E-sigaretid: kas tappev trend?

* Tõrksa refluksi taltsutamine

* Nikkel pakub ilu ja allergiat

* Maadlusmatil magusaga

* 10 müüti ja tõde jalgadest

* Raamatutarkusega paremaks lapsevanemaks

* Suvejuuste kiirabi

* Kuidas parandada vereringet

* Hõrgutavad isemoodi hoidised

Teadusuuringute vajalikkus

Praegu ei ole e-sigarettide kahjulikkus veel tõestatud, eriti kui võrrelda neid tavatubakatoodetega. Samal ajal pole tõestatud ka nende ohutus. Kui ohutud või ohtlikud elektroonilised sigaretid tegelikult on, seda peavad kinnitama teadusuuringud, mida ka praegu tehakse.

Teadlastele tekitavad kõige suuremat muret järgmised tõigad:

  • e-sigarettide mürgisus on uurimata — me ei tea, milliseid kemikaale õhku ja suitsetajate kopsudesse paisatakse ning kas nikotiiniga küllastatud aur põhjustab rakkudes vähki nagu tubakasuitski;
  • passiivse suitsetamise mõjud on teadmata — pole selge, kuidas nikotiinine aur mõjub lähedalviibijatele;
  • seadme tehnilised probleemid, sh vedeliku lekkimine, kuidas on organiseeritud miljonite katkiste liitiumakude ja nikotiiniste sigaretipaakide kogumine jms;
  • suitsetajad jätkavad ka tavasigarettide suitsetamist — seega ei jäta suitsetamist täielikult maha;
  • elektroonilised sigaretid avavad ukse suitsetamise juurde, ahvatledes noori moekat ja sõltuvust tekitavat toodet proovima;
  • mürgitusoht lastele — nad võivad e-sigareti vedelikku alla neelata või sisse hingata, ka võib see sattuda nende limaskestadele.

Kuna e-sigaretid on tänapäeva maailmas mõnes mõttes unikaalsed — tervistkahjustava toote asemele pakutakse potentsiaalselt vähem kahjustavat või hoopis ohutut, kuid ometigi sõltuvust tekitavat toodet -, tuleks ohutuskontrollile seada uued aluspõhimõtted. Dr Thomas Hartung (Johns Hopkins University, USA) selgitab: “Meil oleks vaja luua struktuurid, kus asja uurivad väljaspool tubakatööstust olevad spetsialistid, keda ei saa survestada e-sigarettide ohutuse suhtes — et saada aus hinnang. Me lihtsalt ei saa oodata kümme-kakskümmend aastat, kuni epidemioloogilised või kliinilised uuringud tõestavad, kas e-sigaretid on pikaajaliseks kasutamiseks ohutud.”

Ohutusuuringute edukust takistab seegi, et e-sigarette toodavad väga paljud firmad, kelle seadmed ja vedelikud erinevad üksteisest tuntavalt.

Kahjude vähendamine

Deborah Arnott Briti heategevusorganisatsioonist ASH (Action on Smoking and Health) asub aga üllatavalt elektrooniliste sigarettide kaitsele. ASH-i peamine eesmärk on tubakatoodete tekitatud tervisekahjustuste vähendamine ning pikem ja erakordselt ambitsioonikas eesmärk on kaotada tubakatoodete müük ja sellest tekkinud sõltuvus täielikult. Kuna selle viimase eesmärgi saavutamine on võimalik alles kauges tulevikus, kui üldse, siis tuleb teha kõik selleks, et suitsetamise osakaalu elanikkonna hulgas vähemalt vähendada.

Fakt on see, et tubakatööstus mõtleb ainult oma kasuminumbri peale, soovides saada juurde e-sigarettide suitsetajaid, kes nende tooteid ostaksid — tootjaid ei huvita tubaka-/nikotiinivaba maailm.

Deborah Arnott on siiski kindlal arvamusel, et suitsetajatele tuleks võimaldada vaba ligipääs alternatiividele, tänu millele saaksime vähendada suitsetamisest põhjustatud kahjustusi.

Mis peitub sellise arvamuse taga, loe edasi juba Kodutohtri augustikuu numbrist.